"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредните, с които борисов се разправи, може би са вярвали че като му угаждат ще управляват поне 12 години като него, Христо Иванов забрави, че след като беше министър в правителство на ГЕРБ изхвърча от парламента и нямаше даже субсидия, сега вече се разбра че акцията в Росенец беше за реанимация, защото нищо не се промени, сараите си стоят, ДПС променя българската конституция, а иванов и петков пият кафе в кабинета на пеевски
27
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Ехааа
26
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Високи СИНИ планини, небето СИньо като коприна, реките и морто ни са СИНИ, това е моята Родина - СИНЯ Европейска България. ЮДа гласуваме за СИНЯ България
25
4
 
6
 
! Отговори
Дългата преди 1 месец
Който си няма жена да си взема пудел да го топли..
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Щерю гледаме какво гласуват, именно за това им расте резултата
23
2
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 22. Можеше и земята да е плоска, но се оказа, че не е:)))))
22
1
 
4
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Коато сте били с някого в слобка,не може само единия да не може да продължи.Това важи и за двамата.Капиш ?Или се праиш на неразбрал...
21
30
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!
20
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Толкова ли е трудно да се направи една графика с точните проценти вместо този преразказ по картинка?
19
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи може Възраждане да е и първа вече
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някаква конкретика с проценти, или това не важи за фейк.бг
17
17
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Червен Колю никога не е познал процентите. Обикновено предрича победа на БСП, ама сега явно са му платили в копейки :))))))))))) Втори ще са ДПС с гласовете от Турция.
16
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никои шарлатани не са ни навредили толкова,колкото главните шарлатани на републиката Буц и Прас!!!
15
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин е втори ... ама у Максуда :)))
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам на какви статистически методи разчитат тези агенции, но последните години имат доста разминавания с резултатите на избори. Да ще има еволюция при черничкия Хинки от Варна, но след преброяване на бюлетините ще се знае при кой колко. Дано поне повече хора гласуват за някого различен от "сглобката", за да се спре с тези абсурди и да имаме възможност да видим нови. Севрюкова се оказа права, че 20 правителства ще се сменят и всеки само ще краде.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Александър Б. Да , съгласен съм с теб , те единствени имат политическа програма и предлагат модел за устройство на обществото , нещо с което другите въобще не се занимават , въпреки , че тъкмо това би следвало да им е работа .
12
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.е. на първо и второ място една прикрита и една явна прокремълска партия
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колюю,пари за пенция ли не стигат?!
10
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждене може и да не влязат в парламента :))) С помощта на машинките на Радев обаче ще го докарат до 8-10 процента. За толкова са им определили от Кремъл :)) Втора политическа сила били. Цирк.
9
22
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Първи ще е Боко 80+ депутата, Шиши втори 40+ депутата и ще правят правителство. Копейките никога няма да стигнат чичо им Волен 650000 гласа.