Кръв, мухи, мъртви животни, чували с жаби: Пазарите в Азия...

Ухан се връща към стария ритъм на живот
Обновена: 11 апр 2020 08:42 | 11 апр 2020 08:42, Петя Славова
193
Кръв, мухи, мъртви животни, чували с жаби: Пазарите в Азия...
Снимка: БГНЕС

Шокиращи кадри от пазари в Азия: заклани диви животни и рояци мухи около тях; търговци, сновящи по напоената с кръв земя; чували с жаби и още, и още. Нека не забравяме: 70% от болестите се предават на човека от животни.

Вече отдавна знаем, че сегашната пандемия от коронавирус тръгва от един пазар за диви животни в китайския град Ухан. Именно там за първи път опасният вирус се е прехвърлил от животно на човек - според много експерти, първоначално заразата е предадена от прилеп на панголин, а от него и на човека.

На пазара в Ухан търговците събират на едно място най-различни екзотични животни, чиито пътища в природата никога не се пресичат. Нито пък човекът принадлежи към техните ареали, т.е. местообитанията им. И когато на такъв пазар диви животни се колят направо пред очите на купувачите, вирусите си устройват пиршество. Подобни пазари има из цял Китай, а и в много други азиатски страни, предава "Дойче Веле" .

Още по темата

Шокиращи кадри

Какво се случва на тези места показва едно видео на организацията за защита на животните PETA. То е заснето на два такива пазара - в индонезийския град Томохон и в тайландската столица Банкок. А кадрите в него са шокиращи: щандове, отрупани с мъртви диви животни, и рояци мухи, накацали върху тях; кръв, която се стича от труповете на закланите животни; търговци, сновящи насам-натам по напоената с кръв земя и пипащи с ръце късове свинско месо; трупове на кучета, прасета и змии; пълни чували с жаби и т.н.

"Следващата пандемия вече чука на вратата", предупреждават от PETA и отново призовават СЗО да поиска закриването на тези пазари - вкл. и някои пазари за животни в Германия. В тази връзка телевизия RTL припомня, че човек може да се зарази с някой вирус и от крава например. Според данни на ООН, 70% от всички болести са предадени на човека от животни. "Билд Цайтунг" припомня, че в Китай и други азиатски държави продаваните на тези пазари змии, плъхове, прилепи, панголини и други животни се смятат за деликатеси.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира да повдигне темата на срещата на Г20. Всъщност още през февруари Китай забрани развъждането и консумацията на диви животни. Кирстен Татло от Германското дружество за външна политика обаче е скептична: "И след епидемията от ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром) през 2003 година бяха предприети мерки срещу този вид търговия с животни, но не след дълго всичко си тръгна както е било." Възможно е сега да се случи същото, предупреждава експертката и допълва, че официалната забрана може да накара тази търговия да излезе в нелегалност.

Може да има и още по-тежки пандемии

Ренате Кюнаст от германските Зелени очаква нови пандемии, ако нищо не се промени. За същото предупреждават и много учени. Защото консумацията на диви животни, смятани в Азия за деликатес, е само едната страна на проблема. Другата е свързана с традиционното използване на части от диви животни за различни цели. Така например люспите от бронята на панголините намират приложение в традиционната китайска медицина, четем на сайта tag24.de.

"Докато диви животни продължават да се използват за консумация или за други цели, ще има нови епидемии", казват американските изследователи Джаред Даймънд и Нейтън Улф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Вирусът, който ще дойде след Ковид-19, може да ни засегне още по-тежко. Няма никакви биологични причини да смятаме, че бъдещите епидемии няма да отнемат по 100 милиона човешки живота и да хвърлят планетата в депресии, каквито историята дотук не познава", предупреждават двамата учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
9
 
7
 
! Отговори
Striker преди 4 години
За тая чума жълтите имат да плащат за 10 години напред! Къде са парите и помощите от Жълтурландия?? Защо само Тръмп се сеща да им иска обезщетение?
122
3
 
5
 
! Отговори
Дръвник преди 4 години
Едно време бабите ни имаха по едни сатърче или тесла и по един дръвник. След отрязване на главата кокошката се попарваше в кофа вряла вода у се оскубваше и почистваше. От дреболиите се вареше супа с ориз. От кълките картофена манджа. Можеше и печена кокошка. Бре какви диваци сме били. Сега има изкуствени бройлери.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 125Специално за испанския грип теориите са около 10! Всеки дава само предположение без абсолютно доказателство! Вируси има навсякъде и във всички животни! Корона вирусите са десетки хиляди и от време на време някой от тях мутира като българския традиционен *** и решава че в нечии друг организъм има по благоприятна среда за развитие!:)))))))))))))))))
120
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Случаен минувачИспанският грип тръгва от провинция Кантон. Бедствените болести в миналото са се предавали по пътя на копринта и чрез корабите носещи стоки от Китай.
119
3
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
до 122:а тея жълти вид извънземни ли са? аз такива не познавам хората по света са светли,кафяви,черни но няма такива жълти или червени или зелени или квито и да е други измислени цветове... иначе Монголоидната раса мнозинството са си Светли но има и кафяви и те са главно в Югоизточна Азия най вече в Индонезия и Филипините!!!!
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТ 105ся заради банда Превъртели ***(то няма и нормални *** де) дай да лепваме етикет и на другите............Но можем да лепим етикети на китайците че видиш ли всичките били едни такива мръсни, миришели, биели си жените, комунисти и прочие! :))))))))))))))) Римпочетата ли така те научиха или ти реши да побългарсиш Будизма към твоята призма на "величие"?:))))))))))))))))))
117
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жълтите са виновни .Ядат какво ли не.Запалиха цял свят.
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТ 101...но Цивилизацията идва след ПРИЕМАНЕТО НА БУДИЗМА ЗА НАЦИОНАЛНА РЕЛИГИЯ!!!!!.....Но преди това трябва да дойде акъла, ако липсва (като при теб) "цивилизацията" ще продължи да снася "будисатви-***" като повечето "български" зомбита!:))))))))))
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТ 116... да не говорим че имат и много отвратително отношение към жените като цяло......Щом го е казал български милиционер "будист" няма как да не е така!:))))))))А в държавата ***-БКП българските ***-будисатви никога не си тормозят жените и децата, нали!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))Кой те излъга че някогашен милиционер може да стане будист?:)))))))))))))))
114
9
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 4 години
Оххх, стига с тия пазари, бе. СТИГА! Извинявайте, но тези пазари си съществуват от стотици години. От векове ги има. Как пък точно сега, ама точно сега, станаха толкова страшни? Тези ги разправяйте на старата ми шапка! Балъците да ви вярват, щом искат, това е тяхно право!
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТ 117една позната на семейството се беже омъжила за Китаец и кво да ти кажа....... съжали стократно за тази грешка...... след 3 месеца буквално се върна по възможно най-бързия начин и развалиха и брак и всичко...... оказа се че оня постоянно я е малтретирал и тормозел и женицата си се върна в Тайланд и повече не иска да чуе нито за Китайци нито за Китай....Какъв "космически" милиционерски извод надипли! Все едно бългхарските традиционни *** и *** не си тормозят жените!:)
112
9
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
една позната на семейството се беже омъжила за Китаец и кво да ти кажа....... съжали стократно за тази грешка...... след 3 месеца буквално се върна по възможно най-бързия начин и развалиха и брак и всичко...... оказа се че оня постоянно я е малтретирал и тормозел и женицата си се върна в Тайланд и повече не иска да чуе нито за Китайци нито за Китай
111
3
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
в Югоизточна Азия също не са долюбвани Китайците от Континентален Китай заради хигиенните им навици и наглото поведение но Икономически неможе без тях въпреки че страните от Югоизточна Азия имат Икономически съюз все още Китайската Икономическа примка е доста силна и ще бъде такава и в бъдеще!! за Бизнес са желани но като пребиваващи тука не много... да не говорим че имат и много отвратително отношение към жените като цяло.... преди 2000 години може да са били други ама Комунизма ги е извратил..
110
7
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
няма и да го видиш в банята понеже тяхната раса мирише най-малко от всички останали....... даже на много места не се продават и дезодоранти хах то пак хубаво че не си бил съквартирант с някой Арабин,Афганец,Африканец че тогава вече банята е задължителна тея миришат буквално на сбирщина на порове и скунксове
109
5
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
до 110:не е от расата а от начина на управление...... по принцип всички Комунисти по света са такива ще мърлячи.... Тайван са също Китайци но са коренно различни Хонг Конг и те..... в Тайланд има много Асимилирани Китайци(те повечето са и смесени) и нямат нищо общо с онея от Континентален Китай... та всичко си е до култура и собствена настройка
108
4
 
0
 
! Отговори
Jestoka istina преди 4 години
.abe ne useshtate li ,che SZO I drugi podobni svetovni organizacii iskat da im spretnat I na kitaicite (aziatcite ) podobni zabrani I izbivane na jivotnite ?!??? Na kolko godini e sveta ?!? Ami kitaicite ? Ami tradicionniat im nachin na jivot ?!?? A sega se zamislete .ot koga napira globalistkata *** ?!?? Ta koi spored vas shte pobedi ?!??!
107
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
а колкото до Гъстотата в Югоизточна Азия еми вярно е че повечето се стремят към големите Мегаполиси(като Бангкок например) Тайланд е 70 милиона и над 20 милиона с в Бангкок или Околностите.... аз живея в провинция ИСАН(до границата с Лаос) и тука градовете са по 100 000 и масово под 100 000 жители... в Индонезия грешката е че повечето са наблъскани на остров Ява а не в Борнео например дето има доста голяма площ и е рядко населен... напоследак се наблюдава тенденция за минаване към провинцията
106
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Щото в България няма 200000 ловци дето консумират диви животни.
105
10
 
9
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Китайците по принцип са много *** раса, бях гледал още преди години предаване за начина им на живот както и ресторантите им по целия свят в които липсва елементарна хигиена. В Германия съм имал такъв съквартирант и се майтапихме че не сме го виждали да влиза в банята. Те по принцип не си падат и много еколози, Тайван, Филипини и Китай директно изхвърлят токсини във водата и мърсят възхуда до невиждани размери. А само хулят европейските фабрики, които и без това са в норми на замърсяване.
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом 70% от всички болести се предават от животните на хората, какво е логичното решение? - Да се спре да се ядът животни...