Какво се случва? Необичайни мерки в Дания заради Омикрон

Над 9000 са случаите с новия вариант в страната
18 дек 2021 12:51, Петя Славова
90
Какво се случва? Необичайни мерки в Дания заради Омикрон
Снимка: БГНЕС

В Дания никога не е имало толкова много инфекции с коронавируса, колкото сега. А покрай новия вариант Омикрон ситуацията ще се развива още по-драматично. Затова датчаните ваксинират ударно. И залагат на необичайни мерки, предава "Дойче Веле".

В Дания появата на Омикрон налага нова стратегия: нужно е да се ваксинира още по-бързо и по-масово. До края на 2021 година е предвидено да се поставят бустерни дози на два милиона датчани на възраст между 40 и 65 години. А това число отговаря на около 30% от населението на страната. Причината: вече от няколко дни институтът "Serum" - датската здравна служба - отчита постоянни рекорди на нови инфекции.

Затова и в Дания ваксините се поставят вече не само от медиците, но и от младежи от алтернативната военна служба, които преминават експресно обучение. Там те се упражняват да слагат инжекции върху пилешки гърди. След един ден тренировки "на сухо" им позволяват да поставят ваксини и на хора.

Вече над 9000 случая на зараза с Омикрон

В Дания никога не е имало толкова много нови зарази с коронавирус, колкото сега: старият рекорд беше 4508 (от 18 декември 2020), но през месец декември 2021 бройките се увеличават с всеки изминал ден, достигайки 10 000 нови случая  на 16 декември 2021. Хелене Пробст от института "Serum" смята, че пикът на тази вълна дори още не е достигнат. "Вярно е, че ние очаквахме повече инфекции през зимата, но Омикрон промени ситуацията радикално", казва тя.

Броят на новите инфекции нараства изключително бързо. "Затова трябва да направим повече, ако искаме да осуетим нови зарази. Трябва да постигнем две неща - болестта да протича в по-мека форма и да гарантираме сигурността на нашата здравна система", казва тя.

В Дания вариантът Омикрон е бил регистриран вече над 9000 пъти. Това се знае с голяма точност - поради факта, че в Дания се секвенират всички положителни PCR-тестове - т.е. задължително се проверява за кой вирусен вариант става дума. Това обяснява и високия брой инфекции с Омикрон.

В момента в болниците на страната има по-малко хора, отколкото през зимата на миналата година. Въпреки това главната лекарка Нина Вайз от Hvidovre Hospital в Копенхаген е разтревожена: "За нещастие, много от медицинските сестри напуснаха работа след втората вълна от пандемията. Затова сега в болниците изпитваме остра нужда от медицински кадри."

Наскоро Дания въведе и допълнителни ограничения, съпътстващи ваксинационната кампания: клубовете и баровете вече не работят, а ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обикновено. На много места се допускат само ваксинирани, преболедували или тествани.

Особените ситуации изискват особени мерки

Тези мерки обаче няма да са достатъчни, обяви вчера министър-председателката Мете Фредериксен в Инстаграм. Датската Комисия по емидемиите в момента обсъжда нови ограничения.

Особените ситуации изискват особени мерки, смята медицинската сестра Якобсен, която обяснява на доброволците как се инжектира ваксината. "Това е много специална ситуация. Обучаваме хората на нещо, което ние самите сме изучавали в продължение на много години. Но, както се вижда, ситуацията ни принуждава".

Учените от института "Serum" обаче не вярват, че нивото на инфекциите може да бъде смъкнато лесно, защото Омикрон е силно заразен вариант на коронавируса. Те обаче смятат, че ваксинациите със сигурност предпазват от тежки форми на болестта.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже африканците разбраха, че ваксините против Ебола я предизвикват. Дано и на датчаните да им светне най-после.
77
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лекият омикрон" се оказа доста сериозен щом пълни болниците.
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много учени казват, че точно Омикрон поради лекото си протичане ще бъде естествената ваксина за хората и те ще получат широкоспектърен имунитет - клетъчен и антитела срещу корона вирусите като цяло. Само че, тяхното мнение никой не го популяризира.
75
2
 
8
 
! Отговори
Ужас!!! преди 2 години
До И Дания в кюпа Сега кво? Явно ще трябва да се откажа от любимия Туборг...то, гледам, на гърците Метаксата не им помогна, френския коняк - и той на същия хал...Ще се минава на ракия, колкото и да не я обичам. Здравето преди всичко все пак.
74
0
 
17
 
! Отговори
Трън преди 2 години
до 79ето ти още една мистерияПри 90% ваксинирани и 3% заетост на интензивните легла датчаните не се връщат към нормалното, нагнетява се стрес, напрежение , въвеждат се огранимения. Докога? Нали ваксинацията беше условието за връщане към нормален живот. 2 години от живота ни изтекоха в психо новини, истерии , ограниения, затваряния... ако някой ми каже категорично, че ако се ваксинира, това ще отпадне, ще го направя. Но всяко изявление се оказва предпоследно.Не благодаря
73
1
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Всеки човек има право на живот и лечение,аз вече никого не агитирам да се ваксинира,всеки има глава на раменете си ....да я използва по предназначение.Всеки има право както иска и разбира живота да живее и респективно да умре.
72
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе българите умират десет пъти повече щот са най умните.Това е световен заговор да се изтреби интелектуалния елит на земята който плюска банички, пуши като комин, слуша Азис и чете Жълт Шок.Вируса не поразява само гениите които ходят на ходжа и врачки.Най-умните миячи и чистачи в Европа.И в Столипиново са 90% антиваксъри защото и те са най умни.
71
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания имат 3067 починали от вируса, а България има 30014, т е. 10 пъти повече. Защо така? Да не би те да са ваксинирани, а ние не?
70
17
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Дания имат 77,3% ваксинирани, но това, че проверяват всеки положителен PCR тест за кой вариант е, показва, че гледат много сериозно на епидемията. Вероятно във всички държави, в които в момента има бърз ръст на новите случаи, това се дължи на Омикрон, но не се изследват масово. Дания ще се оправят и с Омикрон, ние да му мислим с малкото ваксинирани.
69
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия глупаццци датчаните дето са 90 % ваксинирани и си бият яко бустери нямат и 3% заетост на интензивни легла в болниците! А умния горд и независим български народ от интелектуалци, които пушат по 3 кутии на ден и ходят на врачка, мре със десетки хиляди.Баси мистерията.Сигурно е световен заговор срещу най-умните.Каква ирония че всички те са шофьори, шивачки, учителки, сервитьори и продавачки.Мистерия казвам ви.
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси глобалната комедия, буст след буст и чупят рекорди.
67
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми Ганьовици, гледайте броя на умрелите НЕ броя на заразените, защото ваксината предпазва от СМЪРТ и то бавна болезнена и мъчителна смърт.Колко процента са умрелите в България бе Ганьовици и колко са умрелите в Дания.Помислете па тогава умувайте.Ето защо те ще имат а вие ще се молите да емигрирате там да им бършете тоалетната.
66
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5,5млн население, почти 100% от хората над 18 са ваксинирани по 9000 заразени на ден. Е сега ако някой ПАК не приема, че ваксините имат в НАЙ-ОПТИМИСТИЧНИЯ вариант максимум 1-2% превантивен характер за спирането на разпространението на КОВИД, ако не и 0%, то този човек е безспорен кpeтeн.
65
2
 
9
 
! Отговори
Яве преди 2 години
Вместо пилешки гърди да ползват *** бут, така ще е максимално близко учението до реалността послехахахахх
64
5
 
5
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Да бяха се вакинирали като нас .
63
3
 
22
 
! Отговори
Ваксинаторите преди 2 години
Първите два пъти не ни се получи. С третата доза дано стане.
62
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалки пропагандтори! Омикрон е НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕН в НАЙ-ВАКСИНИРАНИТЕ държави!!! И точно този щам който до сега не е убил нито един човек, и на който симптомите протичат почти без да се усетят...за него ли ударно ваксинирате, престъпници мурдери?!?!
61
1
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е , айде стискам им палци . Дано тоа път са получи ! Ама , по-бързичко , по-бързичко и хубаво е да се наблегне и на по-честичко !
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е омикрон, а ваксинираните се опитват да оправдаят защо расте неконтролируемо броят на заразените. Бройките растат традиционно по това време всяка година. А за това, че не умират толкова колкото преди има много причини. Най-основната е, че протоколът за лечение е променен. Освен това вече не броят хората, които са болни от нещо друго и са умрели с ковид, за умрели от ковид. В Холандия например имаме в момента значителен ръст на общата смъртност от всички причини.
59
1
 
9
 
! Отговори
Татко преди 2 години
Ще напиша дали е било Омикрон като дойде резултата. Там всички проби се изследват.