Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?

Пречат на работата ни, заяви шефът на театъра Мариус Донкин
18 дек 2019 12:33, Нели Христова
227
Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?
Снимка: Facebook/ Хора за хората

Народните хора пред Народния театър "Иван Вазов“ вече са се превърнали в част от градския пейзаж. Те уж не са предварително организирани, но се случват регулярно. Много хора обаче се възпротивяват срещу проявата.

Според тях тя пречи на постановките. Недоволен от народната музика е и директорът на театъра Мариус Донкин.

"Дълго време мисля по този въпрос, защото те от доста време играят тук“, казва пред БНТ Мариус Донкин.

"Не сме срещу хората, нито срещу спонтанното им желание да играят хора и ръченици. Мисля си, че няма човек по света, който да се докосне до нашия фолклор и да не е възхитен. Става въпрос, че мястото, на което се прави, не е подходящо“, обясни директорът на Народния театър.

Той обясни, че звукът влиза както в голямата зала, така и в камерната зала, която се намира под повърхността на земята.

"Това пречи, повярвайте ми. Нашият труд никак не е лек. Не е песен, не е усмивка работата на актьора. А при всички положения не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим“, допълни Донкин.

Много обикновени хора във Facebook са изразявали мнението си, че народната музика на площада пречи. Тя се чува, когато на сцената има въздишки или тишина.

"Другото нещо, което пречи е това, че хората са в красив, огромен обем и пречат на зрителите, които трябва да се организират и да минат от тук за да влязат в самия театър. Разбирате, че това създава съвсем други настроение. И третото нещо, което ми прави не добро впечатление – повежда след себе си други събития, които изобщо не са красиви и добри“, каза още Донкин.

По думите му в края на май млади хора започват да пускат чалга на площада пред Народния театър, за да честват края на средното си образование. Директорът се оплака и от поп концертите, които често са организирани пред Националната галерия.

"От тях прозорците на театъра звънтят. Това също пречи на нашата работа“, каза той.

От групата, която организира събитията пред Народния театър, "Хора за хората“ казват, че са писали писма до Столична община и до Мариус Донкин. По думите им, това е единственото пешеходно пространство, което може да събере толкова хора.

"Не съм убеден, че е писано до Столична община. До мен подобно нещо аз не си спомням да е идвало“, категоричен беше Донкин. Той сподели, че е започнал да говори по темата пред медиите, тъй като е получил обаждания и оплаквания от много зрители. Директорът изрази и мнението, че Немският коледен базар също няма място между Народния театър, Националната галерия и Градската галерия, тъй като атмосферата там трябвало да бъде духовна и културна. По думите му в парка "Заимов“ има достатъчно място за подобни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
8
 
! Отговори
До Псевдопатреоти преди 4 години
Със звездите ли си говориш?
123
9
 
5
 
! Отговори
Псевдопатреоти преди 4 години
Нямаме пленено бойно знаме, но нямаме и суверенна правова държава. Националното знаме отдавна е пленено от мафията и ЕС.
122
0
 
19
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Не сме срещу селяните,дано броят им в изчезващите ни села се увеличи. Не сме и срещу народната музика (опази Боже!), дано все повече са хората,които я обичат и слушат. Но сме твърдо срещу СЕЛЯНИЯТА !
121
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като му пречат на работата да напусне работата.
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази проява подсъзнателно я свързах с две събития- повишаването на Пульо в ранг лейтенант и онези, които късаха главите на лебеди в паркчето пред Бъкингамския дворец. #немипуказавасбалканскибушмени.
119
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите ceляни са вариантите ceляни!!!
118
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може всеки да си развява простотията по Обществени места.Може да има хора, на които не им е приятно да им вият разни изтърбушени колони и наквасени червендалести селян дури, маскирани като гражадани да крещят по площада с оправданието, че били играели традиционно българско хоро, разбИЙраш ли ...Освен това, така нареченето хоро не е българско, а Балканско - играе се във всички балкански държави. Ама ***, който не е излизал навън, а е дошъл от село, направо в София, откъде да знае ...
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората,които живеят в този район Също имат нужда от тишина и спокойствие.Само живущите в това каре между кристал и Аксаков знаят за какво става дума.
116
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хорА са хубаво нещо, но не и по начина, по който се правят. Не трябва да пречат на околните, а на театъра в никакъв случай. Всяко масово мероприятие свързано с вдигането на силен шум подлудява работещите и почиващите наоколо, а това е недопустимо.
115
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната селска дивотия, сега и хора ми друсат пред театъра.
114
3
 
17
 
! Отговори
до 119 преди 4 години
Да, и във Военния клуб са се организирали балове, офицерите са ухажвали младите госпожици, канейки ги на валс, било е задължително за софиянки да свирят на пиано или цигулка... Пазя романтични картички до прабаба ми от онова време, фантастичен стил и краснопис. От друга страна, на Женския пазар са ходели с потури и магарета. Там да изместят хората си.
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, как така селчо нема да мое да се изтъпани насред село, нали ше му е скучно цела седмица ако не натрапи присъствието си некому.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1879-1880, когато София е обявена за столица (1879) и когато е извършено първото преброяване (1880), в София е имало повече българи, отколкото във всяко друго населено място в България. В края на 19 век, през 1900 година е имало поредното преброяване и София е имала 67953 човека население, а не 12000, които не знам откъде ги измисли.
111
2
 
9
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
Объркал си се. Население от 12000 човека София може и да е имала, но не е ясно преди колко века. През 1880 година населението на София е 20501 човека и на всеки 12-16 години се удвоява до ВСВ. През 1979-1880 година София е градът в България с най-многобройно българско население.
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е разликата между разхождане, танцуване, тичане и т.н------Разликата е, че не ми навлизаш в личното пространство с дивашките си ритми.
109
0
 
5
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
През 1900 година населението на София е било 67953 човека.
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди съм се ядосвал на една т.нар журналистка, която първа се възмущаваше-как може тази селски танци насред София. Но явно наистина са дразнещи за посещаващите народния театър. И в това е проблемът. В крайна сметка, не може всеки да си прави кефа без да мисли за останалите.Да си танцуват но така да го планират, че или да е когато няма представления или да намалят децибелите.
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диващината винаги побеждава в България през последните 30 години, така че шум ще има и все по-силен и дивашки ще става.
106
10
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 4 години
За сведение, в края на 19-ти век населението на София наброява 12 000 души. В града съществуват 20 действащи джамии. Колко от населението на града е християнско е близо до ума...И въобще този столичен или въобще градски шовинизъм е изключително нелеп, защото в този исторически период 90% от населението на страната е живяло по селата 500 години под османска власт на практика са лишили България от аристокрация, че даже и от градска прослойка...
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами след като кметицата и 95% от общинарите са от село, мисля че е напълно нормално да се толерират подобни прояви.