Постковид: Новата епидемия и най-масовият проблем в момента, който подценяваме

Състоянията може да трае с години, уточни д-р Ботев
23 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
119

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира около нас. Две години по-късно все повече усещаме влиянието му с постковид състоянията.

Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

По думите му симптомите са много лесно разпознаваеми и всеки може да усети, че не се чувства както преди. Такова е чувството за умора след минимално физическо натоварване. Подценяваме тези състояния, а тук става въпрос за човешки ресурс, изтъкна д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".

"Това е най-масовият проблем в момента. Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри. Германските партньори от лабораториите извадиха постковид изследвания - малък, среден и голям пакет. Когато имате симптомите, обикновено имате два вида антитела срещу мозъка, което е много страшно. Вирусът може да остане в мозъка ни с месеци и години, постепенно настъпват автоимунни реакции. Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици", каза още д-р Ботев.

Той е на мнение, че по-тежките случаи трябва да бъдат диагностицирани правилно, но микробиологията в клиниките не е на нужното ниво. Трябва да се отделят много средства за микробиолози и вирусолози, смята хематологът.

Д-р Ботев посочи и някои от симптомите на постковид: бърза умора при младите хора; сърдечни пристъпи след събуждане - проявява се при ставане; имунната система е изключително потисната.

"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax. В Германия взеха 10 млн. ваксини. Ако имате антитела, не е добре да правите ваксина. 6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите", уточни д-р Ботев.

Състоянията на постковид може да траят с години, а за тежките случаи медицината не може да помогне, стана ясно още от думите му.

"Тя си е паралелна пандемия, засяга работоспособните хора. Решение има, нашето сдружение е готово да работи с всеки. Имаме международни партньори, събрали сме всичко", отбеляза д-р Ботев.

Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата. Гостът поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
do 44 преди 3 месеца
Не виждаш ли, че човекът се закача с тебе и ти скачаш като ужилен... И определено имаш липси на акъл. Някак от тебе крещи самочувствие, ама без покритие. Иначе си прав- акълът определя къде си основно. Ти го нямаш.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Засегна се, че сте бедни неграмотници антиваксърите ли? Еми, такива сте :)" - Ми... :) ... няма как да се засегна, защото не съм беден хахаха Имам една приказка - Дори и хората да казват, че си богат, ако не си, няма да можеш да си купиш ферари. Дори и хората да казват, че не си богат, ако си, тогава ще можеш да си купиш ферари т.е. важно е дали съм богат, а не какво пишеш ти. Просто изпитвам удоволствие да показвам мястото на ваксърите, а то е в тихичко в ъгъла. Моля бустеризирайте се хахаха
43
2
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 3 месеца
Е ти се виждаш с какъв акъл си. Не знаеш пълен член къде се слага. АкълЪТ показва в коя прослойка си- правилно. Ти го нямаш. Изложи се, а? :) Обожавам всезнайковци, мислещи се за много умни, ама във фиша със заплатата пише, че взимат колкото шофьор. Сладур :)
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Постковид е само при неваксинирани. Правете си сметката! Толкоз за "лекото грипче". Полъгахте се по мангъра и сега берете плодовете на глупостта си.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 39 - Напротив. В коя прослойка си показва АКЪЛА. Мутри_те според теб в коя прослойка са, щом имат доста парички? А чалга-певиците? А спортистите сигурно са от най-интелигентните... ахахаха ... само с няколко коментара и показвате, че всъщност вашето ниво (интелектуално) е доста под средното и затова сте се боцнали... просто хем ви е било страх от Ковид, хем сте нямали акъл да попрочетете и да проумеете това-онова. Но това беше целта на големите де. Да се боцнат такива като вас... :)
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 38 - Хитрите програмисти знаят, че скоро няма да са програмисти. От вас ще останат има няма 20% и то най-читавите. Като ти чета коментарите се обзалагам, че не си от тях. Дори и да бях бачкатор, нямаше да се срамувам от това. Такива комплекси нямам. Лошото е, че ти имаш, а скоро (до няколко години) ще трябва да бачкаш и тогава какво ще правиш? Ами ще стоиш на базов доход, а 20-те жилища хахаха имаш предполагам едно със заем, който като ИТ няма да можеш да платиш докрай. Честито!
39
8
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 3 месеца
Кажи ти какво си постигнал, не за кого си работил. И аз работя за швейцарска компания, но имам 3 бизнеса и отделно клиенти, с които работя през собствена компания. Засегна се, че сте бедни неграмотници антиваксърите ли? Еми, такива сте :)
38
5
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 3 месеца
В коя прослойка си казва ДОХОДЪТ. Твоят е под 10к на месец. Иначе казано- нисък. Мерси.
37
7
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 3 месеца
Драги ми слуга в хАмериканските компании, не съм като тебе да умея едно едничко нещо. Хитрите програмисти имаме по 20 жилища и пасивен доход да изхраним внуците си. А ти си обикновен неграмотен беден бачкатор. Толкоз по темата. Ако визмаш повече от 5-6к, демек колкото СКЛАДОВ РАБОТНИК, си режа главата.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 33 - Викаш аз съм от ниската прослойка на обществото. Нищо, че съм учил в Софийския, имам 6 на магистърската теза, работя за американска компания, бях в чужбина (Германия) 9 години, работех там и за немски компании, знам немски и английски, учех в ПМГ (средното), имам издадена книга... :) ... мдааа, аз съм необразован и работата ми е като тр_ол в нета хахахаах Продължавай да пишеш, ще спечелиш още 20 стотинки на коментар. Или ти плащат може би повече...? :)
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Умни сме хитрите програмисти- на 90% ваксинирани." - Значи скоро хем ще си безработен, хем ваксиниран т.е. с пост-Ковид проблеми. Честито, със здраве да си ползваш "акъла" хахаха ... И между другото не съм русофил, работя за американска компания и имам жилище в София, в Бургас и в Смолян. Нямам заеми. Последното го пиша не за да се хваля пред другите, а за да ти е гадно на теб, понеже си арогантен и освен от арогантност от друго не разбираш. Търси си работа с бъдеще, ако не искаш базов доход!!!
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Вълканов - И нека позная. Ваксиниран си. Ако си ваксиниран няма какво да ми обясняваш с какво да си играя и с какво не, защото ти си играеш със смърта заради съветите на св.Телевизор - твой проблем.
33
2
 
7
 
! Отговори
Ваксинация-постковид преди 3 месеца
Дали са свързани? А?
32
14
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 3 месеца
Има доста доза истина... Антиваксърите са от ниските прослойки на обществото. Тия, дето вярват в Кемтрейлс и подобни. Иначе казано- наиситна неграмотни, неразбиращи от физика, от медицина, от нищо... Само от ракия и салата.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен --------- айде появиха се платените опооркаджии. Абе сентаджията, я кажи на кое място бяхме по смъртност преди кромида? А "умните" в момента се топят като лански сняг! Ходи разходи се по гробиищата да видиш на колко годишни са свежите гробове!
30
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде функционално неграмотните бачкери русофили патрЕоти антиваксЕри се появиха в коментарите... Първи по смъртност в света от КОВИД, най-бедни в Европа. Умни билЕ викате?! хахахахах. Умни сме хитрите програмисти- на 90% ваксинирани.
29
7
 
7
 
! Отговори
Вълканов преди 3 месеца
Не си играйте със смъртта. реди две години боледувах от Ковид - делта вариант. Пост ковида доведе до трудно прохождане, неуверен ход, нестабилност на тялото, мощен рефлукс, от който и досега немога да се оттърва, операция на лявото око. намален слух.Сигурно има още непроявено заболяване.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ебвач Иван - Ами ако си бил ваксиниран според мен още не си успял да се излекуваш докрай. Проблемът при теб обаче е друг. Имаш глава на раменете, която ти е дадена, за да я ползваш не само за гледане на телевизия и слушане на разни професори, а най-вече за да мислиш с нея. Ако го осъзнаеш най-сетне това и започнеш да го правиш в бъдеще, по-лесно ще се излекуваш от каквото и да било, а и по-трудно ще се разболяваш. Тичай сега за бустер, понеже още не си дорасъл да си част от неваксинираните!
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз не съм ваксиниран и нямам никакъв постковид синдром.Да му мислят к-у--х--и--т--е --л--е--й--к--и които се ваксинираха мухаххаа
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
постоковид -земек които са ваксинирани в следствие на което имат куп болести ,най-вече на сърцето прединсултни ,ракови и други заболявания.Да не говорим за 18 милиона които умряха от ваксините и има доказателства за тях.справка д-р Кемпбъл