За икономиката на Европа рисковете от вота в САЩ надвишават възхода

И двамата кандидати на САЩ имат една и съща посока на движение
14 окт 2024 19:00, Гергана Попова
7
За икономиката на Европа рисковете от вота в САЩ надвишават възхода
Снимка: БГНЕС/ EPA

За икономиката на Европа изборите в САЩ на 5 ноември предлагат „най-малко лош“ изход от предизвикателното президентство на Камала Харис или втора среща с Доналд Тръмп, която заплашва да бъде още по-разтърсваща от първата, пише Ройтерс.

Още по темата

В две ключови области - търговската политика и споделянето на нарастващите разходи за сигурност между съюзниците в НАТО - Европа очаква малко услуги от президентството на Харис, което тя смята за "приемственост на Байдън".

Тръмп 2.0, от друга страна, крие множество опасности: ако той оттегли подкрепата на САЩ за Украйна, европейските правителства ще трябва бързо да увеличат разходите за отбрана; и ако той предизвика световна търговска война, Европа се страхува, че ще бъде големият губещ.

Антикитайските мерки са рядка област на двупартийно споразумение в предизборната кампания в САЩ. За ориентираната към износ икономика на Европа това повдига въпроса дали може да продължи да жонглира с търговските връзки както със Съединените щати, така и с Китай.

„Който и да е победителят на изборите в САЩ, не е ясно дали Европа може да продължи да се възползва от растежа на САЩ, без да намали търговията със самия Китай“, каза Зак Майерс от мозъчния тръст Центъра за европейска реформа.

„И двамата кандидати на САЩ имат една и съща посока на движение – Тръмп е по-малко предсказуем и може би желаещ повече конфронтация с Европейския съюз.

За ASML, холандски доставчик на високотехнологично оборудване за производство на микрочипове, рискът от съпътстващи щети от усилията на САЩ да „сдържат“ Китай е твърде реален – компанията вече е изправена пред забрани за износ на половината от своите продукти за Китай след водена от САЩ кампания.

Половината от продукцията в Европа идва от търговията, двойно повече от процентите в Съединените щати, докато 30-те милиона производствени работни места в региона - в сравнение със само 13 милиона в Съединените щати - означават, че е силно уязвим към всичко, което ограничава търговията.

Подкрепата за свободната търговия във Вашингтон се изпари през последното десетилетие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: избориСАЩЕвропаТръмп
Още от ЕС
Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е геополитически приоритет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 58 минути
Мачкай ЕС! Смачкай го, та да умре бързо и без дълга агония!
5
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 час
НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ЛОШ ПРОРОК НО СЛЕДВАЩАТА 2025 НИ ЧАКА РЕЦЕСИЯ ЗА ЦЕЛИЯ ЕС.
4
1
 
2
 
! Отговори
европеец преди 1 час
е нали силна Европа , нали щяхме да сме си самодостатъчни , нали независима , нали щяхме да живеем по добре и да сме по богати , и т.н. къв възход за сегашна Европа бе , кво благоденствие ?!
3
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 час
Мултикултурализмът и Неолибералната политика съсипа Европа.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дайте братя дадем пак за урките, после виновни са изборите в САЩ!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
3a Eвpona, Pycko-Гepмaнckuят cъюз бe gвuraтeл нa npocnepuтeтa в npogължeнue нa 35 roguнu. Toвa зacтpaшu rocnogcтвoтo нa CAЩ u BБ, бяxa зageйcтвaнu вoйнu, мaйgaнu, мuлuoннu мurpaцuu, naнgeмuu u вcяkakвu мuзepuu... И eтo нu cera, вcuчko ce ckana...