Милиардер-авантюрист излетя на разходка в Космоса

Той си подели разходите със Space X
10 сеп 2024 23:45, Инна Ангелова
26
Милиардер-авантюрист излетя на разходка в Космоса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За втори път в историята на Космоса, Space X осъществи частна разходка, а на борда беше милиардер-авантюрист, съобщава АП. За разлика от предишния си чартърен полет, този път технологичният предприемач Джаред Айзъкман си поделя разходите със Space X, което включва разработване на чисто нови скафандри, които да бъдат тествани в космическия вакуум.

Лошото време причини двуседмично закъснение на излитането на мисията, наречена "Поларис Дон". Екипажът се нуждаеше от благоприятни прогнози не само за изстрелването, но и за спускането дни по-късно. С ограничени запаси и без възможност да достигнат до Международната космическа станция, те нямаха друг избор, освен да изчакат условията да се подобрят.

Ако всичко мине по план, за първи път частни лица ще проведат космическа разходка, но без да се отдалечават от капсулата. Смятани за една от най-рисковите части на аеронавтиката, космическите разходки досега бяха единствено приоритет на професионални астронавти.

През 1965 година се осъществява първото излитане в открит косми от бившия Съветски съюз. Айзъкман, заедно с двойка инженери от "Спейс Екс" и бивш пилот изпитател от военновъздушните сили, стартира преди зазоряване на борда на ракета "Фалкон 9" от Флорида. Излизането в открития космос е планирано късно в сряда или в четвъртък, по средата на петдневния полет.

Но първо астронавтите трябва да стигнат далеч отвъд космическата станция - на височина 1400 км, което ще надмине рекорда за прелитане над Земята, поставен по време на проекта "Джемини" на НАСА през 1966 г. Единствено 24-те астронавти от серията "Аполо", които са летели до Луната, са стигали по-далеч.

По план екипажът трябва да прекара 10 часа на тази височина - изпълнена с екстремна радиация и осеяна с отломки, преди да се намали наполовина овалната орбита. Дори тази по-ниска орбита на 700 км ще засенчи Международната космическа станция и дори тази на космическия телескоп "Хъбъл" - най-високата, до която са летели астронавтите от совалките.

И четиримата астронавти ще носят скафандри на Space X за излизане в открития космос, тъй като цялата транспортна капсула "Дракон" ще бъде разхерметизирана за двучасовото излизане в открития космос, излагайки всички на опасната среда.

Айзъкман и Сара Гилис от Space X ще се редуват да излизат за кратко през люка. Те ще изпробват черно-белите скафандри, като движат телата си в различни посоки.

И двамата обаче ще имат непрекъснат физически контакт с "Дракон" с ръка или крак, докосващи капсулата или прикрепената към нея опорна конструкция, която наподобява върха на стълба за басейн. Няма да висят в края на 3,6-метровите прикрепящи въжета и няма да демонстрират реактивни раници. Само скафандрите на NASA на МКС са оборудвани с реактивни раници, които се използват единствено при спешни случаи.

Пилотът Скот "Кид" Потийн и Анна Менън от "Спейс Екс" ще наблюдават излизането в открития космос отвътре. Подобно на предишните полети на астронавти на "Спейс Екс", и този ще завърши с приводняване край бреговете на Флорида.

Това е първото от трите пътувания, които Айзъкман купи от Илон Мъск преди 2 години и половина, скоро след като се завърна от първия си частен космически полет на "Спейс Екс" през 2021 г. Айзъкман финансира това туристическо пътуване за неразкрита сума, като взе със себе си победители в конкурси и оцелял от рак в детството. Благотворителният полет събра стотици милиони за детската изследователска болница "Сейнт Джуд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: КосмосМКСSpaceXNASA
Още от САЩ
Предизборно в САЩ: Мигранти избивали патици и котки, за да ги ядат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има пари - угажда си.
17
0
 
4
 
! Отговори
Дуписе на дюдюган преди 6 дни
На кого ни оставяш амеде? Ким ша раздава порцииите, Ким ша върти обръчите? Ти си нашия алах, ти си нашта илияна раева, вай резил, чок резил .!.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Добре де, като има такава екстремна радиация и тн как са ходили на луната преди 60 години? Че и са се разхождали, забивали са знаменца. Като цяло доста време са прекарали навън.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вижте четвъртия абзац - "излитане в открит косми"???
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Екстремната радиация се намира малко по-далечко и няма защита от нея. Околоземноро пространство е защитено от земното магнотно поле.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да мине край МКС и да им помаха приз прозореца
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аеронавтика произлиза от думата "аеро" демек въздух.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Много технически глупости сте написали.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Браво на батката.
9
1
 
3
 
! Отговори
1986 преди 6 дни
Мир (на руски: Мир) е съветска (по-късно руска) орбитална станция. Мир е първата дълговременно обитаема станция и първата от второто поколение космически станции, реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователски комплекс. При Великия преход към демокрация и господство на пазара, след 1990 започнаха продажби на космически туризъм за богатите чичковци. Цена - от 20 милиона $ нагоре.
8
1
 
8
 
! Отговори
Спомен преди 6 дни
Преди повече от четвърт век американски милиардери плащаха по 20 милиона $ за полет до съветската космическа станция. Джурналя, първо четете, после драскайте.
7
2
 
6
 
! Отговори
Eeee преди 6 дни
Въглеродните квоти платил ли си е или това съмнително удоволствие е само за каиши, като бай Каиш?
6
0
 
9
 
! Отговори
Паралиев преди 6 дни
Който си има парички, обичат го всички.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"През 1965 година се осъществява първото излитане в открит косми"...абе, нямам думи. Какви косми, ино?!
4
8
 
7
 
! Отговори
Мижав интерес преди 6 дни
Има пари 4ифутЪ, угажда си на г3а... Краднал е колкото Тиквуня за 1/2 мандат,що да не се разходи в Космоса.Да сте чули нормален работещ човек да излети в Космоса на разходка? Но пък е интересна клюкина за гладните бг-ми$$ирки от донос.бг, когато липсват ексклузивни сензационни новини за успехите на Уссрайна,ФАЩ и сателитите и срещу Русия.Така е евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично нек'си...
3
0
 
9
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 6 дни
а ше се връщат ли или в космоса ше останат
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е, приятна му разходка и успешно връщане. Да не остане да прави компания в космоса на тия двамата от станцията на Наса.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ДАЛИ???