Косопад - дефицитът на кои витамини го причинява

Ето какво трябва да приемате за по-бляскави и здрави кичури
13 авг 2024 21:22, Дарена Найденова
11
Косопад - дефицитът на кои витамини го причинява
Снимка: iStock

Недостигът на витамини може да има много неприятни ефекти върху тялото, включително загуба на коса, известно още като алопеция.

Тялото се нуждае от много различни хранителни вещества, за да изгражда здрави кичури. Ако имате недостиг на основни вещества като витамин D, витамин B12, биотин (витамин B), желязо, фолиева киселина (фолат), витамин C или цинк, може да видите ефектите върху скалпа.

Въпреки това, има много причини за загуба на коса освен дефицит на хранителни вещества. Най-често срещаният тип косопад, андрогенната алопеция, засяга 80 процента от мъжете и 50 процента от жените и може да бъде проследена до генетични и свързани с възрастта промени. Други причини за косопад включват стрес, раждане, болест, хормонален дисбаланс и имунни състояния (алопеция ареата).

Ето шест дефицита на хранителни вещества, които често водят до загуба на коса

Витамин D
Витамин D е мощно противовъзпалително средство за цялата ви система. Това е друго хранително вещество, при което хронично ниското му ниво може да доведе до загуба на коса. Витаминът е от решаващо значение за поддържането и подхранването на здрави космени фоликули. Недостигът може да доведе до косопад или растеж на по-фина, по-тънка коса.

Как да разберете дали имате дефицит на витамин D? Може да се сблъскате с проблема, ако живеете в район с ограничено излагане на слънце и/или сте на веган или вегетарианска диета, тъй като животинските храни са чудесен източник на витамина. Симптомите на дефицит включват промени в настроението, умора, болки в костите и ставите, загуба на костна маса и мускулна слабост или крампи.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: косопад
Още от За да се разбираме
3 знака, че новата работна среда може да е токсична
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още една некадърна статия!!! Не са витамините, а хормоните!!!! Подобни статии трябва да се пишат от квалифицирани хора, не от индивиди.... които от нищо не отбират!
9
1
 
3
 
! Отговори
дедо Чауш преди 3 седмици
Кога на човекот му се турят женски кахъри и капризи на главата, земе че му окапе космината скоропостижно!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако причината е недостиг на витамини защо тогава оплешивяването е само отгоре на главата? Останалите косми по тялото си растат идеално повечето плешиви мъже по тялото са космати като мечки.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За разтеж на коса и функциите на тялото идете в аптеката и си купете "ЙОД" .... всеки ден по намазвайте кожата си отпред около пъпа и където намерите за добре.... Тялото ви е гладно за "ЙОД".... в почвата с тия химиии там където растат растенията вече почти няма "ЙОД"..... а телата ни без "ЙОД" не могат да живеят.... Ще имате КОСА и няма да имате пърхут.... Не си мийте косата със никакви ШАМПОАНИ.... само с Чиста Бистра Изворна Водица иииии ако си направите самиСапун от свинска мас....
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За разтеж на коса и функциите на тялото идете в аптеката и си купете "ЙОД" .... всеки ден по намазвайте кожата си отпред около пъпа и където намерите за добре.... Тялото ви е гладно за "ЙОД".... в почвата с тия химиии там където растат растенията вече почти няма "ЙОД"..... а телата ни без "ЙОД" не могат да живеят.... Ще имате КОСА и няма да имате пърхут.... Не си мийте косата със никакви ШАМПОАНИ.... само с Чиста Бистра Изворна Водица иииии ако си направите сами *** от свинска мас....
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В блендер слагате две кофички Българско Кисело Мляко, една връзка Магданоз, една връзка Копър, една нарязана Краставица, малко Пелин, Джоджен.... без сол.... и това го пиете всяка седмица..... Имате здрави Кости. Здрава Кръв. Косата ви Расте като Трева по Главата.... Умът ви Ходи навсякъде по Земята и търси Слънчеви лъчи да се излегне тялото ви, да се изпоти и в потта Слънчевите Лъчи да сътворят витамин D и след като заспите без да се къпете и миете косата си със химии да се влезе във кожата Ви
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това реклама на Парусан ли е? Купувайте на отстъпка.
3
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Дихидротестостерон при мъжете в комбинация с наследственост може да доведе до мъжка плешивост, но мисля, че понякога може да е и силен стрес. Днес е в изобилие.
2
5
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Радев ползва епилатор
1
7
 
4
 
! Отговори
мъж преди 4 седмици
Но все пак много рядко се срещат плешиви жени. А иначе аз съм спокоен. Хората са казали: на умна глава, коса не стои! :)