Галъп: ГЕРБ с 25,7% от гласовете, ПП-ДБ с 16,6%, ДПС - Ново начало качва

МЕЧ и "Величие" са под чертата
14 окт 2024 15:00, Александър Попов
224
Галъп: ГЕРБ с 25,7% от гласовете, ПП-ДБ с 16,6%, ДПС - Ново начало качва
Снимка: Галъп Интернешънъл

Към началото на октомври, според декларациите на респондентите, сигурността на гласуване за Народното събрание е 30,5%, като трябва да се има предвид неяснотата в изборните списъци, декларативността на нагласите и т.н. Условното очакване е за около 2 милиона гласове. 3,1% от всички гласуващи се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“. Данните са на база независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен със собствени средства. Той обхваща 806 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 28 септември и 6 октомври. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка – която е съчетана със сериозна условност заради степените на откровеност на респондентите, както и заради очакваното натежаване на „технологичен“ вот при очакваната колеблива обща активност.

Ако изборите бяха в началото на октомври и декларациите на респондентите се изпълнят, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС запазва чувствителна преднина като първа политическа сила с 25,7% от гласовете.

ПП-ДБ изпъква по-отчетливо пред „Възраждане“ – съответно 16,6% спрямо 15,4%. На този етап е трудно да се определи кой би завършил на второ и трето място, като не са изключени и изненадващи развития.

Още по темата
По-трудно е да се определи с демоскопски методи ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС. Алиансът за права и свободи се задържа на ниво от 8,3%. Вижда се възходяща тенденция за ДПС-Ново начало, които влязоха в кампанията с по-ниски стойности, но към момента вече биха получили подкрепа от 6,9%.

БСП-Обединена левица биха имали 7,1%, а ИТН са с 6,3%. Всички тези формации към този момент са в своеобразен „пакет“, но развитието на кампанията може да промени много неща, доколкото, например, изпъкването на ДПС-Ново начало е вече видимо.

С добри възможности са МЕЧ с 3,7%, а и „Величие“, които към началото на октомври са на нива 3,2%. „Синя България“ е на ниво от 1,1%. Останалите дялове се разпределят между формации с декларирана на този етап подкрепа под процент.
 
Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и е финансирано със собствени средства. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от Избори 2024
Костадинов и Цънцарова се сблъскаха, кой лъже, кой маже и кой плаче?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
6
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 часа
Всеки народ си заслужава "Царя"!!! Ако се окаже, че българинът отново, в своето болшинство, гласува за Винету и Киру Т. ами... значи или е много т/п или неизлечим мазохист, а може и двете!? Не разбирам, каква е причината да си свидетел на - некопетентноста, простащината, вулгарнста, сервилноста на индивид като Винету и въпреки това да гласуваш за него, означава ли, че и електората на Герб са носители на същите качества характеристики?????
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тия много плахо споменават Величие което ще измете половината от списъка.
46
0
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 3 часа
В грешка си.Борислав Цеков купи" Галъп ".Болен гербаджия,преди беше в НДСВ и открадна доста пари.А Първан Симеонов е някакъв политолог там,дето само го разкарват от телевизия в телевизия,като простинал кон.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Как може да има хора които да гласуват за чужда държава, за Разграждане имам предвид...
44
7
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
А Копейката не е ли изскочил пак да каже как ще печели изборите?!? Клоунът руски.
43
3
 
2
 
! Отговори
Даскала преди 3 часа
Тия от Галъп си смениха шефа и веднага си пролича от смешните им проучвания! Нищо от тези писания и цифри не отговаря на реалното мнение на хората! Процентите на ГЕРБ,ПРОМЯНАТА и Ново начало са кошмарно надути!Вярно е че те разполагат с голям паричен ресурс за манипулиране на вота ,но е вярно и това че народа започна леко да си отваря очите!
42
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 часа
До 36: няма никакво значение кой ще е първи защото дори 3-те най големи партии да се обединят, пак няма да могат да управляват и ще представят има няма 15% от гласоподавателите. Поредният ялов парламент който ще се води на хартия работещ за да вървят заплатите и стажа, а реално след 3 месеца отново на избори.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Покажете ги тея гласоподаватели на "ДПС 2"! Не, честно! За сефте да има партия, която да минава половин процент, а аз да не съм срещнал и ЕДИН, който да гласува за нея, без да е вътре или поне да е роднина на членовете на партията. Тук даже и такива не виждам. КАК! КОЙ! КЪДЕ! Покажете няколко, моля ви се. За Възраждане познавах хора, котио гласуваха, още като ги сътавиха. За "Слави", преди да измислят ИТН имаше такива, които се кълняха, че ще гласуват. Ама за Пеевски? НИ ЕДИН!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Който плаща, той поръчва музиката - в случая, това са Братя Магнитски - Тиквата и Сви нята.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
време е за Възраждане!
38
0
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 3 часа
В грешка си."Галъп" го купи Борислав Цеков,пръв гербаджия.Беше навремето от НДСВ и бая пари открадна.
37
3
 
6
 
! Отговори
факти преди 3 часа
ГЕРБ (а и ДПС) разчитат на ниската избирателна активност. Те си имат твърд електорат - безполезната и безкрайно раздута администрация, ромите от махалите с купените гласове, крупните бизнесмени, които си задължават работниците и малко на брой не особено интелигентни и късопаметни заблудени хорица. И да не забравяме усъвършенстваните от тях фалшифициране на бюлетини, протоколи, че и заменяне на цели чували. И мъртвите души. И ей ти как ГЕРБ са все първи с 500 000 гласа (25% от 1/3)
36
9
 
11
 
! Отговори
KOko преди 3 часа
ППДБ са първи, скоро всички ще го разберат!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Който плаща, той поръчва музиката - в случая, това са Братя Магнитски - Тиквата и Сви нята.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аха, и един мармот завива шоколад...
33
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 часа
При положение, че н последните избори и на тези ще гласуват пак същите твърди ядра на партиите и същото количество купени от същите политически субекти какво точно очаквате да е различно? +-1% в гласувалите което променя бегло %те на големите и отпадането на 1-2 малки за сметка на +2% при по малките партии. Да правиш едно и също 5 пъти и да се надяваш на различен резултат си е дефиниция за лудост!
32
3
 
3
 
! Отговори
НИНОВА преди 4 часа
ГЕРБ ПАК СА СЛЕД НАС. АМА ЗАЩО КЪНЧО СТОЙЧЕВ, АНДРЕЙ РАЙЧЕВ И КОЛЬО КОЛЕВ СЕ ПЕНСИОНИРАХА? А НА РАДЕВ ТРЯБВА ПАМЕТНИК ДА ИЗДИГНЕМ - ДОВЕДЕ КИРО И ШАРЛАТАНИТЕ МУ, СЪСИПА БГ, БСП И ДПС ! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ШИШИ - НА 8 ЖУЖЕТА СНЕЖАНКАТА!
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Съмнява ме силно да има толкова много rлynавu хора да се връзват на глупостите на ПП и дя гласуват за тях
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Галъп кой ги взе последно? Не беше ли един Симеон Първанов? Или Първан Симеонов? Абе, един такъв, дето е хем от ГЕРБ, хем от ППДБ.
29
2
 
7
 
! Отговори
До Зозо преди 4 часа
Тея блокове,дето ги санира Борисов ,вече се разпаднаха.Само псувни отнася.