Лекар: Българите гледат да прецакат системата

Родители злоупотребяват с извинителни бележки, искат за почивка в Гърция
10 сеп 2024 23:20, Анисия Иванова
64

Личните лекари все още нямат достъп до електронните досиета на пациентите си.

"Имам досие на моите пациенти, които следя. Но примерно вие сте бил досега при друг общопрактикуващ лекар и се записвате при мен, аз трябва да имам информация за вас от раждането до днешна дата - ако не седнем да ви разпитвам, аз няма как да получа тази информация. Често пациентите казват, че нямат хронични заболявания, а като питам пиете ли хапчета за кръвно, за диабет - се оказва, че пият", заяви общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Той уточни, че идеята на електронния здравен запис е, когато здравноосигуреното лице е посетило медицински специалист, лекар, дори физиотерапевт, да се записва тази информация в досието му и да се систематизира, за да не да си губи време в разпити.

"В момента се налива информация в системата. Имаме някаква медицинска документация по архивите, трябва време тя да се налее. Трябва да се намери къде да се съхранява тази информация на хартия, защото кабинетите ни преливат", каза още д-р Спасов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че всеки който си е инсталирал приложението е-здраве ще получава информация за предстояща задължителна ваксинация, профилактика. По думите му пациентите неглижират здравето си като забравят да използват направленията, издадени им по време на преглед при личния лекар.

Още преди да е започналата новата учебна година д-р Спасов даде пример с родители, които са поискали от негов колега извинителна бележка, за да отидат с детето си на почивка.

"Искам извинителна бележка от 16 до 20 септември, ще ходим на почивка в Гърция", гласи съобщението до личния лекар.

"Този родител разполага ли с определен брой дни по семейни причини? Българинът иска да прецака системата. Зачестяват случаите майката да праща аудиофайл как детето ѝ кашля и да пита каква е кашлицата. Галерията на телефона ми е пълна със снимки на повръщане, изхождания, болести на полови органи, даде още примери общопрактикуващият лекар.

Той подчерта също, че продължават случаите на вербална и физическа агресия към медиците. Д-р Спасов призова правилата да бъдат спаззвани - като се започне от записването на час за преглед и следване насоките на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Образование
Галин Цоков категоричен: Няма пропаганда в училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Най вече преди 5 дни
лекарите гледат да прецакат системата.Търговци на човешки съдби и животи.Повечето лекари са готови да унищожат пациент за да спечелят финансови облаги.Да им се връща точно по същият начин.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Според мен в последните поне 100г системата се опитва да прецака българите!
51
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 дни
А лекарите все гледат да източат здравната каса.
50
5
 
4
 
! Отговори
1243 преди 6 дни
Много точно казано от лекаря.
49
4
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 дни
Тоя доктур в каква фармацефтична компания е на хранилка?В днешно време лекарите са вторите мошеници след политиците!
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това включва и лекарите нали, че и те са българи.
47
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 дни
Тъй като се намираме в България, ако дадете на всички лекари достъп до здравното ви досие, те ще си фабрикуват състояния, свързани с ваши заболявания, с които могат да обосноват терапия с цел източване на здравната каса.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Я па ти.. Ми отървала се е, кат гледам бе "не-шо си-там"
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Как не им е поне малко неудобно? 3 месеца ваканция, за най-малките е 3 месеца и половина!" - Децата ми имат 3 месеца ваканция лятото. Аз няма. Почти не съм вкъщи през този период. Имам свободно време октомври, ноември, февруари, март и април, според това, кога се падне протестантския Велик ден. Когато учих в чужбина, условието беше, да имаш 67% присъствие. Не "5 неизвинени" и да ме пращат в друго училище. В Бъглария, като сме стриктни с отсъствия, не сме вързали, ама ХИЧ!
44
1
 
10
 
! Отговори
Франсето преди 6 дни
Как не им е поне малко неудобно? 3 месеца ваканция, за най-малките е 3 месеца и половина! Малко ли са и тъй-наречените дълги уикенди и сляти праз(д)ници започващи още от Април, свободни дни заради матури, заради избори (по много в годината) и какво ли още не? На фона на всичко това, това е супернаглост! В страната с най-дългата лятна ваканция и най-голямото нищоправене сред подрастващите сигурно общо 200 дни в годината!!!
43
1
 
8
 
! Отговори
всеки краде а преди 6 дни
прокуратурата не се самосезира . то много родители са доктори , санитари , фармацефти , болногледачи , цоциални помощници , фелшери , медицински сестри , а това е от значение .
42
1
 
22
 
! Отговори
115 преди 6 дни
Българина е прецакан от системата, поне този който работи, и изкарва с труд прехраната си!
41
2
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Ако българинът не прецаква Системата той няма да оцелее, защото Системата го прецаква непрекъснато!Въпрос на оцеляване, нищо лично.
40
3
 
10
 
! Отговори
THE BEST преди 6 дни
Значи - хем искате електронно здравеопазване, хем - НЕ ИСКАТЕ...... Като ще е електронно - как няма да пращат хората аудио и видео файл с кашлца и прочие..... Нали се стремим към електронно здравеопазване.... Обаче приемащите това електронно здравеопазване не разбраха, че при нас НЯМА мед. застраховка и няма как лекаря да си вземе потр. такса за преглед...... Т.с. всичко е ПОЛОВИНЧАТО в България.... Но такина са управляващите, които сме избрали - гласували и негласували....
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
б"лгарина е лош матрял, нагъл и хитър. каза каза тиквата и е прав
38
2
 
15
 
! Отговори
Байчото преди 6 дни
Да му имам разсъжденията на това докторче.Явно е ,,умно красиво" и много разбиращо от народопсихология.И като как обикновения човечец може да ,,прекара,, вътрешно свързана ( да не пиша точната дума,всеки се сеща) система подкрепена от милиарден финансов ресурс.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сиромах човек-жив дявол.
36
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По-точно системата прецаква българите.
35
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
капитализЪма е прецаквация. Ако няма прецаквация, не би бил капитализЪм и не би имало мильонере и бездомници.
34
5
 
18
 
! Отговори
Я па ти.. преди 6 дни
До Анонимен 36 Жена ми почина от измамата ковид бе , нено-рмал-ник.