Маймунската шарка ще стигне и до България

Само 30% от българите са напълно ваксинирани срещу COVID-19
69
Маймунската шарка ще стигне и до България
Снимка: НЦЗПБ

Маймунската шарка (вариола) ще стигне и до България, прогнозира пред bTV доц. Любомира Гломб.

„Някаква инфекциозна болест, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести е в готовност да посрещне първия случай. Няма да го посрещнем с радост“, добави вирусологът.

Още по темата

По думите ѝ контролът е в ръцете единствено на епидемичните служби.

„Първо, човек, който има симптоми, е добре да каже на лекар и той да прецени какво е това. За момента това, което е известно от вече над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с елементарни средства, има лекарство, което е позволено за употреба при болестта, но за момента не е нужно“, обясни доц. Гломб.

„За съжаление, броят на ваксинираните хора (със завършен ваксинационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Гломб.
По думите ѝ високият процент новозарзени през последните дни се дължи на това, че се правят малко COVID тестове.

„За щастие това, което виждаме, е, че в болниците няма натоварване“, добави вирусологът.

Доц. Гломб добави, че от есента ще има нови ваксини.

„Работи се по комбинирана грип-COVID-19 ваксина, така че апликацията да е само една за удобство на пациента“, каза още тя.

Тя обясни, че се работи и по бивалентна ваксина.

„Омикрон“ ни показа, че не бива да лягаме на лаврите за колективният имунитет. Той бързо избледнява, не бива да лягаме на лаврите, че „аз съм преболедувал, затова няма да ме хване. Защото независимо, че общо инфекцията протича по-леко, това не е така за хората от рисковите групи“, добави вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
41
 
! Отговори
ЦЦЦ преди 2 години
Точно тая паникьорка плашеше, че като сме малко боцнати ще се превърнем в ковид гето. А сега се случва обратното - във всички набодени страни случаите се увеличават
34
1
 
7
 
! Отговори
Аха преди 2 години
"...нямам търпение да го хванете и да ви гледам сеира..."==>> Ти дай пример - хвани го пръв, а ние ще ти гледаме сеира, че да се научим как става. Ако не си чувал за бумеранг, може пък да си чувал народните поговорки "Който копае гроб другиму, сам пада в него" или "Който нож вади, от нож умира".
33
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това ниско ниво на ваксинация е благодарение на копейкаджиите у нас. Ама така е като им се дава простор.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес.БГ зорко следи коментарите като Зуки Фейса и трият ли трият. И все пак, пазаете се от групата разпространител на това заболяване, вие знаете кои са! Те са си ги разменили на партитата (както са КАЗАЛИ УЧЕНИТЕ!, за да не трие админа) но може да се предаде и по въздушно-капков път от заразени, затова стойте далеч от рисковите групи. Поради глупост или зависимости администраторите трият важна здравна информация, която би ни предпазила.
31
0
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Браво на Гломби, голЕма прогнозничка излезе!
30
1
 
19
 
! Отговори
До голям бъзик преди 2 години
Ти само стой и гледай. Бъзиците тепърва започват.Първата вълна гл/паци ги занулиха с ваксините за ковид, сега ще е с "ваксини" против маймунска шарка. Какво казал Жак Атали още 1986г години - ГЛУПАВИТЕ И СТРАХЛИВИТЕ САМИ ЩЕ ПРИЕМАТ ОТРОВАТА.Една реколта глупави и страхливи пожънаха, следва втора.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29. Абе различни неща, ама всички с дихателна недостатъчност и нисък хемоглобин, как стават тия неща?
28
1
 
5
 
! Отговори
Тома Биков преди 2 години
Ако Бойко беше на власт, нямаше и да си помисли да стига до България!
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора умираха от много различни неща, но ги пишеха ковид само защото са дали положителен резултат на един непригоден тест. В началото на 2020 на листовката на ПСР теста пишеше: Да не се използва за диагностика на инфекциозни заболявания. После изтриха предупреждението.
26
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като гледам родния разбирач, е решил, че тази болест се предава само при обратните :) нямам търпение да го хванете и да ви гледам сеира как обяснявате, че нямате сестра :)) то бива сте пр.о..сти ама..
25
0
 
7
 
! Отговори
Държавата Боко преди 2 години
Така и така сме Конгото на Европата, не върви някак да няма тука бум на Маймунска шарка.
24
0
 
21
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ако това го е казала доц.Гломб - че вариолата е леко протичащо заболяване и че след преболедуване от която и да е шарка не се развива траен имунитет - да ходи да се гръмне, като преди това си изяде дипломата и дисертацията с която е станала доцент.Това ми прилича на брътвеж на човек, който няма връзка с мозъка си.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм напълно ваксинирана и сертифицирана ***. Интересува ме дали вълшебната ваксина ще ме пази и от маймунските пъпки?
22
0
 
0
 
! Отговори
поясни се преди 2 години
До Анонимен 21. Имаш в предвод, че са били убивани от медицинския персонал тогава по неясни подбуди, намаляване на натиска върху социалните системи?
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със София Прайд вече стигна.
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има зомбита, които още вярват, че хора са починали от фалшив вирус.
19
5
 
2
 
! Отговори
25г имунитет преди 2 години
не бива да лягаме на лаврите, че аз съм преболедувал, затова няма да ме хване. Прекаран тежък Ковид е като отравяне с Антракс. Имунитетът трае над 25г, както и производството на антитела. Добрата новина, е че докато трае имунитетът няма да се разболявате нито от настинка, нито от ГРИП, дори и алергия на дихателните пътища не може да развиете. Негативното е, че обонянието ви няма да е същото, защото организмът е зает с постоянно производствон на антитела.
18
0
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Сега ще напиша: редник Радев е много успешен човек, мисли за благото на хората, грижовен, честен, почтен, не краде, не лъже и въшки няма.Единственият българин, и може докато прави коремното да пие кафе и чете вестника....
17
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клиентите на АстраЗенека и J&J да четат внимателно..Те барем могат да четат за разлика от ония неваксинирани маймуни които Ковида затри!:))))))
16
0
 
1
 
! Отговори
вирусите са химера преди 2 години
До Анонимен 3Бе то и Ковид не е СПИН по въздушнокапков път, ама се лекува с лекарства против СПИН.