Кратък наръчник: Цис-, пан-, сапиосексуални и други полови ориентации

Какви са хората, които не се идентифицират със своя биологичен пол
17 сеп 2024 20:17, Петър Бойчев
81
Кратък наръчник: Цис-, пан-, сапиосексуални и други полови ориентации
Снимка Пиксабей

Който е роден с еднозначни женски или мъжки полови белези и в следващите години продължава да се идентифицира със съответния пол, се нарича цис-жена или цис-мъж.

Цис идва от латински и означава "от тази страна". Транс пък означава "от другата страна". Това понятие важи за хората, които не се идентифицират със своя биологичен пол.

Интерсексуалните хора се раждат както с мъжки, така и с женски полови белези и не могат да бъдат еднозначно категоризирани към единия от двата пола. Затова от 2018 година в Германия за вписването в регистрите при раждане освен "мъжки пол" и "женски пол" съществува и трета опция - "друг".

Хетеро, хомо, би и пан

Цис-, транс- и интерсексуалността описват една част от идентичността на хората, но не казват нищо по въпроса за техните сексуални предпочитания. Хетеросексуалният мъж се интересува от жени. Както и хомосексуалната жена. Това е ясно. Но още при бисексуалността става по-сложно. Принципно бисексуалните се чувстват привлечени и от двата пола, но не непременно с еднаква сила. Това става ясно от т.нар. скала "Кинси", създадена от сексолога Алфред Кинси.

Съгласно тази скала между "изключително хетеросексуален" и "изключително хомосексуален" има нюанси. Кинси ги е формулирал още през 1948 година, включвайки ги под общото понятие бисексуалност.

Днес той вероятно би говорил по-скоро за пансексуалност. Защото докато бисексуалните мислят в категориите мъж/жена, то пансексуалните разширяват кръга на потенциалните си предпочитания и върху "другия" пол.

На бисексуалните (а вероятно и на пансексуалните) хора нерядко им се случва да чуват, че не желаят да се обвързват, а просто искат да осъществят сексуални контакти с колкото може повече хора. Но това е точно толкова вярно, колкото и твърдението, че хетеросексуалните принципно са моногамни.

Тоест, това дали някой живее моногамно или полигамно, дали се ограничава с един сексуален партньор или предпочита да са повече, е вече съвсем друга тема. Статистики няма, но със сигурност има както полигамни цис-хора, така и моногамни транс-бисексуални.

А сега да обърнем внимание на някои по-малко известни сексуални ориентации и предпочитания.

Симбиосексуални

За симбиосексуалните хора атрактивни са двойките. За разлика от полиаморните хора, които имат или искат да имат по повече от един партньор едновременно, симбиосексуалните се чувстват привлечени именно от динамиката и енергията, която се усеща между двама (или повече) в една връзка. Тоест, атрактивни за тях са не толкова индивидите, колкото връзката помежду им.

Демисексуални

Те не изпитват сексуално желание, ако нямат и емоционална връзка с другия човек - това се нарича демисексуална ориентация. Демисексуалността представлява добра защита срещу съмнителните връзки за една нощ.

Сапиосексуални

Изваяното тяло, завладяващата усмивка и красивите очи не са достатъчни за покоряването на един сапиосексуален човек. За него особено еротично е на първо място интелектуалното равнище на човека срещу него.

Автосексуални

Зигмунд Фройд въвежда този термин за назоваването на всички форми на сексуално самозадоволяване. Но автосексуалността означава също така, че някой е влюбен в самия себе си. И ако тази любов към самия себе си е здравословна, в това няма нищо лошо.

Асексуални

Асексуалните хора не изпитват потребност от секс, но не защото се отвращават от сексуалните контакти или пък защото са прекалено свенливи. За разлика от обета за безбрачие и другите форми на въздържание асексуалността не е съзнателно решение, а по-скоро сексуална ориентация. Но без секс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от За да се разбираме
Какво означават някои повтарящи се числа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 23 часа
До кога ще ни занимавате с обратни и всякакви ненормални? Да си бъркат по дупките, тяхна работа, но защо притесняват нормалните хора. То не бе паради, простотии и демонстрации. Спрете най-после.
60
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 ден
айде пак пропаганда
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Добре, де господа учени.Колко хромозоми за пола има в човешкия организъм.Две са X или Y Ай стига с тез видове полове.То по същата логика дай да почнем да разделяме хората по ядящи боб, ама ядещи боб с наденица и т.н.Съвсем се изуми тоясвят
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нищо ново. Значи има мъже, жени и извpaтeнвяци.
57
0
 
3
 
! Отговори
СТАЛИН преди 1 ден
Вярно е че Ленин е бил същият пропагандата трябва да върви , НО тези дето пишат че това е Добро и хората трябва да не се размножават а да бъдат транс защото природата обича да няма хора , ще им кажа че само Австралия ще побере количеството на тяхна територия което имаме в момента ( Е всеки трябва да има по равно с другия ) това е проблема че вашите господари ротшилд и компания от стари фамилии да увиснат на въжетата , и тогава нещата ще се наредят!
56
0
 
6
 
! Отговори
Един чичко с мустаци преди 1 ден
Аз бях прав
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Все още ли си мислите, че Путин греши?
54
3
 
10
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 ден
За тези "ценности" ли се биете срещу Русия ? Това ли желаете да постигнете след Перемогата ?
53
0
 
1
 
! Отговори
демисексуален преди 1 ден
Коренът на "демисексуален" - "деми-" означава "полу-". Значи "полусексуален". Малко като "половин човек" един вид, непълноценен. А ако си и мъж, положението е съвсем незавидно. Значи ако не искам да правя секс с човек, с когото нямам емоционална връзка, съм "полу-". Истински сексуален явно си ако ти стига само физическото привличане.
52
1
 
10
 
! Отговори
Нормален човек преди 1 ден
Поредната отвратителна пропаганда на ненормални неща от Козяк. Тези извращения на Америка срещу България си ги заврете о.т.зад. И без това харесвате да си го правите. Колко пробити центове получи редакцията на Днес Бее Гето за да напише тази статия ? И дали случайно журналистката Петра ще бъде щастлива да види че неговият син...Е вече дъщеря ? Или пък дъщеря му да прави с.е.х със кон ?
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Има и още едни, които са просто се определят като руска измееет
50
5
 
11
 
! Отговори
? преди 1 ден
А такива с украински знамена по профилите,те какъв пол са?
49
0
 
7
 
! Отговори
Цис Пан преди 1 ден
Ами аз се обърках, вече не знам какъв съм според статията. Имам жена, преди друга, от време на време още някоя. Всички са различни, красиви, много или по-малко умни. Но във всяка връзка има нещо уникално и привличащо. Някой може ли да ми определи ориентацията?
48
0
 
11
 
! Отговори
Политнекоректен преди 1 ден
До създателя на тази поврщня! Ако имаш дъщеря, да ти доведе снаха! Ако имаш син, зет да ти докара!
47
0
 
8
 
! Отговори
Новият ред преди 1 ден
Друго си е да имаш избор. Но ще ми трябват поне 200-200 години, докато опитам всичко, че да мога да се самоопределя. Не работят ли нещо по дълголетието? Чувам, че в россията започнали такава една работа, да печатат органи. Ама какви, не е съвсем ясно...
46
1
 
15
 
! Отговори
Йосарян преди 1 ден
Няма "цис", това е обидно и унизително. Има мъже и жени, и после целият набор извращения и изкривенящини. Не приемайте да ви наричат с някакви унизителни новосъчинени думи, понеже сте НОРМАЛНИ.
45
1
 
12
 
! Отговори
Наръчника на Бай Хуй преди 1 ден
Има само две полови ориентации, куррсексуален и путткосексуална. Други ориентации няма. Това е. И обикновено с пъха курра в путткката, по някой път и в дуппетто ама то е в допълнение и не променя ориентацията. Сапио, сигмио, и каквото там пише в статията не върви, накрая всеки го дъррви и го пъхха.
44
1
 
4
 
! Отговори
дежурен психиатър преди 1 ден
Природата регулира броя на популациите, човешки и животински. Природата, а не хорските желания. Европа е най гъсто заселения континент. Ако хората не се вразумят и не престанат да се размножават като плъховете , следва санкция от природата. А тези многополовите извращения искат да помогнат на хората да им дойде акъла.
43
2
 
6
 
! Отговори
Караджата преди 1 ден
Извrатено сексуални
42
3
 
7
 
! Отговори
Фани преди 1 ден
Споко!При Путин е и ще е друго! Или М или Ж.Средно няма .