България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Утре бсп кой ще избере за нов шеф на партията? Почнаха да ги сменят след всяка изборна загуба, но не помага. НЕ СЕ СЕЩАТ, ЧЕ НАРОДА НЕ ПОНАСЯ СОЦИАЛИЗМА. акъла им не достига
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargИ МИНАЛИЯ ПЪТ СЕ БЕШЕ ЗАПАСИЛ, НО ГЕРБ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ. ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАГУБИХА
77
0
 
2
 
! Отговори
щ щ преди 7 години
Временни резултати къде има бе хора
76
15
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Цачева може да е била член на БКП, но е българофил, до като Радев е комунит - русофил, тоест тотален завършен ***!!!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
75
9
 
5
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Има спуснато задание от Кремъл, да се дестабилизира България и евроатлантическия път на страната!За целта трябва да се избере някой русофил с биография и добра визия!Агент Пол Мейсън!ЦРУ!!!
74
3
 
14
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
Цачева вчера по турска телевизия е представена като кандидат на дост. Даже говори пред турски репортер не споменава герб. Онзи ден пък е била в тв Скат....Народе спиш ли.???!!!
73
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Злобата не помагаЗЛОБАТА НЕ ПОМАГА, НО НА ДРУГАРИТЕ НИЩО ДРУГО НЕ ИМ ОСТАВА И ТЕХНИЯ КАНДИДАТ ЗАТОВА БЕШЕ ЗЛОБЕН. ИСКА ДЪРЖАВЕН ПОСТ ЗАРАДИ ЗАПЛАТАТА.
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да жижееш в Булгария , а да оби4аш пове4е русия е висша форма на МАЗОХИЗЪМ .
71
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са много лоши били не искали социалистическа помия. Какво ще им направите бе социалистически престъпници? Да не пробвате някой възродителен процес? И ще бъдете смачкани барабар с петолъчките. Турция е в НАТО, Русия е приятел с Турция. Ясно ли е червени ***.
70
1
 
12
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Гласуваи за Доли и получаваш бонус полуграмотни лъжливи и крадливи тиквенници.
69
1
 
17
 
! Отговори
До Д-Р Дайнов преди 7 години
Ако гласуваме за Цачева коя Европа ще получим? Тази на тази на толерастията ли, на тази пред която трябва да се слагаме и Куневица и пращаме хрантутници като Бареков да коват европейските директиви ? Айде нема нужда. В никакъв случай не съм превърженик на Ердоган и Путин, но смятам че те по-успешно защитават националните си интереси, от колкото ние в ЕС
68
10
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До ОСТАВКА!!!МОГА ДА ХОДЯ В ТУРЦИЯ, РУСИЯ, САЩ, ГЕРМАНИЯ. НО ВИЕ ДРУГАРИ ВЕЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДЕТЕ ОСВЕН В СЕВЕРНА КОРЕЯ, НО ТАМ ЩЕ ВИ РАЗСТРЕЛЯТ ЗА КОРУПЦИЯ И ТУНЕЯДСТВО.
67
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешоБЪЛГАРИ И ТУРЦИ ИЗБРАХА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗВИТИЕ. НЕ ИСКАТ ДИВАШКИ СОЦИАЛИЗЪМ.
66
1
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 7 години
Странджа, пиши оставката от клуба приятели на ПП Роми ГЕРБ в гр.Меричлери!!!! Свършиха кражбите ТИКВЕНО МАГАРЕ!!! Можеш да тръгваш към Турция при твоя любим Ердоган!!!
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименпротурската партия бсп няма да определя съдбата на България
64
18
 
0
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Радев е русофил, издигнат от русофилски инициативен комитет, който се захранва с олигархичен русофилски капитал, които пък смучат кръвчицата на обикновения български гражданин!!!Агент Лайъл Фланари!ЦРУ!!!
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес погребваме социализма.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли класация някъде по колко се харчат розите и фермерите до момента
61
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите избират Българска жена, а не азиатски безродник.
60
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРадев е турчин