Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?

Пречат на работата ни, заяви шефът на театъра Мариус Донкин
18 дек 2019 12:33, Нели Христова
227
Народните хора пред Народния театър - кич, патриотизъм или пречка?
Снимка: Facebook/ Хора за хората

Народните хора пред Народния театър "Иван Вазов“ вече са се превърнали в част от градския пейзаж. Те уж не са предварително организирани, но се случват регулярно. Много хора обаче се възпротивяват срещу проявата.

Според тях тя пречи на постановките. Недоволен от народната музика е и директорът на театъра Мариус Донкин.

"Дълго време мисля по този въпрос, защото те от доста време играят тук“, казва пред БНТ Мариус Донкин.

"Не сме срещу хората, нито срещу спонтанното им желание да играят хора и ръченици. Мисля си, че няма човек по света, който да се докосне до нашия фолклор и да не е възхитен. Става въпрос, че мястото, на което се прави, не е подходящо“, обясни директорът на Народния театър.

Той обясни, че звукът влиза както в голямата зала, така и в камерната зала, която се намира под повърхността на земята.

"Това пречи, повярвайте ми. Нашият труд никак не е лек. Не е песен, не е усмивка работата на актьора. А при всички положения не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим“, допълни Донкин.

Много обикновени хора във Facebook са изразявали мнението си, че народната музика на площада пречи. Тя се чува, когато на сцената има въздишки или тишина.

"Другото нещо, което пречи е това, че хората са в красив, огромен обем и пречат на зрителите, които трябва да се организират и да минат от тук за да влязат в самия театър. Разбирате, че това създава съвсем други настроение. И третото нещо, което ми прави не добро впечатление – повежда след себе си други събития, които изобщо не са красиви и добри“, каза още Донкин.

По думите му в края на май млади хора започват да пускат чалга на площада пред Народния театър, за да честват края на средното си образование. Директорът се оплака и от поп концертите, които често са организирани пред Националната галерия.

"От тях прозорците на театъра звънтят. Това също пречи на нашата работа“, каза той.

От групата, която организира събитията пред Народния театър, "Хора за хората“ казват, че са писали писма до Столична община и до Мариус Донкин. По думите им, това е единственото пешеходно пространство, което може да събере толкова хора.

"Не съм убеден, че е писано до Столична община. До мен подобно нещо аз не си спомням да е идвало“, категоричен беше Донкин. Той сподели, че е започнал да говори по темата пред медиите, тъй като е получил обаждания и оплаквания от много зрители. Директорът изрази и мнението, че Немският коледен базар също няма място между Народния театър, Националната галерия и Градската галерия, тъй като атмосферата там трябвало да бъде духовна и културна. По думите му в парка "Заимов“ има достатъчно място за подобни събития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
как забележи само.......чакаш да се заядеш с некой
83
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външните тоалетни са традициЙ. Да давам ли идеята или се сетихте. Търсим место за възгордяване.
82
7
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 4 години
Чудестно, отиди и му кажи на алкохолика варненския *** Мариус да се къпе - може пък като изтрезнее да му дайде акъла, ама надали всъщност.
81
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам района около народния театър да се отцепи в радиус от 10, не 100 км, за да може титана на мисълта Мариус да твори. И нека се проведе референдум, да коронясаме Мариус за абсолютен властелен, за да може да коли и беси вече официално. Закони не ни трябват - каквото каже Мариус това ще става, новия цар Соломон, винаги прав, неговото слово е абсолютната неуспорима истина.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да се научат селяните да се къпят и да си перат дрехите, че осмърдяват всичко наоколо.
79
7
 
17
 
! Отговори
бг преди 4 години
За българския патрЕот, най-висша проява на българщина е да се облече с дрехи от османския период, незнайно, защо наричани народна носия да задумка с тъпани, и ***, да си потръска щембето /демек да играе хоро/ и после разбира се да се упие с люта домашарка...
78
6
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 4 години
Традиции не ги определяш, а ако се правиш на интересен, боя ще ти е най-малкия проблем.
77
14
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Този Мариус българин ли е въобще ?Народните хора допринасят за културната принадлежност на българите към своя род и родина не по-малко отколкото театралните постановки. Музиката трябва да е по-тиха за да не се смущава Народния Театър.А Коледните пазари навсякъде в Германия и по света са в абсолютния Център на градовете, обикновено на площада пред Градската Община. В София тя не е на такова централно място. Предлагам за Коледен пазар пешеходната част на Витошка.
76
2
 
12
 
! Отговори
i hate peasants преди 4 години
Случка в трамвая онзи ден: млада хороиграчка пльоснала аграрна снага на седалката за инвалиди и си гледа в телефона. Качва се трудноподвижна жена. Оная не става. Хората я подсещат, гледа в телефона. Увещават я, ядосват се - нищо. Един я настъпва - нищо. Питат я дали е глуха - нищо. Первам я по сeляндурската глава - нищо, като пластмасова! Качва се дядо с *** - пак същото "Стани бе, момиче!" - нищо. Дърпаме й телефона - стиска. #mahaitesebe!
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сложат и един казан за ракия, само там ще си карам джибрето. Целият свят да ме види и чуе колко съм културен. Няма тука искам - не искам. Ако трябва и бой ще ядат, щото такива са ни традициите.
74
2
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Ами може точно джаС да обича момичето, т.е. да се джаСа
73
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива смешници като Мариус Донкин, много дразнят - той "великия интелектуалец", всъщност доста посредствена комплексира душишка, ще казва какво може и какво не може, защото му пречело на великото "изкуство". В крайна сметка, това дали се чува зелите на Народния театър шум отвън, си е изцяло ваш проблем г-н псевдокултуртрегер, така че си напъни онова нещо закачено на раменете ти и си шумоизолирай залите. Аман от много много прости с големи претенции!
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХОРО НА СЕЛО, НА МЕГДАНА ИЛИ В ЗАЛАТА В КУРСА ПО НАРОДНИ ТАНЦИ. ПО ПЛОЩАДИТЕ В СОФИЯ-НЕ!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите ceляни са вариантите ceляни!!!
70
10
 
3
 
! Отговори
Кореняк селянин преди 4 години
Ами айде да им е тихо и спокойно на всички и да е тихо навсякъде вземете пример Припят в сегашното състояние тихичко никой не пречи на сградите.
69
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми хареса идеята за коляне на пра сета пред Народния театър и трачене на кучета в Шадравана. Така де, това са типично български "ценности". Нека видят тия заспали чужденци какво е Народ !Хем ***, хем нагъл и арогантен.
68
1
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Подкрепям те. И аз съм съгласен да не пътувам в провинцията стига и селяните да се махнат от София. Не се търпи вече тази простащина.
67
5
 
5
 
! Отговори
Софиянде преди 4 години
Брей селянията пречи на селяните селяци интерестно как така немския базар станаха селяни побългариха ги наскоро имаше и някакви англичани и тях ги изкараха селяни е кой е селянина ми е чудно селянина който нарича селяните селяни или този за който всички са селяни странна работа са днешното общество значи всичко селянин и това е англичани немци идваш в България и гражданина селянин става независимо от каде е айде учтиво да не ми разправят тия излагат се. Още ми е смешна тази новина дори селска.
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 72,точно така. Разликата между селяните и бежанците е в атрибутите. Бежанеца идва с корана и иска да си мултикултурен и да го приемеш, селянина идва с бидона кисело зеле. Не е ясно кой е по-противен.
65
3
 
17
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Честно казано, готова съм да изгубя достъп до останалата част от страната, стига и тя да изгуби достъп до София. Дотам я докарахте с нежеланието си да възприемете тукашния стил и с шумното налагане на собствените си вул-гарни порядки.