Експерт: Брендо е един от последните мохикани на по-дивашката престъпност

Направи избор за оцеляване - жив в затвора, не мъртъв навън
25 юни 2024 12:41, Елка Василева
115
Експерт: Брендо е един от последните мохикани на по-дивашката престъпност
Снимка: архив, БГНЕС

„Евелин Банев-Брендо можем да кажем, че е фосил – един от последните мохикани на по-дивашката престъпност. Един от последните големи играчи от времената на бурния преход в България“, коментира пред bTV криминалистът Иван Савов.

Още по темата
Обявеният за национално и международно издирване Евелин Банев-Брендо се предаде на полицията вчера. Той отиде в 7:30 ч. сутринта пред Централния софийски затвор и е задържан.

„Това е човек, който има много дълга кариера, донякъде спорна. Човек, който е замесен във финансови далавери с някогашната банка „Биохим“. Подобен тип хора работят в началото каквото падне и впоследствие се превръща във все по-голям фактор и играч“, каза още Савов.

По думите му обикновено, за да тръгне кариерата на подобен човек, някой го дърпа. Савов не знае със сигурност кой е човекът, който дърпа Брендо. Споменават се имена като Доктора и Таки.

За криминалиста е много интересно защо Евелин Банев се предаде точно сега. Според него има нещо, което го притеснява, за да остане навън.

„Той знае много добре, че влезе ли в затвора, ще бъде защитен и ще остане жив“, смята Савов.

Според адвокат Димитър Марковски това е много добре премислен ход.

„В затвора охраната е сериозна и много трудно може да се пробие и да се стигне някой да бъде ликвидиран. По-добре в затвора жив, отколкото навън свободен, но мъртъв. Според мен Брендо е направил един избор за оцеляване“, коментира Марковски.

„Подобен тип хора като Евелин Банев, за да останат живи по време на тази своя трафикантска дейност, нерядко се съгласяват да съдействат на братски служби – американски, които също ги използват като мулета, но за техните си цели. В един момент, когато настъпиш интересите и на едните, и на другите – какво правим? Влизаш в затвора“, коментира още криминалистът Иван Савов.

Кой е Евелин Банев-Брендо?

Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 г. Дълги години тренира борба. Името му нашумява през 2007 г., когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама души по обвинение за пране на над 2 млн. евро.

В началото на юни 2009 г. обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения – за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и за участие в организирана престъпна група.

През пролетта на 2011 г. – 15 март, срещу Брендо е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от За да се разбираме
Уроци, на които ни учи провалената връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ПусНАха Черепа , и хоп , снайперисти на Баце у дворУ !
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Един ще падне , друг ще го смени ... няма отърваване , много диващина има в Бг , с любезното съдействие на чужда намеса , и Бг-продажници.България няма БЪДЕЩЕ !
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тогава му направете паметник. Два дена Брендо, та Брендо. Брендо отвлича вниманието от преговорите за кабинет. Ще се уреди с гривна за проследяване и ще се прибере у дома си като Черепа. Черепа кога се появи? Нали и той се предаде?
79
3
 
4
 
! Отговори
баааа го преди 6 дни
На тази снимка виждам, някакъв чичак, домоуправител на вход!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да, сега крадат евросубсидии.
77
2
 
15
 
! Отговори
До БЪЛГАРИ БОКЛУЦИ преди 6 дни
Ти пък си поредното доказателство за тежкият комплексарски ген на българина.Всички комплексари говорят за останалите българи все едно не е като тях...но О изненада.Ти не си по добър от другите.Иначе аз доста съм попътувал и работил по света и ще ти кажа ,че българите са уникални хора. Просто сме на кофти място на картата и никой няма изгода да сме силни и обединени.Разбра ли комплексарю?
76
1
 
5
 
! Отговори
TEAM SRETAN преди 6 дни
73 Къро беше убит от сръбската мафия!!!
75
2
 
1
 
! Отговори
Мила Роберт преди 6 дни
Е затва скуйртвам на БеГе Флага
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Приказки под шипковия храст.
73
4
 
3
 
! Отговори
Опаа преди 6 дни
До Мафия без правила Е как "янките" защо не избяга на сигурно в Русия? Смях, не можете да вържете две опорки да не си противоречат.
72
0
 
10
 
! Отговори
Какъв експерт? преди 6 дни
Ако човек има поне малко професионална етика като криминалист не ходи по телевизиите да се чуди, защо някой дето го търсят 20 год. се е прибрал и какво е наложило да ги търси, за да го намерят.Този тип експерти са като професионалните оплаквачки за погребения в Иран - не знае кой е умрял, не знае какъв е бил приживе, но стои най-близо и реве най-силно, та да се види и чуе, че си е заработил парите.
71
2
 
4
 
! Отговори
Мафия без правила преди 6 дни
за да влезе там -явно янките са му издали смъртна присъда-- неговият проблем е проблемът и на Къро---знае прекалено много - Къро бе убит от организация с надписи ***--дали са истински -само той може да каже )))
70
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 дни
Охрана та в затвора не става и не са сериозни Но лошите условия няма подобрение Пребиват за най малкото Не лекуват никого Трябва строги проверки на всички затвори Нечовешко отношение и условия Така наречената "Лафка" мишкари жалки сте
69
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
Държавна сигурност е по-мощна от всякога с лицата й Радев, Борисов, Пеевски, Доган начело Дръжавата ни се управлява от руски олигарх в лицето на Пеевски, а всички оцелели мутри от прехода си се прибраха и им се гарантират всякакви неща от въпросните лица.
68
1
 
7
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 6 дни
До Лошо Седларов, лошо ТОЯ Е ДОЕЛ КРАВИТЕ А СИРЕНЕ Е ПРАИЛ ДРУГ !
67
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 6 дни
Зависи кой е решил да го убива. Ако го уволняват шефовете му, няма сигурно място.
66
0
 
7
 
! Отговори
Лошо Седларов, лошо преди 6 дни
В тия мандраджийски среди Ал Капоне е казал: 'Откраднеш ли 1 кг.сирене проблема е за магазинера-днес за утре.Ако оплескаш и изложиш обаче нещата с 3 или 30 тона сирейне /без значение Синалоа ще те търси
65
1
 
11
 
! Отговори
Отчаян Ход преди 6 дни
Шансът му да оцелее е 1 към 99%--- той е ходещ некролог в Държава управлявана от Мафия--скоро ще падне без да иска някъде или парното ще се окаже включено в неговата килия (Горан Бургаски затвор)
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Като Божков. Същата работа. Ибзрал бил, да бил жив в затовра. Защото нашите затвори, видиш ли, нищо не може да му се случи и там е крепост, пазена от неподкупни хора.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Някой - Кликбейтче, какво друго да е?

Спонсорирани публикации