Пробивът на Китай в хиперзвуковото охлаждане плаши САЩ

Най-новото устройство работи до 2,5 часа
22 авг 2024 19:30, Гергана Попова
80
Пробивът на Китай в хиперзвуковото охлаждане плаши САЩ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай направи голям ход в надпреварата за доминиране на световните високоскоростни самолети и ракетни системи, което плаши Съединените щати. Китайски военен изследователски екип е разработил иновативно охлаждащо устройство, което се справя с интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет, съобщава Asia Times.

Най-новото устройство работи до 2,5 часа и също е важен напредък за дълготрайни високоскоростни полети.

Този месец South China Morning Post (SCMP) съобщи , че китайски военен изследователски екип, ръководен от асистент изследователя Ли Шибин от Националния университет по отбранителни технологии, е разработил иновативно охлаждащо устройство, способно да управлява интензивната топлина, генерирана по време на хиперзвуков полет.

SCMP казва, че цилиндричната система за охлаждане използва топлинната енергия от аеродинамично нагряване, за да задвижи активен цикъл на охлаждане, осигурявайки правилното функциониране на критичните компоненти при напрегнати условия на полет.

Надпреварата на Китай да развива хиперзвукови способности, заедно със САЩ и Русия, е довела до тестови полети на хиперзвукови безпилотни самолети с голям обсег, с планове за глобални полети с екипаж до 2035 г.

Освен това в доклада се посочва, че през 2019 г. Китай представи DF-17, първата хиперзвукова плъзгаща се ракета в света.

SCMP съобщи още, че китайски учени усъвършенстват технологията за хиперзвуково оръжие с нов HGV, способен да надвишава скорости от 15 Mach. Това превозно средство използва траектория на „прескачащ камък“ за разширен обхват и маневреност.

Дизайнът на новия самолет, който интегрира фюзелажа с крилата и разполага с нов алгоритъм за оптимизиране на траекторията, е показал потенциал в симулациите за поддържане на скорости над Mach 17 за продължителни периоди, което предполага способността за поразяване на почти всяка глобална цел.

Докато Китай ускорява своята хиперзвукова технология, САЩ се борят с откриването и защитата срещу тези бързо развиващи се заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от За да се разбираме
8 знака, че мъжът е готов за сериозна връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено, в Китай и Русия децата учат, в САЩ си сменят пола.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това на снимката китайския хиерзвуков самолет ли е? Хаха
52
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Повечето ми техника вкъщи е Made in Japan. Нямам нищо Сделано в Россия. А тези от Китай са пренебрежително малко и бързо се налага да ги изхвърлям. Дори децата ми като видят лолошо няправена играчка и възкликват: Китайски б0kлук
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смешниците не могат да си върнат астронавтите от МКС ама иначе фъркали до Луната и правели ракети и то хиперзвукови,циркаджии тип Холивуд!
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само индийската електроника е по-зле от китайската.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бе те едни телефони не могат да направят като хората, пък тръгнали хиперзукови технологии да ми развиват. С нищо не ни плашат.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 49Каквото съм купил произведено от тез човечета дава фира за броени дни.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китайците бяха една слаборазвита цивилизация. Стигнаха до тук благодарение на контактите си с извънземните.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом пише "made in china" на него - не ми го хвали.
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие да сте чули или прочели някъде САЩ, Великобритания или някоя западна страна да се хвали с нови безаналогови оръжия? Не и няма да чуете, това са военни тайни.! Хвалбите са само от Расия и Китай, на терен е ясно на света кой с безаналогови оръжия.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Плъзгаща се ракета?! По какво се плъзга? Превозно средство?
43
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 37 "Голяма радост, голямо откритие! Да бяха открили лечение за рака, някой нов чип, нов начин за добив на зелена енергия," - 1. Innovative cancer medicine toripalimab has become the first biopharmaceutical drug from China to be approved by Americas FDA,
42
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 3 седмици
Дали пък руския далечен изток няма да стане китайски източник на вода и горива :)
41
2
 
9
 
! Отговори
До36 преди 3 седмици
Ама разбира се,че няма от какво да се притесняват,затова налагат 100 процентови мита на електромобилите произведени в Китай,на соларните инсталации и батерии за тях!Между другото каква стока ползваш на която пише произведено в САЩ?
40
9
 
6
 
! Отговори
Днес.РУ преди 3 седмици
Последно, не стана ясно в кой гараж са го "изобретили" това хиперзвуково охлаждане.
39
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Мухаха... Преди две години немците ходиха в Китай да купуват Ноу хау как се правят електрически автомобили. Дадоха 1 милиард субсидии, получени от Брюксел , на китайците. Сега е ред на САЩ да ходят до Китай да купуват високи технологии. Дали китайците ще им ги продадат за инфлационните им долари?
38
7
 
6
 
! Отговори
Кравар преди 3 седмици
Аз пък съм на косъм да изобретя хиперзвуков ке-не-в !
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма радост, голямо откритие! Да бяха открили лечение за рака, някой нов чип, нов начин за добив на зелена енергия, а те още един начин да се убиват хора. Ами не ми е впечатляващо - ок утре евентуално ще завземат САЩ и кво? Какво ще правят утре? Нефтът и въглищата ще свършат все някога, лидерите им ще умрат все някога, технологиите ще остареят все някога? Къде е прогресът?
36
14
 
4
 
! Отговори
Заседнал астронавт преди 3 седмици
Технологично САЩ нямат от какво да се притесняват от никого, няколко петилетки напред са от всички
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американо се плаши от всичко, от Русия, Китай , тя дори се уплаши от Югославия , най страхливата, най депресираната , най дрогираната нация- така ще бъде запомнена от поколенията

Спонсорирани публикации