70% от работещите в спешните центрове са ваксинирани

Основна причина за ниското ниво на ваксинация - противоречивите мнения
21
70% от работещите в спешните центрове са ваксинирани
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас са ваксинирани срещу COVID-19. Това показват резултатите от анонимно анкетиране на 233 от служителите в центровете за спешна медицинска помощ в страната.

Анкетата е проведена в периода от 24 февруари 2022 г. до 17 март 2022 г. включително във връзка с организирани от Министерството на здравеопазването ежеседмични дискусии на тема „Ваксините и ваксинацията срещу COVID-19“. До момента са проведени 4 тематични дискусии с лектор изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов. Дейността се реализира в рамките на информационната кампания „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.   

Анонимната анкета са попълнили 145 медицински (33 лекари, 60 медицински сестри и 51 фелдшери) и 89 немедицински специалисти (12 парамедици и 77 шофьори на линейки). От анкетираните лекари 85% посочват, че са ваксинирани срещу COVID-19, а 58% имат и поставена бустерна доза. От анкетираните фелдшери 76% посочват, че са ваксинирани, а при медицинските сестри този процент е 60.

На въпроса: "Какви според Вас са причините за ниското ваксинационно покритие в страната?" анкетираните са дали 273 отговора. Малко над 40% от отговорите са: "експертите споделят противоречиви твърдения". Сред другите посочени отговори са: "няма място, където човек да намери цялата информация за ваксините", "недоверие в институциите, в науката и към гилдията", "ниска здравна култура", "народопсихология".

На въпроса: "Каква допълнителна информация за ваксините бихте желали да получите?" анкетираните са дали 435 отговора, като най-често даван (27% от всички отговори) е отговорът: „необходима е повече информация за безопасността и ефективността на ваксините“, следван от "препоръки за ваксинацията при страдащи от различни заболявания" и "възможни странични реакции".

На въпрос "Полезна ли е дискусията, предхождаща анкетата?" отговор са дали 227 от общо 233 анкетирани. 169 от тях, или 74%, отговарят „да“, 9% казват „не“, а останалите 16% - „не мога да преценя“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ваксинациякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоуу, докторчето. От един антиваксър.. Аз си го карах 2 пъти доказано, в момента предполагам, че съм отново с кромид. Дори тестовете не го хващат вече. Ден и половина гърлобол. Нямам никакви намерения да умирам. Ненормалник!!
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашата болница сме 92% ваксинирани . Имаме все още няколко антиваксъра, още живи.
14
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Напишете на гугал "шейн елисън" и четете. Не е фейк новина.
13
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Химикът Шейн Елисън разказва истината за производството на лекарствата>Оказва се, че всички лекарства са за намаляване на населението Аз съм химик. Обичам научния подход, и винаги съм го обичал. И когато работех във фарма-индустрията,там беше пълен отказ от науката.При интервюта а работа интервюиращите открито заявяват-Имайте предвид,че ние разработваме лекарства за спиране на симптомите , не за лекуване. Ние не лекуваме
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невежество, съчетано с недоверие към знаещите. Рецепта за болест и ранна смърт.
11
9
 
0
 
! Отговори
Диамантено цвете преди 2 години
Аз съм дар от БОГ ТАНГРА за вас ! Издигнете ме да стана цар на България ! Няма да съжалявате ! Няма да викам и няма да бъда лош ! Нека да бъдем реалисти и научно доказани специалисти !
10
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На 69 години съм, не пия даже аспирин, камо ли да се жигосам. Поддържам се с правилно хранене и движение и се осланям на моята имунна система ,не на някаква ерзац , която ни агитират да си наблъскаме.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никога повече ГМО генни модификаторни ваксини!
8
5
 
9
 
! Отговори
Причина преди 2 години
За 2 години Слава на Бога не се разболях от високозаразимия и много смъртоносен вирус. Няма да си сложа тая дяволска ваксина, която удря Божия образ и.подобое, а именно свободната воля да можеш да избираш или не. Нито с ограничения нито с нищо можете да ме накарате да сложа тази лукава простотия в мен.Ние православните знаем какво е това и няма да го сложим.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам ги. До къде са стигнали само и само да могат да прибират за първа линия. Тепърва ще видим какво ще им се случи от ваксините. Ше има каква я мислихме, каква стАна..
6
7
 
18
 
! Отговори
Няма противоречиви преди 2 години
мнения! Преболедувах Делта, ваксинирах се, преболедувах Омникрон. Нито беше по-кратко, нито по-леко. Ваксините не работят!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След много години за масово предписаното против висок холестерол лекарство е безспорно доказано, че е вредно, а за препаратите в тестов период ще разберем след много години/ ако ни кажат/. Ползите са съмнителни.
4
4
 
10
 
! Отговори
глу упости преди 2 години
на търкалета!
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете с тая проста агитация !
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниското качество на здравеопазване!
1
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е ниска здравна култура на българина.