Постковид: Новата епидемия и най-масовият проблем в момента, който подценяваме

Състоянията може да трае с години, уточни д-р Ботев
23 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
119

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира около нас. Две години по-късно все повече усещаме влиянието му с постковид състоянията.

Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

По думите му симптомите са много лесно разпознаваеми и всеки може да усети, че не се чувства както преди. Такова е чувството за умора след минимално физическо натоварване. Подценяваме тези състояния, а тук става въпрос за човешки ресурс, изтъкна д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".

"Това е най-масовият проблем в момента. Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри. Германските партньори от лабораториите извадиха постковид изследвания - малък, среден и голям пакет. Когато имате симптомите, обикновено имате два вида антитела срещу мозъка, което е много страшно. Вирусът може да остане в мозъка ни с месеци и години, постепенно настъпват автоимунни реакции. Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици", каза още д-р Ботев.

Той е на мнение, че по-тежките случаи трябва да бъдат диагностицирани правилно, но микробиологията в клиниките не е на нужното ниво. Трябва да се отделят много средства за микробиолози и вирусолози, смята хематологът.

Д-р Ботев посочи и някои от симптомите на постковид: бърза умора при младите хора; сърдечни пристъпи след събуждане - проявява се при ставане; имунната система е изключително потисната.

"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax. В Германия взеха 10 млн. ваксини. Ако имате антитела, не е добре да правите ваксина. 6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите", уточни д-р Ботев.

Състоянията на постковид може да траят с години, а за тежките случаи медицината не може да помогне, стана ясно още от думите му.

"Тя си е паралелна пандемия, засяга работоспособните хора. Решение има, нашето сдружение е готово да работи с всеки. Имаме международни партньори, събрали сме всичко", отбеляза д-р Ботев.

Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата. Гостът поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ваксинираните да му мислят. Пост-Ковид симптомите се проявяват при тях. Неваксинираните нямаме такива проблеми. За нас Ковид приключи мноооого отдавна. За тях пък няма да приключи докато са живи, но да са мислели с главите си, когато е трябвало, а не да слушат св.Телевизор.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обзалагам се, че тази пост-Ковид епидемия я има най-вече при ваксинираните, така че аз бих я нарекъл пост-ваксипандемия. Преди да започне войната в Украйна си мислех, че ще пуснат 2-ри вирус, с който да оправдаят жертвите и проблемите при ваксинираните. Е, не познах. Ще го наричат пост-Ковид епидемия хахах Между другото прави ли ви впечатление, че сега по новините казват имаме примерно 200 души на 10 000 болни от грип (на 10 000 е правилно), а по време на Ковид беше на 200 на 100 000 (грешно).
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пост нагли са тези. Малко ги бият.
22
2
 
21
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
"Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици".Докторе,ние антибиотици ги приемаме като лукчета от повече от 30 г.,НЕ това е причината.Мангъра в прав текст ви каза на всички доктори- след налагането на т.нар. ваксини срещу ковида до 2 г. ще има бум на автоимунните заболявания и го обясни на практика как ще стане с вкарването на тези отрови в телата ни.Така че НЕ антибиотиците,препаратите,за които ни задължавахте е причината за този бум....
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проверих, тоя шарла танин не е в списъка за трибунала, но сега влиза от раз. Чавдар Ботев, добре дошъл!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако случайно не знаете, но в Давос са обсъждали нов неназован още вирус и ваксини срещу тозиизтече като инфо.неназован вирус. Правете сметка, защото това
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не са блажени вярващите в дългия. А белите манти ще бъдат линчувани, малко остана.
18
0
 
22
 
! Отговори
ммда преди 3 месеца
един от най-яростните журанлисти против Джокович в Австралия ( защото не се е еликсирал) оня ден се е пренесъл внезапно във вечните ловни полета.Май Диксън се казваше
17
4
 
8
 
! Отговори
С2Н5ОН чиста ваксина преди 3 месеца
и лошото ще ви отмине !!
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax"..........Ахааааа, ето за какво била цялата статия
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Постваксинационните синдроми се проявиха.
14
4
 
19
 
! Отговори
Според мен преди 3 месеца
Нужни са ежемесечни ваксини, като постепенно се премине към ежеседмични и после ежедневни !
13
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Tова са последствията от "ваксинирането", овце! Тези хора никога вече няма да бъдат същите! Имунната им система е скапана от тия отрови. Събудете се и потърсете сметка от палачите си, преживни!
12
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А може ли "ваксинационния статус" на тези с така наречение "постковид"??? Или да не задаваме подобни въпроси?
11
2
 
18
 
! Отговори
Пфайзер преди 3 месеца
Пост ковид синдрома най-много засегна приходите ни.
10
6
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 3 месеца
Делта варианта го прекарах без симптоми, Омикрон с един ден главоболие и това беше всичко. Не ми обяснявай ти на мен кого да слушам.
9
23
 
15
 
! Отговори
Ебвач Иван преди 3 месеца
Самия аз го прекарах супер тежно здрав пеав на 35г. 3 4 месеца трайни увреждания като супер преумора и 2г по късно още съм бомбок и не напълно възстановен. За това слушайте професора тъПпаци и ГлъмМари
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кви са тия глупости бе ? И защо в България единствено 5000 жени не могат а отидат на работа ? По каква причина ? И другарю-господин Ботев аз като лаик знам че ваксината не е препарат за лечение. Вие като професионалист как не знаете тия работа не знам...Да не си си купил дипломта бе а ?
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сега реклама на ваксини ли правим нещо не мога да схвана какво става тук.
6
8
 
8
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Стига с тия САЩ, бе! В САЩ починали от ковид, в САЩ н'ам к'во си още... Кажете нещо най-после и за любимата ви русия, бе, dnes.bg! 'баси!...