Новото метро: Пет спирки до Студентски град

Целият участък ще бъде подземен
Обновена: 30 юли 2024 07:35 | 30 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
57
Новото метро: Пет спирки до Студентски град
Снимка БГНЕС

И "Студентски град" ще има метро. Пет нови спирки до квартала на младите в София ще има подземната железница. Те ще свързват метростанция "Витоша" при бул. "Черни връх" със "Студентски град", като трасето ще минава през "Кръстова вада". Това предвижда обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за продължаване на втората линия.

Планът е за 5 метростанции по трасето през кварталите “Кръстова вада-запад” и “Витоша”, чиято дължина ще е 5 км, като целият участък ще е подземен.

Първата нова спирка след “Витоша” ще е на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Димитър Манчев”. Втората ще е между улиците “Проф. Васил Арнаудов” и “Стефан Савов”. След това метрото ще спира на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе” и ул. “Проф. д-р Ив. Странски”. Тук по задание трябва да се направи и подземен паркинг на най-малко две нива.

Четвъртата нова станция ще е на бул. “Акад. Ст. Младенов” и ул. “Проф. Ат. Иширков” при НСА. Последната пък ще е на кръстовището на “Акад. Ст. Младенов” при ул. “8 декември” и ул. “Д-р Йордан Йосифов”.

В проекта трябва да бъде предвидена и шахта за отклонение на линията към “Симеоново”, която да е с маршрут от Бизнес парка до ИКЕА на околовръстното.

В момента се строи разширението на третата линия през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До до зозо....... Каква Масква бре обратен??? В Белград що няма метро?
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върти с тва метро половин София от студентси пък и Софийския с прекачване на НДК или ЦУМ. Като удължението на трета линия което стига до окръжна болница и от там пеша до станция Младост 1 та да си идеш до Младост 4. Сбъркана работа
41
1
 
0
 
! Отговори
опорка преди 1 месец
До Един Българиндано да се сетят да направят голям подземен паркинг на околовръстното и да се намали трафика на колите към центъра. След това синята и зелена зона и 10 лева на час могат да я направят.
40
3
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
До пешо След десет години я камилата,я камилара.
39
5
 
3
 
! Отговори
пешо преди 1 месец
метрото се строи за бъдещето, не трябва да гледате пътникопотока в момента, а след 10 години. Тогава софия ще е много, ама много по-застроена.
38
4
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Студентски град си има метро. Ако студент не може да върви 20 мин до Г.М. Димитров, да си даде студентката на мен , да я "повозя" качествено! Приоритет трябва да е от Витоша за околовръстното и Драгалевци, но понеже някой има блокове в студентски трябва да му направим услуга , както и на тези с ИКЕА и какъв беше там МОЛ. Не живея в Драгалевци и нямам против моловете, но нали искаме софиянци да спортуват на чист въздух. Пуснете метрото до Витоша - Симеоново, Драгалевци, Княжево (трамвай 5)
37
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До АнонименТам също няма пътникопоток за метро. Изобщо в софия трите диаметъра покриват основните пътникопотоци и трябва да се мисли за обособени скоростни трамвайни трасета и евентуално градска железница.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така де, на мутрите, презастрояващи София, трябва безплатно (за наша сметка) да им се изгради метро, че да могат да продават още по-скъпо апартаментите.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яд ме, че няма метро по бул. България но пък от друга страна аз в градски транспорт не съм се качвал от години така че за бедните студенти има смъсъл както и за софиянци които ходят в студентски град да отпуснат малко.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tpueм лu, тpueм лu, a мogepacтчeтo? Taka лu вu nogyчвa Лoзaнoв?
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма глупост. Автобус също ще свърши работа по този маршрут. Трябва да разклонят метрото от Г.М.Димитров към Студентски град
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дето застрояват полето под Околовръстното вече пишат в рекламите на термитниците си "до метростанция", а то още проект няма. Голям смях.
31
12
 
10
 
! Отговори
до зозо преди 1 месец
Абе мекокитков агитаторе, ето ти фактите : Метрото в Москва - дата на откриване 15.05.1935 година -->Метро в София - дата на откриване 28.01.1998 година -->от 1март 2023 г Московското метро е трето в света (след Мадридското и Пекинското) с две кръгови линии и дължина над 450 километра-->Метрото в София към 2024 година има дължина от 52 километра .
30
2
 
12
 
! Отговори
Гербала е Хизбула преди 1 месец
Всъщност Боку направи три моста пасарелки на Волцваген на околовръстното ама проблема е че тия три пасарелки не водят до никъде а там където има нужда от такива няма!Мухахахахаха БеГе Мутро комунистически ДС Аутизъм!!!!
29
1
 
12
 
! Отговори
нормален преди 1 месец
Паркинг на 2 нива?Там трябва да се изградят паркинги на всяка списка, на 3 нива.
28
4
 
4
 
! Отговори
тхттт преди 1 месец
До Гербала е Хизбула ходи у белград да го гледаш всеки ден тоя мост.
27
1
 
13
 
! Отговори
цфффф преди 1 месец
още малко и копърките загинаха...
26
7
 
8
 
! Отговори
Гербала е Хизбула преди 1 месец
А София защо няма мост като Белград
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нарочно няма -- Разбира се, че има указателни табелки за метрото, ама ти ако не си ходил на летището, как да ги видиш
24
11
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Мръсен въздух.... марш в Масква пaляk!!!