Голям процент работещи не могат да си позволят почивка

Почивката не е лукс, а инвестиция в психично здраве
30 юли 2024 20:26, Инна Ангелова
298
Голям процент работещи не могат да си позволят почивка
Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: отпускпочивкаработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
5
 
0
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 121. Ами другите 15 дни е могъл да си намери втора работа, ако иска да живее по-добре. Но, по-хубаво е на дивана с биричка и тракане по клавиатурата:)))))
122
1
 
7
 
! Отговори
Джа преди 1 месец
Е затова съм безработна. Мога да си позволя какво ли не. А нямам и задръжки :) Чао.
121
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой и защо се връща в соца, нема го вече и тошовото време нема да се върна, молете се да няма вече комунизъм, ще е мизерия, айде стига, заедно с Тошо, си замина всичко и по добре.:))
120
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние ходим на почивка в Омнос Панагиас или Кушадасъ щото нямаме пари да отидем в Несебър или Созопол.
119
3
 
6
 
! Отговори
до120 преди 1 месец
Нали ти казвам, кривни малко от стандарта и бързо ще разбереш, даже и за т,е,р,о,р,и,с,т може да те обявят дето разваляш новия строй който води европата към светли г,е,и,н,и,н,и.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година ходим като бели хора на почивка, за да може после цяла година да бачкаме като черни хора.
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют - наемах мотокарист, 12 часа, на смени. Ден работи, ден почива. 2000 лв. чисто плюс осигуровки! Въпрос-а другите 15 дни кой ще ми ги плаща? Е как да го не пратиш да почива? Освен това не навсякъде кфалификацията е бонус. Все още важи опцията партийни квоти и обаждане понтелефона на влителен приятел или роднина...
116
2
 
1
 
! Отговори
до115 преди 1 месец
Ми то се вижда колко го променяш, ясно е, че тия процеси не ти се отдават, явно и аневризма си прекарал, та се закроти малко, нема лукс за теб.
115
5
 
4
 
! Отговори
До 118 преди 1 месец
Я дефинирай скъпи почивки, много те моля. За мен скъпа почивка е от 5000Е нагоре на ден.
114
5
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 1 месец
Прави революция. Аз съм на две скъпи почивки тази година. Има хора, които живеят добре. Всеки се спасява както може. SIMPLE AS THAT.
113
2
 
4
 
! Отговори
до112 преди 1 месец
Ми то и сега има ве, ти да не си помисли,че си в демокрация, кривни малко от стандарта и ще разбереш за кво иде реч.
112
3
 
8
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Обаче могат да си позволят апартаменти по 300 000 евро. Къде отиде статията за цените на апартаментите? Кой лъже сега, пускате статии с противоречиви данни. Лъжци.
111
5
 
1
 
! Отговори
До 113 преди 1 месец
Кой ти каза, че не го променям? Това е процес :) намали малко хейта. Ще пукнеш от някоя аневризма ;)
110
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е прелогично е, че касиерка с 2500 заплата и склададжия с 3500 трудно биха си позволили нещо повече от пърцуцата на село, откъдето са дошли. Вече нормалните хора с тоя дигитален свят с безкрайни възможности сме нанпочивка 6 месеца годишно.
109
2
 
4
 
! Отговори
до109 преди 1 месец
Ми що не си промениш живота да имаш много по луксозни почивки като тях ве, не те дразни но все пак забеляза луксозните им почивки нали, кво ша променяш кат нямаш пари ве, ша му даде някой да променя, тея неща се променят само с революции ве.
108
7
 
4
 
! Отговори
КомуноиденШизофреник преди 1 месец
Ех по комунизма какви хубави концлагери имаше почивката излизаше без пари.
107
10
 
3
 
! Отговори
Радостин преди 1 месец
Не съм богаташ (може и в твоите очи да съм...), но превеждам чинно всеки месец 1700 лв. на получател Пocoлство на Украйна в Република България BIC: IABGBGSF IBAN: BG37 IABG 7432 1000 4781
106
6
 
12
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 1 месец
Демокрацията излезе едно недоносче, кво ша решаваш ти кат нямаш пари ве.
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почивка може да бъде и на село. На всеки според чергата. Хора, никой не е длъжен да мисли за вашите несгоди. Има хора на този свят, които могат да си позволят много по-луксозни почивки от мен. И това не ме дразни. Могат! Правят го! Ако на някого не му харесва живота, който живее...има право да си го промени, нали така?
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то бетон и в града, каква почивка по Бг Черноморието, веднъж отива и не повтаря, а по гората който иска, всяка седмица може.))