"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата управленска коалиция ще е от ГЕРБ и ДПС, няма лошо "глас народен-глас божии", проблема само е, че половината от избирателите на тия две партии, говорят на развален български и не знаят да пишат на български и ще изберат същите провалени политици, които са в Магнитски и ни докараха до последни по всичко в Европа.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На притеснените за управление на ГЕРБ + ДПС ще напомня, че нито те са толкова гламави, че да сформират такова правителство, защото знаят какви протести ще последват, нито ние ще им позволим, дори да посмеят. Планът им е да присламчат и някой от другите, за да намалят опозицията и да кажат, че е широка коалиция. Подозирам или ИТН или ДБ самостоятелно. За ТОВА трябва да внимаваме !
66
4
 
8
 
! Отговори
Мъкаааа.. преди 1 месец
Кирил Вурст и Асен Немо пак ще трябва да си плащат за мъжка любов от собствения джоб. И мустака Лена ще се откаже да ги чеше по камбанките даже
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП сами си го вкараха, поне в София - с пробутването на кмет наследник на ДС и после с некадърния опит за преправяне на движението по Патриарха. Катастрофата на Киро с колата на НСО само им зачука още пирони в ковчега.
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрии! На 10 юни курортът свършва!
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
герб си купува властта с хранилки по системата.Помните ли как си купиха РЗС дето щяха да го уволняват.Всеки дърт търмък на доживотна ясла гласува за герб и ЕС. Борбата с хрантутниците нагли съсипали цели поколения от българи е чрез Възраждане .Кърлежите които лежат на гърба ни ги е страх да не спре усвояването дъртото хрантутничество евродупитатските ,,заплати,, Олещерването на народа ни.За евроатлантиците ние сме дойна крава която да усвояват.Всички видяхме как борбата за постове разглоби сгобк
62
4
 
6
 
! Отговори
Червен Кольо преди 1 месец
Боко добре ни плати за туй изследване....е нема как, избори идат, Шиши и Боко трябва поне 121 глада да захлебят::))
61
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ВЕЧЕ МОЖЕМ ДА ИСКАМЕ АМЕРИКАНСКИЯ ,,ЗАКОН ЗА ЧУЖДИ АГЕНТИ" !!! КАКТО ГРУЗИЯ!!!
60
11
 
8
 
! Отговори
sev преди 1 месец
Да са им честити на българите ГЕРБ, ДПС и Възраждане, ще цъфнем , та ще вържем. Такъв К.У.Р ще набият на бг народа, ама както Бойко каза ум може да се набие на умния човек,на простия може сами един К.У.Р да набиеш.
59
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кое място ще го сложат Възраждане това го решават началниците ББ и ДП.
58
10
 
6
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 53."Първо няма да ходим на фронта в Укрия.". Ще ходиш и ушите ти ще пукат, защото ще трябва да защитаваш прищевките на ***, иначе ще спрат парите на лилавия.
57
10
 
3
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Всички чакаме партия Възраждане да докара руските ракети да падат в България . Защо я чакаме . ? Защото в страната ни , която живеят пенсионери , безработни , шалвари, шашмаджии, соц. тарикати , инвалиди , па Р а Зит и др подобни. И тук - там някои се трудят , но са в дългове. / без половината от тези които я напуснаха / и са в страни от по Възраждане . И чакат Върховенството на закона.
56
0
 
3
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
до 55: трябват им 50+%. 40 не стигат.
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ и ДПС ще имат над 40 процента, които приравнени им дават над 120 депутата и няма да им трябва трета патерица, за да управляват.
54
6
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ДАНО ИЗБЕРЕМ МИРА ПРЕД ВОЙНАТА НА СГЛОБКАТА !!!
53
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Възраждане са първа сила ще се случат 2 неща. Първо няма да ходим на фронта в Укрия. Второ няма да плащаме астрономическите дългове на Франция, Италия и Германия!
52
3
 
12
 
! Отговори
Това нищо преди 1 месец
Не променя.Единственият въпрос е дали ГЕРБ и ДПС ще управляват самостоятелно или ИТН ще направи коалиция с тях .
51
8
 
4
 
! Отговори
Цено Истината преди 1 месец
Пълни манипулации крадливите лапачи на Пари Киро поне си казва истината как са дошли *** от агенциите да му искат такса медийно спокойствие 20 бона на месец пича поне си казва в записите как изгърмяха турският проект на Плешивият от Учиндол и т.н. Истината е ме треа си тъпо *** да гласуваш за Учинфолеца . Величие и Полковника влизат ИтН няма да са в парламента , Кака *** ще е малко щом ви пишат че са сигурни за парламента баш тея партии висят и ще са аут , Копейката Бойкова *** 8%
50
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската Евровизия оттече в канала. Килър Петков е аут заедно с бандата на баджанаците
49
14
 
13
 
! Отговори
. преди 1 месец
До 19 Анонимен...."Значи може Възраждане да е и първа вече"......мдаааа , може , как да не може .....във фантазиите на тежко увредените мозъци оживяват всевъзможни извръщения.....