Кога е време да смените гумите на автомобила

Кога е време да смените гумите на автомобила
Снимка: БГНЕС

Времето за смяна на автомобилните гуми идва, но дали трябва да купувате нови? А кога е точното време да го направите? В тази статия ще се опитаме да разкажем повече за правилната поддръжка на гумите, като отговорим на някои от най-често задаваните въпроси.

Колко дълго можете да използвате старите гуми?

Всеки шофьор знае, че може да използва едни и същи гуми няколко сезона поред. Но кога идва времето да се сменят? Отговорът на този въпрос е различен за всяка гума, автомобил и шофьор, защото времето за смяна идва, когато гумите се износят, увредят или остареят.

Колко бързо се износват и увреждат гумите, това зависи от много фактори: от начина, по който шофирате; от климата; от състоянието на пътищата, по които карате; от качеството на самите гуми; от начина, по който ги съхранявате… Понякога това става само след година, понякога – след много повече.

Препоръчваме в началото на новия сезон да посетите специалист. В някои случаи е възможно и сами да установите, че вече е задължително да смените старите с нови.

Кога е задължително да купите нови гуми?

Силно препоръчваме да изхвърлите старите гуми, ако вече сте карали с тях 5-6 години или са произведени преди повече от 5 години, без значение колко са използвани. За това време материалът остарява и гумите вече не са надеждни.

Можете да проверите датата на производство на надписите по страните. Датата на производство е указана от последните 4 цифри, които ще видите на DOT номера.

Важно е да следите и грайферите. За летния сезон грайферът трябва да е поне 1,6 мм. Законите в България изискват от 15 ноември до 1 март гумите да имат грайфер с дълбочина най-малко 4 мм. Ако във вашия случай това не е така, то тогава е време за нови гуми. Не само защото подлежите на глоба, а и за ваша безопасност.

Гумите са за смяна и когато има неравномерно износване, повредени вентили, забити по гумата камъчета или остри предмети. Ако по време на шофиране усетите вибрации, това също може да е знак за износени или увредени гуми.

Как да разберете каква е дълбочината на грайферите?

Можете да проверите грайферите със специален дълбокомер. Но има и лесен трик за приблизително измерване с монета от 1 лев. Ако грайферът покрие златистата част на монетата, значи е по-дълбок от 1,6 мм. Ако скрие цялата хоризонтална основа на единицата – дълбочината е 4 мм.

Някои гуми имат вградени индикатори за износване – това са малки квадратчета, разположени на равни интервали по грайферите, които се изтриват с времето и указват останалата дълбочина.

Кога е най-доброто време за покупка на гуми?

Купете си зимни гуми преди октомври и летни гуми преди март. Не чакайте последния момент, когато търсенето е голямо, а търговците нямат нужда от намаления.

Ако такава покупка не е наложителна, изчакайте края на сезона, за да се снабдите с промоционални продукти за следващия сезон.

Ако предпочитате всесезонни гуми, опитайте да потърсите такива през април, когато студеното време вече е свършило. Все пак в зимните месеци специалистите препоръчват зимни гуми, тъй като имат добри характеристики при ниски температури и се управляват по-лесно и сигурно в сняг, киша и лед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase