Очаквано: Мицотакис ще повдигне въпроса за Преспанския договор

Той няма да се срещне с Мицкоски
8 юли 2024 19:20, Инна Ангелова
33
Очаквано: Мицотакис ще повдигне въпроса за Преспанския договор
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Павлос Маринакис, говорител на гръцкото правителство обяви, че гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който ще присъства във Вашингтон на срещата на върха на НАТО, ще повдигне въпроса за спазването на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония.

Той добави, че не е планирана среща на Мицотакис с премиера на РСМ Християн Мицкоски, допълва БГНЕС.

Според официалните програми на двамата премиери, освен срещата на върха на НАТО и планираните дейности в кулоарите, те ще присъстват и на вечерята в Белия дом, която е организирана от президента на САЩ Джо Байдън.

„Мицотакис ще повдигне въпроса на най-високо равнище. Той ще спомене Договора, който не се спазва. Премиерът ще спомене редица изявления, които са в противоречие със Споразумението от Преспа, т.е. в противоречие с това, което е гласувано от двете страни, защото, както разбирате, присъствието на Северна Македония в НАТО е резултат от това Споразумение, но нашата съседна страна не спазва дори първата страница на това Споразумение“, подчерта Маринакис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
Нашите поплювковци, си мълчат за нашият договор и за наглите македоноиди ,фалшифициращи историята ни
31
0
 
0
 
! Отговори
Љубен преди 2 месеца
И вие и грците сте многу ситна бораниа, е правите она што кажуваат великите силиДо Политкоректен
30
2
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Алоу ,каква окупация ,нещо си слънчасал .Преди "окупацията "и преди Ньойския договор в Пиринска Македония не е имало жив македонец ,всички са записани българи в Османските документи.Имало е само български училища и български църкви.Говорели са български и никой не е оспорвал произхода,защото са го знаели.Германската окупация през войните е германска отначало до край,а българската единствено е помагала на местните,защото и повечето офицери и войници са точно от този регион.
29
2
 
1
 
! Отговори
До по долу преди 2 месеца
"Вестник Нова Македония" разиграва поредната пропаганда за облъчване на масите,без никаква правна рамка.Всяко международно споразумение в случая Договора с РСМ е подписан от двете страни и ратифициран от двата парламента.Което означава че има силата на закон.А законите трябва да се изпълняват.Не може нищо да се променя едностранно,освен по взаимно съгласие,но от наша страна няма има.Така,че ,на срещата на НАТО да отиват комтентни дипломати и да поставят въпроса и допълнително за геноцида.
28
2
 
0
 
! Отговори
вестникНоваМакедония преди 2 месеца
накрая :"...Ето защо договорът за добросъседство с България трябва да претърпи промени чрез поправки, като тези промени пряко ще засегнат преговорната рамка с Европейския съюз." (статия "Секоа страна на договорот има право и обврска да ги штити сопствените интереси (а не да се стави во функциа на туите интереси)"-08.07.2024 г.
27
2
 
1
 
! Отговори
вестникНоваМакедония преди 2 месеца
и още: "...Договорът за добросъседство с България трябва да претърпи изменения и допълнения, защото пряко се намесва във вътрешните работи на Македония и налага абсурдни идентичностни и исторически въпроси. ..."
26
2
 
0
 
! Отговори
вестникНоваМакедония преди 2 месеца
...и ако дадено международно споразумение противоречи на интересите на гражданите, тогава правителството трябва да се опита да промени или прекрати това споразумение. Изявленията на македонския премиер Християн Мицкоски, че т.нар Договор за добросъседство с България може да се предоговори или изказването на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова, че нито един член от Договора с България не казва, че трябва да променим Конституцията.
25
2
 
0
 
! Отговори
вестникНоваМакедония преди 2 месеца
...Без съмнения. Всяко правно споразумение може да бъде променено, допълнено, спряно или прекратено, включително обвързващи международни споразумения, в съответствие с международното право (правото на нациите). На практика промените или прекратяването на даден договор обикновено се случват, когато една от двете страни прецени, че договорът е в нейна вреда.Не трябва да забравяме, че правителството (институционалната власт) произтича от волята на гражданите и ако дадено международно споразумение противоречи на интересите на гражданите, тогава правителството трябва да се опита да промени или прек
24
2
 
0
 
! Отговори
вестникНоваМакедония преди 2 месеца
Накратко: "Че международните договори могат да се променят се потвърждава и от практиката на Европейския съюз. Чрез международни споразумения ЕС се стреми да постигне и защити своите политически цели....Съветът на Европейския съюз може също да вземе решение за спиране на прилагането на международно споразумение или за прекратяване на споразумение. ...Без съмнения. Всяко правно споразумение може да бъде променено, допълнено, спряно или прекратено, включително обвързващи международни споразумения,
23
2
 
0
 
! Отговори
Политико преди 2 месеца
Мицкоски и Мицотакис ще имат среща във Вашингтон, всичко е игра.
22
1
 
12
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Нека да позная: нашите си траят да не вземе да пръцне някой. Защото макетата са велика сила и не смеем нищо да им кажем.
21
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
А нашия кога?
20
13
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Българската армия е изнасилвала не само жените но и мъжете в македония това е причината за да мразят българите ...........
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ние какво?! Ще мълчим каро риби! Трябва да действаме заедно с гърците ако искаме успех!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най доброто маке боклучаке е починалото,,, амин
17
19
 
4
 
! Отговори
петрич преди 2 месеца
В Пиринска Македония б у г а р и нема , освен бугарската окупаторска войска
16
18
 
5
 
! Отговори
петрич преди 2 месеца
В Пиринска Македония *** нема , освен бугарската окупаторска войска.
15
22
 
5
 
! Отговори
петрич преди 2 месеца
Вън българските окупатори от Пиринска Македония.Македония на Македонците , бугарите в Азия.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има шепа изкуфели старчета от Хомo Илинден,които се мислят за македонци,няма особено бъдеще,организацията им след тях!
13
12
 
5
 
! Отговори
БАН преди 2 месеца
ЕТНОС ,, българин ,, НЕМА - ,, българин ,, е само гражданство.