Пожар на минираната ни граница с Гърция

Огънят вече е на километър от полосата
21 юли 2024 13:00, Петър Бойчев
43
Пожар на минираната ни граница с Гърция
Снимка БГНЕС

Пожар в Гърция приближава границата ни – огънят вече е на километър от България. Огнеборци и горски дежурят край селата Петрово и Голешево, предаде БНР.

Два екипа от горски служители и екипи на противопожарната служба от Сандански и Гоце Делчев са високо в планината. Правят се просеки, там където границата минава през пасища и треви. Разчиства се и растителността по граничната бразда. Българските служители обаче не могат да преминат границата, тъй като в района има мини, останали от времето на Студената война. "Може да няма нито една, но след като има индикации, че има такива, не можем да рискуваме", заяви главен комисар Александър Джартов пред БНТ.

Пожарът по границата е на върха. Гори в планината Орвилос, над Ахладохори в община Синтики. Там от гръцка страна гасят само с хеликоптери и един самолет, тъй като пламъците са в местност, до която наземните противопожарни екипи не могат да достигнат.

Горските служители в България са притеснени, че всеки момент огънят може да премине от нашата страна. Може да бъде засегнат био резерватът „Али ботуш“.

Министър-председателят Димитър Главчев отново ще пътува за Воден. Официално бе съобщено, че премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото.

В събота транспортният министър Георги Гвоздейков докладва на премиера, че клетката в района на село Воден е монтирана и работи.

Във Воден премиерът Главчев ще провери и доставката на контейнерите, пригодени за живеене, които могат да бъдат използвани при необходимост. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че започва организацията по доставянето на 14 напълно оборудвани фургона от активите на МВР, във всеки от които могат да бъдат настанени от 5 до 8 души, чийто къщи изгоряха.

Министър-председателят ще разговаря и с екипите от турска страна, които участват в гасенето на пожарите.

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в неделя в гасенето на пожара край село Воден. Това съобщи пред журналисти старши комисар Любомир Баров, зам. директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължавайте да храните арабските бежанци и да харчите пари за тях. да бъдат докарани подвижни къщи от бежански центроведа бъдат докарани подвижни къщи от бежански центрове . изгонвайте арабите OT бежански центрове и от България ***** джихадисти
32
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Чудех се,защо правителството отчита по-малък мигрантски натиск от година насам , а то имало мини по границата.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30, много добре и правилно казано!
30
0
 
20
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Интересно е,че за БМВнца на Куките,Мерцедеси на депутатите пари има и се харчат на поразия,а за болни деца,пожарни,линейки,хеликоптери все няма лев и няма и да има.Важно било,че нямало жертви.То ако ти изгори всичко и Държавата ти даде фургон и триста лева направо е класика.Тъй ли е бе другари безхаберници.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насочете мигрантския поток натам да разчисти терена за пожарникарите.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пловдивското село Скутаре пламна. Десет пожарни и хеликоптер не успяват да овладеят пожара. България гори....
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе защо всичко ни е с надолу главата? Никога не сме подготвени, нямаме оборудване, техника, машини, самолети, вертолети. Гледам на кадрите ходят с едни водоноски раници на гърба и маат с едни лопати да гасят огъня. Изглежда много примитивно. Каква държава сме тогава? Смешна работа
26
4
 
10
 
! Отговори
Граничар преди 1 месец
Никога не е имало мини на границата!Измишльотините на нашите Тутурутки за бездействието си!
25
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
ПОЖАРЪТ ЩЕ РАЗМИНИРА.
24
1
 
21
 
! Отговори
Тато преди 1 месец
Планината се нарича СНЕЖАНКА! Али ботуш журналята си го пишете, ако ви вземат в Турция да работите!
23
1
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Ще трябват още фургони.
22
10
 
2
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 месец
Време е границата с малакосите да са минира отново и то яко да са минира;))) Малакос е Чумата на Света. от него *** всичко лошо - парите, мъжката любов и християнството;)))
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко, дядката Даниил прави молебен за дъжд.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нато ни остави да изгорим,а вие се надявате да ни пазят
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Българските служители обаче не могат да преминат границата, тъй като в района има мини, останали от времето на Студената война."Ами защо не са изчистили районна от мини до сега? Има модерна техника за тази работа.
18
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъкгарите не можели да минат отвъд гранизата, зашото било имало мини от Студената война...... Кой е сложил мините от другата страна на границата???? Там нали уж са "демократични" и свободни" били????
17
1
 
11
 
! Отговори
Разкази по картинки преди 1 месец
На снимката - уникален самолет, който има много модификации, включително и военна - АТ-802 Ф/АФ, способен да носи над 3 тона вода и има много предимства пред вертолетите с бамби-бъкет-и. Може да се запитате и сами да си отговорите, ЗАЩО България не е закупила от тези самолети досега? До 1 - най-евтино и сигурно, граница се пази с мини. Неслучайно Доналд Тръм искаше с Мексико освен ограда, по нея да тече ток и да има ров, пълнен с вода и алигатори.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато България гори Кирил Петков стои на климатик и пише постове във фейсбук. Нула съпричастност към бедствието в страната!
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мини, глупости. Как пък един пък някой бежанец не се натъкна на мина, а си минават границите ни както си искат?
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви мини, бе... Нашите просто си намират оправдание да бездействат, защото разчитат, че гърците ще го загасят.