Омикрон вече е тук, ще се превърнем ли в COVID гето?

Проф. Радка Аргирова в разговор с Кирил Петков за коронавируса
23 дек 2021 11:43, Нели Христова
332
Омикрон вече е тук, ще се превърнем ли в COVID гето?
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков се срещна с проф. Радка Аргирова за да обсъдят въпроса с коронавируса и ваксинацията в България. Разговорът между тях бе публикуван във Facebook.

"Докога ще имаме COVID?", попита премиерът Кирил Петков.

"Бъдещето ще е различно за страните с добро ваксинално покритие и за страните, които нямат такова", заяви проф. Аргирова. "Вирусът е подложен на сериозна преса. Това не е онзи вирус, който се разхождаше феврурари - март. Ние го притискаме - има много преболедували, много хора с антитела, лекарства излизат всеки ден и хората се лекуват с антивирусни лекарства. Тази преса ще изиграе своята роля. Той ще се опита да заобиколи имунитета, ще измисли нови и нови мутации, с които ще иска да ни предизвиква. Но ние, ако сме имунизирани и имаме антитела, няма да го оставим това нещо да му се получи и постепенно той ще затихне."

Според проф. Аргирова в страните с добро ваксинално покритие COVID-19 ще затихне през април - май месец.

"У нас обаче, където процентът на истинска защита, на ваксинация, е много нисък, ще се превърнем в COVID гето. При нас вирусът е с ендемично разпространение. Ще си имаме много бели с този COVID. Възможно е да трябва да се приготвят нови ваксини за такива райони. България има опасност да стане COVID гето и ако стане така, никой няма да иска да дойде тук нито за екскурзия, нито за бизнес", обясни тя и допълни, че според СЗО страни като нашата трябва да бъдат отделени в една обща червена зона и с тях да се работи по различен начин - като се наложат отделни мерки за достъп до тях и по-строг контрол за напускането им.

"Това, което казвате, ме ужасява", сподели Кирил Петков. "Това би било ужасно и за образованието, и за икономиката ни. Разговарях с проф. Денков и той ми каза, че заради това, че децата нямаха достъп до нормалните си часове, над 40% не са можели да изкарат 3-ка по математика и български в четвърти клас. Ако погледнем това ниско ниво на образование, бизнесите ни да са затворени... Държавата не може непрекъснато да подпомага, парите не извират от никъде. Всичко това е толкова предотвратимо."

Тя опроверга твърдението, което притеснява много хора, отказващи имунизация, че ваксината е прекалено нова (само на 2 години).

"Това не е така. Това е първата ваксина, която масово се използва, разбира се. Аз като човек, работещ в тази област, често показвам на своите студенти публикация, в която всички достойнства на РНК ваксините са показани в статия от 2012 г. Всички много добре знаем, че за да е написано това през 2012 г., то е разработвано поне от 2000 година", обясни проф. Аргирова.

Експертът заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация.

"Ползата и доброто от тези ваксини е в пъти повече, отколкото страничните проблеми, които се наблюдават. Точно за тези хора са направени ваксините, тъй като младите, здрави хоря, много по-лесно прекарват вируса. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират", каза още проф. Аргирова. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

Тя обясни, че според ново проучване, вирусът може да заразява масни клетки, което излага хората с диабет на повече риск.

Проф. Аргирова напълно опреварга да има връзка между ваксината за COVID-19 и стерилитета при жените. "Това се следи много сериозно, защото не само у нас, но и по целия свят, шестват едни такива мисли у хората. Засега няма никакви данни, че ваксината пречи на процеса на забременяване, на процеса инвитро, на износването на труда, на раждането или на кърменето", обясни тя.

"Това не е нещо ново. Срещу всички ваксини, които са се появявали, е имало негативни настроения",  каза още тя и сподели, че България за малко да провали елиминирането на полиомелита в Европа, защото определени групи от хора са вярвали, че ще останат безплодни заради ваксината.

"Аз лично мисля, че "Омикрон" вече е тук", заяви проф. Аргирова. "Въпросът е да излязат първите резлутати, а това ще стане към 10 януари. Това са единични случаи все още, но те бързо ще се разпространят, тъй като знаем, че той се разпространява много по-бързо."

Според нея пикът на следващата вълна ще е между средата и края на февруари. Тя е притеснена, че тогава е и пикът на грипа, а разпознаването на двата вируса ще стане по-трудно. Другото, което я притеснява, че въпреки, че този вариант е по-лек, все по-често се появяват съобщения за тежки пост-COVID състояния.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме COVID гето”.

В разговора Петков каза, че вече е говорил с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков да се работи сериозно срещу фалшивите сертификати. Ще събираме данни за сертификатите на всички влизащи в болници и ако се натрупват случаи за дадено лечебно заведение то ще се проверява, казва премиерът. "Това искаме абсолютно да изчезне и ще го криминализираме. Който създава такива сертификати да знае, че поема личният риск, че ще ходи в затвора", казва премиерът.

Разговорът между министър-председателя и професор Радка Аргирова се случва непосредствено преди Кирил Петков да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
6
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Тая няма ли да е пребере св.Петър
195
2
 
14
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Внезапна смърт на 13 годишно момче(тренирало е усилено футбол), по-малко от две седмици след ваксинацията в Германия:https://twitter/LouisaNapolina/status/1473735241156243465
194
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този бабиер от къде го изкопаха? Да ходи да се боде, да си вземе 75 лв. и да мирясва.
193
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон и родата му си заминават само когато кака радка и сие срещнат бай Ставри. Нито секунда по-рано, разберете го.
192
1
 
26
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Бре тоз вирус - щял да заобикаля, да ни предизвиква, да ни притиска. Още малко ще матира и Гари Каспаров!
191
5
 
13
 
! Отговори
Патриарх Евнухентий преди 2 години
Тая я искам студена като камък за коледа и в дървена кутия
190
4
 
22
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аре махайте го тоя крокoдил от тука вече. Достатъчно се застоя, вече почна да мирише.
189
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете ми, коя е тая пенсионерка, кога тя е лекувала от ковид, кога за последно е ползвала електронен микроскоп?? Тая е един беден папагал и устенца като чекмедже! Чекмедже като на боко
188
1
 
16
 
! Отговори
K6 преди 2 години
Тази потвърди и даде съвет на премиера да се забрани със закон второ мнение , по въпроса мълчанието на агнетата продължава , изгубихме си вярата в Бог
187
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехов е казал че у човека всичко трябва да бъде красиво и лицето и думите и мислите.
186
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и той не можа да случи на народ. От една страна хептен лесно яхнаха избирателя, обаче таман са зарадваха то пък не искат да се ваксинират. Закучиха се като магаре на мост. Хората имам предвид.
185
2
 
26
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
кой ти вярва жалък дърт червей
184
0
 
5
 
! Отговори
жеско преди 2 години
майка на братя Аргирови гот е без пижама гот е дърта баба хаха
183
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес слушах баба ви радка по телевизора. Протеиворечи си.Уж още не е регистриран случай в България, уж омикронът е от две недели регистриран в Южна Африка, но баба ви радка знае какви са постефектите след преболедуване от омикрон.Не ми допада едно старо комсомолско качество на кариериста, който казва едно отворено "а" . Кариеристът е готов на всичко и това обезличава професионализма му, особено, когато го продава.Може би прочетохте, че СЗО не позволява ексрперименти с деца?
182
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Ви е срам българи сте да пишете, че България ще стане ковид гето. Ми нека да ни наричат гето, ама ние тука сме десет пъти по-свободни от затворниците на ЕС.
181
1
 
25
 
! Отговори
Споко преди 2 години
До УжасВ Харвард 43% от студентите влизат без никакви изпити .Влизат с високи такси или с някакав спорт.Има и сертификационни програми стига да знаеш малко езико и да не си куко и плащаш и ти дават сертификато...
180
0
 
50
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Колко е абсурдно тази изкукала бабишкера да говори за Ковид гето при положение че в ненабодена България случаите намаляват, а за свръх набодените западняци Коледата се отменя и то за пореден път!
179
0
 
50
 
! Отговори
Гаро Мафиян преди 2 години
Е бабе оти в страни с 90% ваксинирани е тотален локдаун за всички?
178
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре ковид гето отколкото вакс кoчина
177
3
 
34
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Тя Ванга беше предрекла - "Ке дойдат добри дни за България и Българите, защото са запазили качества и сили които другите народи са загубили. Българите са силни и колко и да им е мъчно и трудно, все оцеляват. Един ден земята ке се отвори и ще открие на другите кои са Българите,..... само верата да си върнат ..." Може би е дошъл момента .....