Може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите?

Ако има масово гласуване, този вот ще бъде пренебрежително малък
52
Може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите?

След полицейските операции срещу търговията с гласове, може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите на 27 октомври и как да се преборим с тази порочна практика?

"Силно се надявам избирателите да излязат да гласуват на 27 октомври. При всички положения, ако избирателната активност е по-голяма от тази на последните избори, то тогава процентът на гласовете, за които може да има подозрение, че са купени или има контролиран вот, ще бъде пренебрежително малък. Всеки може да си направи сметката, ако излезем да гласуваме масово, как процентът на корпоративен вот няма да бъде значим", заяви председателят на обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

Огромна част от случаите с купен вот остават неразкрити, допълни от своя страна адвокат Людмил Рангелов.

"Такъв начин за купуване на гласове изглежда страшно примитивно и не ни експонира по добър начин като европейска страна. Купуването на гласове с дърва е по-приложимо към местния вот. Това много трудно се доказва. Зачертаване на кредити, на вересии - ние сме някъде в средновековието. Санкции трябва да има за това. Ако няма санкции в тази наша държава, съвсем ще се делегитимира вотът", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

По думите на Пенева обвиненията няма да попречат на кандидат-депутата за изборите.

"Много сериозна трябва да е ситуацията в страната, за да стигнем до отлагане на избори. Сега всички органи на администрацията трябва да си свършат работата. Срещу лицето, за което са повдигнати обвинения, няма пречка да продължи да бъде кандидат-депутат и дори да бъде избран, ако събере необходимия брой гласове на предстоящите избори", поясни гостът.

Според Рангелов полицейски акции за купен вот винаги са там, където не се случват истинските неща и са прах в очите на хората.

"Обвинението срещу г-н Ибрямов не е за купуване на гласове, а за търговия с влияние. Това е едно изключително трудно за доказване престъпление. Не разбирам как Ибрямов, който не разполага с власт, освен законодателна, би могъл да търгува с влияние. Цяла област знае къде точно и кой извършва купуването на гласове, само органите на МВР последни научават", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Избори 2024
ПП обявиха приоритетите си за тези избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 часа
масово гласуваме ама като няма за кого едни и същи аталаи колко години е в нсами данчо ментата ами петър кънев бсп те нямат срам и чест наглост та дрънказатова не гласуваме защото за 35 години се изредиха всичките видяхме им умствкапацитет и затова не гласуваме сменете листите за избори за да има промянаиначе отиваме на избори напролет
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Тиквата да дава суджук и бира - Иначе нема вот :)))
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ами,ако излизат всички българи да гласуват купените гласовете няма да са фактор
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Абсолютно е така гласуват ли всички, купения вот не играе, няма да влезнат в парламента сегашните партии.
3
3
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 5 часа
Разберете, проблемът не е купеният вот, а престъпниците в информационно обслужване, които слагат 300 хиляди починали да гласуват за ГЕРБ. Това го въведе прасето Константинов и трябва да му се търси отговорност. Вторият проблем са престъпниците в РИК, които плюят и драскат по бюлетините за ПП ДБ, до като не направят 30 хиляди от тях невалидни. Трябва да сте безкомпромисни с трафиканта Борисов, направете му граждански арест
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Човекът е по-мъдър от тая вафла с лозунга "гласувайте"
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Щом съществува значи са компрометирани. Какъв е тоя въпрос?