Гласоподавателите вече били изморени от избори

Изисквали се нови политически субекти, с нови послания, визии
Обновена: 27 май 2024 22:34 | 27 май 2024 21:08, Камелия Цветанова
65
Гласоподавателите вече били изморени от избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото става все по-индиферентно, включително и към онова, което му се поднася под формата на скандали или на пикантерия, свързано с живота на българския политически елит. Това мнение изрази политическият анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR".

"Изисква се много повече деструктивност в политическия пазар в България. Изискват се нови политически субекти, с нови послания, визии", уточни той.

Според писателя и журналист Владимир Левчев хората са изморени от избори, но от друга страна им е ясно, че ако искат промяна, трябва да гласуват.

"Негативната кампания, която се прави, ще има обратен ефект. Нашите служби трябва да се разформират. За да може България да се оправи и да излезе от корупционната система, първо трябва да се променят службите", каза Левчев пред Bulgaria ON AIR.

Службите са си достойни и са напълно естествено развитие на цялостното състояние на българската управленска административно система, подчерта проф. Захариев.

"Никога не са били независими, затова те са функция, не могат да бъдат предпоставка. Докато не променим избирателната система и докато не преминем към мажоритарен вот, нищо няма да се промени", смята анализаторът.

Събеседникът му обаче смята, че мажоритарният вот би бил пагубен за България.

"Корупцията ще бъде много по-голяма, много по-малко контрол ще има върху тези партии. Колкото повече се концентрира властта в едни ръце, толкова по-голяма ще бъде корупцията", посочи Левчев.

Писателят и журналист определи като положително това, че в повечето европейски парламентарни демокрации има пропорционална система: "Партиите трябва да се научат да имат коалиционно култура. Ако искаме да се справим с корупционния модел, това би било пагубно за България. Ако имаме една про-евро атлантическа дясноцентристка коалиция, това би било най-доброто за България".

По думите на проф. Захариев, се нуждаем от цялостно преструктуриране и преустройство на българския политически пазар, "за да повярват хората на новите субекти".

"Цялата международна обстановка е напълно контрапродуктивна по отношение на стабилизирането на България във вътрешно политически план", обобщи професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във фейса, много акъл, много закани, а на живо не може полвин час да отдели да отиде до урната! Изморени били миличките, *** то нямало за кого да се гласува, *** то даже било признак на интелигентност видиш ли, да не гласуваш! Де е, и *** е тая България!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да махнат субсиите на партиите.Правят театър,за да има парички.След изборите пак ще сее заобичат и ще правят сглобки.За какво са им субсидии като после пак мрънкат за кеш от бизнесмени?
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те точно това искат ГЕРБ и ДПС, ниска избирателна активност за да има по-голяма тежест контролирания и купен вот.
31
0
 
5
 
! Отговори
Гласуваш за преди 3 месеца
Българска партия и получаваш АЙ дуците от списъка на Магнитски,сополи,сфински образи, HALLOWEEN и фалшиви МЕНТЕТА.
30
0
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Не сме уморени от избори. Няма как да сме уморени от "избори" без избор.България е под османско робство и свободни избори няма.
29
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 3 месеца
Ако нищо не се решаваше с избори, нямаше да се хвърлят толкова пари за пропаганда да откажат хората да гласуват!
28
1
 
4
 
! Отговори
Резултатите са готов преди 3 месеца
Отдавна,само се чака да свърши изборния ден и да обявят официално резултатите от КПП-РОСТЕНЕЦ.
27
3
 
1
 
! Отговори
19 преди 3 месеца
До КрайВярно е и както е казал Марк Твен /Ако нещо наистина се решабаше със избори,то те щяха да бъдат забранени/ и то американец....
26
0
 
4
 
! Отговори
Гласуваш за преди 3 месеца
Демократична Правова Страна и получаваш Метко си Гането на Де.ба ПСето.
25
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Аз не съм изморен да избирам Свободата и Демокрацията! 5 минути отделени не ми пречат с нищо!
24
3
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
До 25 thanks, за това работим на козяк. И ни се получава.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ееее браво, голем анализатор трябва да си за да кажеш, че обществото е уморено от избори. За 3 години, 6 пъти избори... И нищо добро от тях.
22
2
 
3
 
! Отговори
Vir sind Volk! преди 3 месеца
Захари Захариев? Анализатор? Може, само че не е български. Руски, кремълски, пропутински. Всичките му приказки и увъртания са в източна посока.А, да, и още нещо: няма ,,гласоподаватели"; всички ние сме граждани на Р България и на ЕС! Ние сме едновременно и избиратели, и кандидати, и избрани!Ние сме народът, Ние сме управляващите, Ние сме гражданското общество!И никак не сме уморени, а сме омерзени и отвратени от измамниците,злоупотребяващи с нашето доверие.Но пък демокрацията е процес, учим се.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Галя от EmbassyTO Галя, Евроджендърите ще избягат по Островите и преди това ще ни вкарат във война. Да ти е честито Евроджендърството!
20
1
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
И какво? Сглобка 2 .00 и към фронта? Само че еврожендъристите няма да се явят в уср
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Край Не смер изморени - Ще гласуваме НА ВЪПРЕКИ, да ви таковаме в онаковоту, леееешпери смотани! Ха да видим дали ще ви стигнат парите в махалите!
18
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Хората не са изморени от избори. Отегчени са от гласуване за партиини листи без реален избор. Хората си дадоха сметка че с такова гласуване нищо не променят и реално нищо не избират. Истинските избори се наричат Мажоритарни в 2 тура. Народа ги поиска но не ги наложи със сила на олигархията. А свобода и демокрация не се дават - завоюват се.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хиликторат Тая година ще раздават рициново масло за директна консумация. И... който стигне...
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
излезте, разходете се, пийте една бира, полезно е
15
0
 
5
 
! Отговори
Хиликторат преди 3 месеца
Добре че вместо бира и кебапчета не раздават шоколад,че от толкова избори щяхме да получим захарна болест.