Лекар: Само 5-15% прекарват COVID-19 тежко

Съпътстващите патологии усложняват клиничната картина
14 ное 2021 08:25, Анисия Иванова
36
Лекар: Само 5-15% прекарват COVID-19 тежко
Снимка: БГНЕС

За щастие, само 5-15% прекарват това заболяване тежко, смята лекарят-терапевт Сергей Черемушкин.

По думите му протичането на COVID-19 инфекцията има свои собствени характеристики за всеки пациент, но могат да бъдат идентифицирани общи фактори, които влияят върху тежестта на заболяването.

Съпътстващите патологии допълнително усложняват клиничната картина, обяснява лекарят.

Още по темата

„Всяка съпътстваща патология, заболяване, особено хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, патология на кръвта, онкологични състояния утежняват хода на заболяването, увеличавайки рисковете от неблагоприятни състояния“, добавя той.

Лекарят посочи и други фактори, от които зависи хода на заболяването, пише БГНЕС.

"Това е вирулентността, тоест опасността и агресивността на настоящия щам на вируса, характеристиките на имунния отговор на конкретен индивид, вирусният товар, тоест дозата на вируса, която получаваме. За съжаление се сблъскваме със случаи, когато млади хора без рискови фактори развиват тежко увреждане на белите дробове с развитие на респираторен дистрес синдром (дихателна недостатъчност, характеризираща се с бързо начало на широк възпалителен процес в белите дробове - бел.ред.)", - предупреди Сергей Черемушкин.

Лекарите напомнят, че ваксинацията остава най-надеждният начин за защита от коронавирус днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
10
 
! Отговори
Да! преди 2 години
То и при обикновения грип, при наличието на съпътстващи заболявания последствията винаги са тежки, като последствията винаги почти довеждат и до смърт на лицето. Не ми става ясно, как след като през пролетта на 2020 г. се установи наличието на лица с covid-19, как някои лекари са наясно с леталната фаза на това заболяване. Статистиката, простете, стъкмистиката, та е толкова изкревена, че не дава отговори относно развоя на заболелите лица с covid-19.
7
3
 
17
 
! Отговори
До Фин преди 2 години
Не яденето на месо е много вредно! Човека е ловец от хилядолетия, ако е ял трева нямаше да просъществува дълго време. Аминокиселините са основа градивна единица за мускулатурата- само с растителна храна не става...
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Леко" протичане означава 10 дена температура, треска, разстройство. На мене ми се отели вола.
5
12
 
5
 
! Отговори
Фин преди 2 години
До ДианаПазете се, е израз на хора които нямат душа ..... банално, блудкаво и най вече безплодно. Спрете да се храните с месо и махнете всички излишни килограми...това е всичко за да не помиришите болница и аптека.
4
7
 
8
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Естествено,че имат значение процентите.Видно е,че това е болест,която засяга основно старците и хора с други заболявания. И само те трябва да се ваксинират. Не всички. Аз лично изкарах Ковид за 4 дни без никакви последици.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 до 15 е доста разтегливо.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Дидка! Абсолютно си права.
1
8
 
23
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какво значение имат процентите ако се окаже, че си част от тях! Човекът не е статистическа величина! Животът е безценен на всеки от нес! Пазете се!