Бъдещето на Зелената сделка е под въпрос

Фокусът на евроизбирателя премина към икономика и отбрана
18 юни 2024 16:31, Инна Ангелова
37
Бъдещето на Зелената сделка е под въпрос
Снимка: Pixabay

Избирателната активност в на европейско ниво се повиши и надмина 51%, въпреки че това не се отрази в България. Изследванията сочат, че основните теми, които влияят на избора на европейския гласоподавател са: запазване на стандарта на живот, предприемане на мерки за подпомагане на икономиката, запазване и разкриване на нови работни места. С оглед на геополитическата ситуация към тази група се включват и темите за сигурността и отбраната, това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването "Бизнес старт”.

Предстои да видим лицата на европейските контролни органи, които тепърва ще бъдат избирани, като този процес ще продължи до края на годината, каза Стойчев. Европейският парламент от своя страна изглежда, че ще бъде по-фрагментиран, но се вижда присъствието на силни проевропейски мнозинства. Трудно е да се обобщи посланието на европейските избиратели във всички 27 държави-членки, тъй като често има разминавания в позициите дори и на местно ниво.

Изследванията сочат, че основните теми, които влияят на избора на европейския гласоподавател са: запазване на стандарта на живот, предприемане на мерки за подпомагане на икономиката и запазване, както и разкриване на нови работни места. Изглежда, че тези теми изместиха зелените въпроси от фокуса на внимание. Голямо притеснение за европейците е и геополитическата ситуация. Това води и опасения за сигурността и нуждата от инвестиции в отбрана.

Избирателната активност на европейско ниво се повиши и надмина 51%, като до голяма степен тя бе повлияна от Брекзит. Въпреки че това не се отрази в България, където за пореден път избирателната активност бе изключително ниска. Вижда се идеологическо изместване на парламента в дясно, но традиционните центристи се представиха изключително силно, а някои от тях увеличават резултатите си.

„В момента тече един процес, който е много важен и преди финала му не може да говорим как ще бъдат раздавани картите в следващия ЕП. В момента има около 90, а бяха над 100 така наречените независими депутати или тези, които попадат в графа „други“ – депутати, които влизат от партии, които не са принадлежали към някое европейско семейство в ЕП. Когато тези депутати се разпределят, тогава ще можем много по-добре да видим как се оформят големината на политическите групи и какво ще бъде тяхното влияние. За момента няма някак разлика, по отношение на това, че ще има със сигурност проевропейски мнозинства.“

След установяването на ЕК ще стане ясно бъдещето на Зелената сделка, което се поставя под въпрос. Въпреки недоволството около Зелената сделка, има консенсус за нуждата от работа в посока ограничаване на климатичните промени и ефектът им върху икономиките. Големият въпрос е как да се запази балансът между зелените политики и конкурентоспособността на европейския бизнес.

ЕС е лидер и пионер в областта на регулациите свързани с нови технологии, особено насочени към изкуствен интелект.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: избориЕКикономикаЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 7 - Ами стана така, че Холандия отиде "крано-дясно" (пренатоварен термин, който казва "консерванти, които не харесват гео и геьо политиката на либералите)
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само ще кажа нещо - Даткссата компания Vestas, в която съм бил преди време, в момента струва 31.5 млрд. долара. Преди година и нещо, беше ударил 44.5 млрд. долара. А сега, само да кажа - 2010-11-та имаха моменти в които не стурваха и ПОЛОВИН милиард. Я познайте, кога почнахме да натискаме за "зелени сдеслки". Аха? Аха! Да, баш тогава! И я познайте, дали в тези години, много политик не каза на децата си, да купуват нещо, кеото за 10 годии стана 90-100 пъти по-скъпо? Случайни работи - НЕМА!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕДНА ДОБРА НОВИНА! Дами и господа! Намеихме нещо хубаво! За пръв път от МЕСЕЦИ!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До долу ес Ще секат дървета и ще слагат панели и турбини, които вредят на околната среда. Да не говорим, че да ги рециклираш тия зелени б-ци се изисква 10 пъти повече енергия от производството им, коеото е доста енергоемко и без това.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС е едно неддоносче, а зелената сделка една далавера.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зелената сделка е данък въздух и практически съвременно робство.
8
0
 
31
 
! Отговори
долу ес преди 3 месеца
някой знае ли дали тази сделка включва засяването на свободни площи с дървета или брюксел пари за дървета не дава, защото там няма ресто.... Когато овластиш администратори неизбирани, неотчитащи се и независещи от никой, става така, правят каквото си искат в ущърб на всички останали
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А с директивата за кривите зелени краставици какво става?
6
0
 
21
 
! Отговори
Юуп преди 3 месеца
Да сложат под въпрос и парадите на ***
5
1
 
30
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Зелената сделка е една утопия, измишльотина на фоннещоси и подобни индивиди, които постоянно искат да ни ограничават и все говорят високопарно и с клишета. Ползи за целокупното население на ес - 0.
4
1
 
26
 
! Отговори
долу ес преди 3 месеца
ес ще си иде както ссср, оше малко да го намразят. Движението на хора и капитали няма нищо общо с ЕС. Нужно е просто едно споразумение като Тихоокенаското на сащ... ес разпиля подредените икономики, идва хаос и як унтерганг
3
1
 
40
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Когато Урсулата с шайката си европейски комисари започна да говори за Зелена сделка, говореше, че ЕС ще посади 1 милиард дървета. Но от дърветата не се краде...
2
1
 
18
 
! Отговори
Паци преди 3 месеца
Т. нар. Зелена сделка започна със качествени идеи и имаше голямо бъдеще, но ненаситни финанови интереси и демагогии я изкривиха до безобразие, уви...
1
1
 
44
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Зелената сделка има много малко общо с опазването на природата и много с брюкселската корупция на Урсулата.