Шефът на МОК дава леко заден: Трябват нови методи за тестовете на спортистите

Томас Бах обсъди скандалния боксов мач с Джорджа Мелони
Обновена: 2 авг 2024 16:01 | 2 авг 2024 16:00, Петър Бойчев
132
Шефът на МОК дава леко заден: Трябват нови методи за тестовете на спортистите
Снимка БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах заяви, че трябва да има подобрения в научните методи относно тестовете на спортистите. Бах каза това след среща с италианския премиер Джорджа Мелони, с която обсъди боксовия мач между Анджела Карини и Имане Хелиф (Алжир).

Хелиф бе изключена от Световното през миналата година, защото не мина теста за полова идентичност, тъй като в пробата му бяха открити мъжки и женски хромозоми. Въпросният Мондиал през 2023 г. в Ню Делхи бе под егидата на Международната боксова асоциация, която бе отстранена от МОК заради руския си президент Умар Кремлев.

Хелиф бе допусната до участие в женския турнир, без да й бъдат правени тестове, въпреки завишените нива на тестостерон. От МОК заявиха, че "щом на паспорта пише жена, това е достатъчно за тях".

"Разбрахме се с Мелони да останем в контакт, за да подобрим научната база, за да получим по-голяма яснота в такива ситуации, тъй като Хелиф е жена и участва в международни състезания от шест години. Ние споделяме мнението, че е необходимо изясняване и подобряване на научната база", каза Бах.

Хелиф и Ю-Тин Лин от Тайван се състезаваха на последните Игри в Токио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
28
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
Na MOK не им харесал президентът на *** щото бил руснак. После пуснали мъже в женските отбори. Па тия не са спортна организация бе, тия са джендър политически активисти.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един път тръгнало ли е и то от велика държава като Франция спиране няма. На следващата олимпиада даже ще бъде неприлично да се коментира. За българите коментариите са разрешени защото по света никой не ги смята за хора
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На следващата олимпиада - юруш на маслини - всички мъже се състезават в категория жени.... докато МОК блеят и подобряват методите на тестване...
4
0
 
31
 
! Отговори
Позор преди 1 месец
Този еврейн Бах, унищожи МОК.
3
1
 
37
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
От гейове евроатлантици оставка не чакай
2
1
 
37
 
! Отговори
Любопитен преди 1 месец
А гащите свалиха ли за проверка?
1
1
 
59
 
! Отговори
е сега преди 1 месец
Сега шефа на МОК да си подаде оставката, заедно с екипа му и отговорниците за бокса и да си признаят за абсурдната грешка, която допуснаха - мъже срещу жени

Спонсорирани публикации