Копенхаген предлага нестандартни приключени за туристите

Всички те са екологични, с мисъл за природата
4 авг 2024 09:15, Инна Ангелова
18
Копенхаген предлага нестандартни приключени за туристите
Снимка: Pixabay

Столицата на Дания Копенхаген предлага необичайни занимания за туристите, които я посещават през лятото. Сред едно от приключенията е  вадене на боклук, плаващ по каналите на града, посещения на музеите с велосипед или доброволна работа в някоя градска градина, разказва Асошиейтед прес.

Всички тези дейности са част от нов четириседмичен проект, наречен CopenPay, чиято цел е да подтикне туристите към "занимания, щадящи климата".

"Трябва да превърнем туризма от екологична беда в сила за положителна промяна", казва Микел Оро-Хансен, главен изпълнителен директор на туристическата организация "Уъндърфул Копенхаген" (Wonderful Copenhagen), която стои зад инициативата. "Искаме посетителите на града да вземат съзнателни зелени решения", допълва той.

Проектът с атракциите е на екологичната неправителствена организация "Грийнкаяк" (GreenKayak), който предлага турове по каналите на града за туристите. Те могат да гребат по изградените още през 17 век канали в зелени каяци и междувременно да вадят боклука, плаващ във водите. Каква е наградата? Двучасовият тур е безплатен, ако междувременно се събира боклук.

В рамките на друг проект в градската органична ферма "Йонс Хафе" туристите могат да се грижат за цветните лехи, да берат кориандър или да хранят пилета, в замяна на което получават безплатен обяд. Туристите, които се доберат до Националния музей с велосипед или градски транспорт, а не с такси или кола, получават безплатен сладолед. Посетителите на Националната галерия пък могат да посещават безплатно уроци за изработка на скулптури от пластмасови отпадъци.

"Зелената" инициатива започна в средата на юли и продължава до средата на август. Тя идва в момент, когато много дестинации са "под обсадата" на масовия туризъм, прерастващ в свръхтуризъм, и вземат мерки да го ограничат. Копенхаген не прави изключение - през миналата година градът с население от малко над милион жители е бил посетен от 12 милиона туристи. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво, смяна на пола може би.
13
1
 
5
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Както е казал Шекспир: Има нещо гнило в Дания
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приключения като бой от нъегри в тъмна нощ, да те гембят за гарата на светло и други класики като да останеш без пари и документи...
11
0
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Много добре си уцелил, че ако не беше тогава, а сега щеше да чистиш ***....та след корабчето.Ноооо....винаги може и да си фен. Всеки с неговото.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 9, не си прав, Копенхаген е много хубав град, през лятото е приятно топло, организират разходки с корабчета по каналите, като се излиза и в открито море, снимката е оттам, видяхме много лодки, може да са били тези от програмата, дори се хващаха за корабчето да си почиват от гребането, *** не видях за чистене
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вадене на *** от Перловската река и Прекопване на градинките... Плащат по 1000 евро надница :)))
8
4
 
5
 
! Отговори
Муа ха хааа преди 1 месец
Значи кендзам си аз на улицата, а после хващам първия турист да ми изчисти л...та. Супер яко. Ха ха ха.
7
2
 
3
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Немам против. Ще им чистя градската градина. но искам и бонус някакъв след работа - датска сирена, на 37 години, но мязаща на 32 годишна, разведена преди два месеца, разбита от развода си, но пребарала половината пари на мъжлето- милионер, и да го докарва на вид като Кони Нилсен. Цела седмица ще им чистя, ако требе...докато я излъжа. После е лесно, на менЕ ще ми чистят...
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой ходи на туризъм в Копенхаген ? Мрачен и студен град с депресирано местно население и пълно с амуджи бежанци. Наистина гадно място за туризъм.
5
4
 
7
 
! Отговори
Косача преди 1 месец
И като те попитат как беше на почивката в Дания - "Чудесно, събирах боклуцците от реката"
4
5
 
4
 
! Отговори
Ааа преди 1 месец
Това е прословутия норвежки механизъм. Кажеш на дете "моля те не качвай върху почистващата машина, че ще се нараниш" и държавата ти го отнема, заради проявено насилие. Лошото е, че в бг съдебните власти ги водят там, за да ги черпят и да си пробутват после чрез тях простооорииите и тук.
3
5
 
4
 
! Отговори
Шекспир преди 1 месец
Продължават с гнилостите...
2
8
 
10
 
! Отговори
BONZO преди 1 месец
Болни мозъци. Изродени с психични отклонения западни "демокрации". Просто не е за вярване, какво става в 21 век.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дойдат да прекопат царевицата първо...

Спонсорирани публикации