България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
20
 
! Отговори
Стига манипулации преди 7 години
Така и не разбрахте,че не се гласува за партии,а за ЛИЧНОСТИ!Президентската институция е НАДПАРТИЙНА!Радев е издигнат от БСП,но той не е бил досега на длъжност в тази партия!Точно партийните ви пристрастия доведоха и на предни избори за президенти не личности,а обвързани с политиката на дадена партия марионетки!Вотът за Радев не е за БСП,той е протестен срещу политиката на ГЕРБ! Хората са отвратени от предателската и арогантно-престъпна политика на ГЕРБ,затова гласуват за Радев!
98
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ВДИГА САМАЛЬОТА, НЕ ВДИГА
97
9
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ЗАЩО В БСП СЕ ТРЪШКАТ ЦЯЛА СЕДМИЦА И ПЛАЧАТ, НАЛИ ТЕХНИЯ УЖ ВОДИ?
96
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимендругаря Радев ще прави това, което му наредят от ЗАПАД
95
9
 
13
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Няма по *** народ от българския, не са минали и две три години, откакто го окрадоха с КТБ И енергийните корумпирани проекти и той пак гласува да го доят!Гарантирано от ГЕРБ!!!Агент Ричард Хънт!ЦРУ!!!
94
17
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До ОСТАВКА!!!ОСТАВКА ЛИ? ЧЕ ДРУГАРЯ РАДЕВ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ, КАКВА ОСТАВКА?
93
4
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 7 години
"Странджанка" в САЩ, Русия, Германия и Великобритания на ПЪРВИ ТУР спечели КАТЕГОРИЧНО ДОСТОЙНИЯТ ГЕНЕРАЛ Румен РАДЕВ!!! А МАГАРЕТАТА на ГЕРБ /Грешка Цацева и ОНЯ другия - незнам кой там беше/ са първи САМО в родната ТИ ТУРЦИЯ и кв.Столипиново!!! ОСТАВКАТА иде след 9 часа!!! Ликуй НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ!!!!
92
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 години
Както е тръгнал материала и територията , скоро ще избираме последния.
91
4
 
18
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Цеца партийната, висшиста от рабфага. Тиквари цял живот сте били само нагаждачи и ветропоказатели. Вождът ви *** не е успял да прочете докрай Винету. Може да е приключенски роман, но става въпрос за достойнство и чест. Тиквата е имунизиран против тия болести.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е нужно да се четат всички коментари , от последните става пределно ясноче ги пише един и същ банкянски ***.Колкото повече плюят генерала , толкова повече подкрепа събира.Довечера ще е голямото шоу, но не Слави а на една проста кратуна .
89
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помним кой фалира КТБ... Всеки трябва да даде гласа си срещу комунизма и терора им.
88
16
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Все пак ГЕРБ дадоха малко глътка на българската авиация, с новите двигатели и самолети!Остава само да си изчистим къщичката със скрити русифилски продажни висши ифицери авиацията!Агент Найл Доусън!ЦРУ!!!
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargКОМУНИСТИТЕ СА ФАШИСТИ
86
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Другари, големи патриоти се писахте откакто ГЕРБ ви би 10 пъти на изборите. Мислите, че хората ще ви повярват, няма да ви повярват. Патриотични партии си има и разни конспиративни "патриоти" с петолъчки никой не иска.
85
1
 
17
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
Вече гласувах. Гласувах за този който лети, не за този който пълзи.
84
12
 
3
 
! Отговори
д-р Дайнов, преди 7 години
на същото мнение съм! Ние винаги сме в положение да избираме между по-малкото зло, за съжаление, а в случая това е Цачева. При това е предвидима. Другият вариант е пълен с неизвестни и може да доведе до големи сътресения в политическата обстановка и икономическа криза.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vargКОМУНИСТИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ
82
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще спечели за пореден път изборите. Хората помнят кой краде чрез банките и ги манипулира почти цял век.
81
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корнелия е вече на пързалката, следва Станишев. Оставка заради поредната загуба.
80
8
 
5
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Русофила не може да надгражда, той е създаден да разрушава като хиена всичко по пътя си, народа страда, държавността страда, но той си взима милионите като Волен Сидеров!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!