Камелия Нейкова: Работи се съвместно с МС изборите да са все по-публични и прозрачни

Заедно те искат да повишат доверието в изборния процес
16 сеп 2024 18:30, Нели Христова
13
Камелия Нейкова: Работи се съвместно с МС изборите да са все по-публични и прозрачни
Снимка: БГНЕС

Обсъдихме предложенията, които бяха постъпили в ЦИК. Всички те, както ни увериха министрите, са с една цел - да се надградят дейностите, които вече са предприети от ЦИК, така че заедно, ЦИК и МС да повишим доверието в изборния процес, да са по-прозрачни процесите с гласуването, подготовката на изборите, материално-техническата подготовка и цялостното обезпечаване на изборния процес. Тази среща няма да е последна, ще работим заедно.

Това обяви на брифинг в присъствието на министри председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Та подчерта, че служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов ги е уверил, че ЦИК има пълната подкрепа на МС. Продължаваме заедно да работим в организацията на изборите, повтори тя, а Карадимов също потвърди, че ще работят съвместно изборите да са все по-публични и прозрачни.

Заедно с министър Валентин Мундров от електронното управление са разговаряли за мерки по чл,. 313 А и Б от Изборния кодекс - за удостоверяване съответствието на машините. На правоимащите ще се осигури цялата документация по машинното гласуване, уверяват от комисията.

Другите предложения са предимно огранизационни, подчерта шевфката на ЦИК.

По-рано днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов обяви, че шестимата служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, ще участват в работна среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

По закон ЦИК организира изборите, а правителството осигурява материално-техническото подсигуряване. Искаме да осигурим максимално добра координация, публичен диалог с ЦИК и да подпомогнем изцяло процеса на по-голямата прозрачност и по-голямото доверие в изборния процес, коментира той.

"За специализираната хартия искам да подчертая, че от 2022 г. до сега печатницата на БНБ е неин доставчик. Хартията отговаря на на изисквания на производителя. Тези изисквания са изпратени в началото на 2023 г. от производителя "Смартматик". Същите изисквания са предоставени на изпълнителя на дейностите "Сиела Норма". Те са идентични, предоставили сме ги на печатницата на БНБ. Имахме среща с тях на 13 септември, на която ни увериха, че хартията отговаря на тези изисквания. Всякакво говорене, че ЦИК е възложила доставката на хартия, която не отговаря на изискванията, е невярна", категорична бе Нейкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Избори 2024
Главчев: Нужно е по-добро взаимодействие между ЦИК и властта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами, то вий сами само проблеми може да създавате, добре че има кой да ви помага, той Главчев добре се е сетил да ви подпре...
10
0
 
2
 
! Отговори
Вълю преди 2 дни
А до сега защо не бяха прозрачни бе,Кеми?Затова хората не отиват да гласуват.Мислите си,че народа не знае какви ги вършите?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БЕЗ АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА ШАРЛАТАНИ БЕЗ МАШИНИТЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ БЕЗ ШАРЛАТАНСКИ ЛЪЖИ
8
3
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 дни
Има един световен лидер в България, хорошутката Радев. Харчи на нощувка с Деса в чужбина в утралукс хотел по 3000 евро нощувката и стоя седмица плюс ресторанти спа, парфюми дрешки от Диор миор 100 хиляди евро от вашите пари. Толкова защото трябва да плати и на охраните хотелите, яденето джобните кафенца . Брау брау Радев свят да видиш.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ками Калинката
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Некак си не мога да приема че властимащи постигнали власт чрез манипулиране на изборни резултати и институции допуснали това по определени причини, ще се борят срещу себе си. Трябва да се самоосъдят и самовкарат в затвора примерно. Не се е чувало крава от теле да суче.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
кво довери Пеевски прави избори за пореден път и всики институции му козируват
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По лицето ще ги познаете... Има ли доверие в тази умита каца някой? Свински черва оплетени в гордиев възел.
3
1
 
7
 
! Отговори
Махнете преди 2 дни
Тъмните стаички.Там се снимат бюлетините,за да се докаже,че е гласувано "правилно".
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Па давайте кебапчета и бира м.ааа :)))
1
5
 
7
 
! Отговори
Нейкова, преди 2 дни
Да работиш с МС ,все едно да работиш с Баце и Шиши за честни избори.ВЕрвай си.