Проф. Христова: Възможно е 5000 случаи на COVID дневно

Според нея, се очаква пик на грипа през февруари
3 яну 2023 15:41, Петя Славова
46
Проф. Христова: Възможно е 5000 случаи на COVID дневно
Снимка: БГНЕС

Бум на респираторни заболявания в началото на януари. Очаква се грипната вълна да дойде в края на месеца и началото на следващия.

"Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът", посочва пред Нова тв проф. Ива Христова от НЦЗПБ.

Тя коментира и ситуацията с COVID-19.

Още по темата

По думите ѝ има ръст на заболеваемостта и в Южна Корея, и в САЩ. "Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават", обясни тя. И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

"В Китай данните са много ограничени - те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта", посочи проф. Христова.

Според Димитър Владиков, основател на училище в Шанхай очакваното се е случило и много хора са се разболели в големите градове след отпускането на мерките.

"Заболеваемостта е много лека, макар и по-голяма. Висока темпераура, кашлица и течащ нос, които преминават до дни. Пътуването от Китай към Европа става с допълнителни декларации. Властта в Китай не се готви за нови мерки, защото смята, че населението има антитела", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
**** преди 1 година
Е то всеки след възможно е.....може да плесне каквато си иска глупост
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, светът е ваксиниран и има стаден имунитет. Нали така казаха? Или пък не е ваксиниран, защото тези течности всъщност не са истински ваксини?
33
1
 
7
 
! Отговори
Естествения имунитет преди 1 година
След преболедуване е стотици пъти по-силен, от ваксиналния. При това генетичните суропи са за единствен антиген токсичния белтък на шипа Ухан 19, който е силно еволюирал при Омикрон22. Даже идеята за бустер е нелогична и измамна, защото превключва към антитела IgG4 подтипа антитела на толерантността, организма се опитва да хронифицира перманентната инфекция, за да оцелее. Но това отключва автоимунните заболявания и раковете, освен че претоварва имунитета, така пропуска другите вируси и варианти.
32
0
 
4
 
! Отговори
другарко професор преди 1 година
Това е възможно само във ваксаните ковид гета. Прочети защо в субстак сайта на този американски доктор:https://palexander.ТОЧКАкОМ/p/south-africa-australia-germany-japanЮжна Африка, Австралия, Германия, Япония: защо е разликата в броя на инфекциите и случаите сега?Имате нужда от подсказване? Вижте последната графика като един от основните фактори, които допринасят за това; България? Тя се е справила добре и погледнете ваксините?
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ива е най-яката.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всички ковидари Ива е най-силната!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво сега? Тази никаквица иска да върне задължителното тестване заради това че китайчетата след 3 години Ковид затвор и маски започнали да боледуват много?
28
2
 
9
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 година
Медийното плашило проф. Иво отдавна не се беше вясвало в ефир. Може би откакто предишните и прогнози за десетки хиляди заразени на ден се сгромолясаха позорно със страшна сила. Явно пак са и пуснали някое грантче от Пфайзера, щом пак е започнала да бълва клетви и проклятия. Изключително злобна, лъжлива и отвратителна бабичка!
27
2
 
13
 
! Отговори
муангал от чистотата преди 1 година
Професорке да къртим ли пейките или ти шги изкъртиш?
26
2
 
13
 
! Отговори
колега преди 1 година
В медицината възможно- невъзможно няма ,колежке!?!? Случаите са или- или,а не възможно - невъзможно!
25
4
 
4
 
! Отговори
BruceWayne395 преди 1 година
За грипове, мипове и тъй нататък познати заболявания съм съгласен. За к0вид - у туй никой нормален човек не верва, убеден съм.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво голямо желания на тая да има ковид ,но за наш късмет има други вирус не ковид
23
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както обикновено дебитата не прочетоха статията и изскочиха да я обиждат :D
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, почна се пак. Утихнаха проблемите с войната, обработват ни с новини за ковидясали в Китай и Япония, после САЩ и сега следва полека Европа.... не можаха да си пробутат на 100% ваксините, вече им изтича срокът, трябва да се наплашват хората, че да може да ги боцнем и да усвоим някакви пари. Ами, айде, какво чака държавата? Да затваря училища и градини, заведения и паркове?
21
2
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Кой ще те бие пък тебе бе, дребна риба си. Ако искаш и със скафандър влизай, макар че нарушаваш закон от конституцията за влизане в банки - маските забранени, в случай, че решиш да я обираш банката.
20
2
 
19
 
! Отговори
Епсилон преди 1 година
Аз залагам на по 600 000 дневно, както онзи некъпан математик, дето редовно го бутат по сайтчетата заедно с тази леля. Те нищо не познават, така че като кажа нещо друго, имам по-голям шанс от тях!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни бият ли, ако влизаме маскирани в банки и магазини? Или ще ни бият, ако влизаме без маски?
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да слагаме ли маските? Срам ме е да ходя с маска, ако други не носят маски.
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая лелка всяка сутрин се буди с мисълта,че някой ден осъдените на смърт чрез експерименталки ще разберат, че са надупчени заради един несъществуващ вирус. Представяте ли си как се чувства, знаейки че тогава осъдените от нея и колегите и ще ги потърсят?
16
0
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
До ХасанБаси, как ми взе писанието от ... клавиатурата :) :)