Клаустрофобична реалност в "127 часа"

И още истори от програмата на София Филм Фест за 10 март
10 мар 2011 08:44, Петя Славова
0
Клаустрофобична реалност в "127 часа"
Кадър от " 127 часа". Снимка: София Филм Фест

„127 часа” можете да гледате от 20.00 часа в зала 1 на НДК днес.

Филмът разказва клаустрофобичната и потресаваща истинска история на Арън Ралстън, който е приклещен от парче скала в каньон в щата Юта, но успява да се измъкне оттам след шест дни.

Новаторът Дани Бойл, отговорен за филми като “Трейнспотинг”, “28 дни по-късно” и “Беднякът милионер”, изпълва всеки кадър на “127 часа” с киноадреналин и обявява война на скучната сериозност на псевдодокументалните драми.

„Америка” е заглавието, с което започва филмовият ден в кино „Люмиер”, в 13.00 часа. Кинотворбата е част от Международния конкурс на тазгодишния СФФ. Руската емигрантка Лиза е женена за португалеца Виктор, дребен мошеник.

Един ден бившата му жена се появява с предложение за бизнес с фалшиви паспорти заради вълната от нелегални емигранти в Португалия. Къщата на Лиза се превръ¬ща в разпределителна гара за безброй емигранти. Един от тях е търсеният от руската мафия украинец Андрей…

В 16.00 часа е прожекцията на „Мисия Лондон” на Димитър Митовски. Филмът счупи всички рекорди по гледаемост у нас в момента на появяването си на голям екран. Само за първите си три дни по кината, продукцията е видяна от 46 291 българи.

Създаден по едноименния роман на Алек Попов, филмът пренася в българското посолство в Лондон. Там цари пълно безвластие, след като в продължение на месеци на мястото на стария посланик не е изпратен нов...

От 18.00 часа гледайте премиерата на документалния филм на Стефан Вълдобрев “Манчестър Юнайтед от Свищов”. Той проследява причините, каращи един човек да се изживява пълноценно чрез страстта си към футболен отбор. С много чувство за хумор “Манчестър Юнайтед от Свищов” се опитва да направи портрет на днешна България с нейните объркани хора, толкова разочаровани от живота си в страната, че предпочитат мислено да обитават своя собствена паралелна реалност.

„Толкова много любов” на Клод Льолуш е с начален час 19.30. Илва си спомня бурната си младост и всички мъже, които някога е обичала. На фона на симфонична музика, тя мечтателно извиква спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù.

„Правилата на ергенския живот” ще научите от 22.00 часа. Документалният филм на Тонислав Христов разказва за четирима български емигранти във Финландия, които са преживели любовни разочарования и си поставят за цел да си намерят приятелки в Хелзинки в следващите 12 месеца. Ако се провалят, това ще означава, че никога повече няма да могат да се сближат с финландска жена.

В „Кучешка пот” на Хосейн Кешаварз се преплитат съдбите на шестима млади хора от Техеран, докато се опитват да осъществят съкровените си желания в консервативното ислямско общество, в което живеят. Гледайте филма от Международния конкурс от 13.30 часа в Дома на киното. Преди него ще бъде представен „Джеймисън” претендентът „Киндер сюрприз” на Андрей Волкашин.

В битката за наградата „Джеймисън” за късометражен филм у частва и „История с торта” на Милко Йовчев. Можете да го видите в 16.00 часа, преди „Моите братя” на Пол Фрейзър. Действието в последния се развива през 1987 г., когато по време на празника Вси светии трима братя се опитват да открият нов часовник за умиращия си баща.

В „Децата на зеления дракон” разведеният самотник Мате е агент на недвижима собственост, който трябва да продаде склад в покрайнините на града. Складът е даден под наем на китайци, а те държат в него своите полулегални стоки. Пазачът на склада е китаецът Ву, който не само наглежда хилядите кашони всеки ден, но и направо се е пренесъл да живее в сградата. Между двамата самотници се заражда странно приятелство. Гледайте филма на Бенце Миклаузич от 18.30 часа. Преди него ви предлагаме да се запознаете и с „Добрия съсед” на Иван Митов.

„Един ден” на Георги Кръстев е с начален час 21.00. Веднага след това започва прожекцията на „Симфония на шума” от Международния конкурс. Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той няма музикален талант и не понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града, със звуковите си атаки на различни обществени места.

Програмата на СФФ в кино „Одеон” днес започва в 16.00 часа с „Мама Гого” на председателя на международното жури Фридрик Тор Фридриксон. Възможно ли е игралният филм „Деца на природата” да спаси исландската филмова индустрия? Изглежда, че режисьорът му мисли така. А и любещата му майка Гого. Фридриксон си поставя цел: ако филмът му бъде номиниран за „Оскар”, исландците ще се втурнат обратно в кината, а самият той ще излезе на чисто. И сякаш финансовите му притеснения не са достатъчни, а и възрастната му майка е болна от Алцхаймер… С „Мама Гого” Фридрик Тор Фридриксон отдава трогателна почит към майка си.

„Жената със счупения нос” на Сърджан Колевич е с начален час 18.00. Това е филм за невъзможните любови, които могат да спасят човешки живот.

На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи… Гледайте трогателната история на Флорин Шербан в „Ако искам да свиря, аз свиря” днес от 20.00 часа.

След наградения от Европейската филмова академия „Рене” (2008) Хелена Тршештикова ни предлага „Катка” или 14 години от живота на една наркоманка. „Катка” е забележително неподправен и нецензуриран портрет на объркана млада жена, която живее буквално на ръба на оцеляването и отчаяно търси любов и спасение. Гледайте „Катка” от 19.00 часа във Френския културен институт.

В 21.00 часа там започва документалния филм „Ненет” на Никола Филибер. Ненет е родена през 1969 г. в горите на Борнео и току-що е навършила 40 години. От 1972 г. тя живее в менажерията на Ботаническата градина в Париж и е неоспоримата звезда, покрай чиято клетка всеки ден минават стотици посетители.

От 17.00 часа в “Euro Cinema” е прожекцията на „Елвис и Мадона” на Марсело Лафит. Елвис е талантлив фотограф, но и лесбийка, чийто баща е изпаднал във финансови затруднения. Затова разнася пици с мотора си. Мадона е пленителен травестит, който работи като фризьор през деня и като танцьор по клубовете през нощта. Двете се срещат случайно и оттук нататък житейските им пътища ще се пресичат и преплитат все повече, докато между тях се заражда страстна любов.

В 21.15 часа е ред на едно от заглавията в Балканския конкурс с адрес Сърбия. Филмът „Тилва Рош” на Никола Лежаич представя историята на Тода и Стефан, много добри приятели - скейтъри, които се наслаждават на лятото след завършването на гимназията. Двамата изпълват времето си, като снимат клипове в стил „Jackass” или се съревновават, макар и тайно, за вниманието на Дуня, която се е върнала от Франция у дома за ваканцията. Междувременно в града профсъюзите протестират и момчетата се съюзяват отново заради каузата.

В 19.00 часа в “Синеплекс” ви очаква „Утроба” на Бенедек Флийгауф. Томи и Ребека се обичат страстно, но той загива при катастрофа. Смазана от мъка, Ребека чувства, че животът ù не може да продължи без любимия. Тя отива в скандалния Отдел за генетично репродуциране и въпреки че родителите на Томи, притеснени от евентуални нежелани последствия, неохотно ù разрешават да получи ДНК от сина им, тя твърдо е решена да зачене негов клонинг.

В 21.00 часа е началото на „Мед” на Семих Капланоглу. Бащата на Юсуф – Якуп осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в глухата турска провинция. Страх обсебва семейството, когато един ден Якуп не се прибира у дома. Момчето трябва да събере цялата си смелост и да влезе навътре в гората, за да намери баща си.

От 18.00 часа в Чешкия център можете да видите късометражната селекция на Александър Янакиев Jameson Plus. От 20.00 часа гледайте документалния филм „Розови сарита” на Kим Лонгиното. „Животът на момичето е несправедлив, а на жената – много несправедлив”, отбелязва Сампат Пал, сложната личност в центъра на документалното разследване на Ким Лонгиното за живота на няколко забележителни жени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари