Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

Фермерите продължават да чакат новия Закон за земите
3 яну 2018 11:00, Надежда Бочева
128
Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?
снимка: Pixabay

Земеделците в България отдавна очакват да се сложи ред в законодателството за земеделските земи. Въпреки това кръпките в законите следват една след друга, а понякога след промените следват корекции с нови промени. Работата по единен нормативен акт за земеползването тепърва се организира, въпреки че отдавна управляващите обещаха това да се случи.

Плановете за съставянето на единно законодателство бяха обявени още от Десислава Танева, когато беше министър на земеделието в предишното правителство на ГЕРБ.

Министерството избра с пряко договаряне консултант – адвокатско дружество, което да обедини нормативната уредба. Работата по проекта спря заради политическата криза в края на 2016 г. Служебното правителство не хареса свършената работа, за която бившият служебен министър Христо Бозуков обяви, че е трябвало да бъдат платени 462 хил. лв. с ДДС.

През лятото земеделският министър Румен Порожанов заяви, че през 2018 г. ще се работи по единен нормативен документ и обобщи така свършеното до момента: "Заварихме една изключителна боза с открита обществена поръчка, правена – недоправена, подписан – неподписан договор, договор в прокуратура, изпратени материали по този договор, който не е ясно дали е легитимен или не е легитимен, материали, които не са били приети". "Абсолютна нула", каза тогава той.

На 19 септември 2017 година Народното събрание възложи на земеделското министерство до 31 декември да внесе доклад с анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на оземлената собственост в България. 

"Очаква се те да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в последните работни дни на 2017-та година", заяви в средата на декември пред Investor.bg зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. По думите ѝ този път анализът на законодателството се прави от вътрешни експерти на министерството от дирекция "Поземлени отношения и комасация".

"Кодексът за земята трябва да е работещ, да функционира поне 10 години, за да можем да планираме дългосрочно нашите инвестиции", коментира Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според него реално по кодекса ще се работи през втората половина на 2018 г. след българското председателство на ЕС. "Безсмислено е да даваме пари за нов кодекс, като не знаем условията", каза той по повод предстоящия дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2020 г.

"Моето впечатление е, че Кодексът за земята в момента не е на дневен ред", коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов.

Вергиния Кръстева обаче бе категорична, че в рамките на десет месеца, както настоява парламентът, агроминистерството ще предложи готов законопроект за земеползването.

Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

За да купят ниви в България, според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)  чужденците трябва да докажат пет години уседналост. Ограничението бе въведено през 2014 г., а в момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България и други страни членки.

ГЕРБ обаче заявиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват ограниченията, въпреки че правителството подготви законопроект в тази посока.

На въпрос какво е предприело земеделското министерство по наказателната процедура експерти отговориха, че е "създадена работна експертна група от различни компетентни ведомства, която да разгледа обстойно публичните документи и да предложи решение по казуса". Ще има и обществено обсъждане.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: земеделски бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да се разреши, не може да стане на практика, заради вече сключените договори за аренда. Само държавата си продава земята, както и досега, но за повече пари.
76
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60А преди това убиваха в името на Царя! Доста често това ставаше без съд и присъда. Понякога разнасяха отрязани глави на колове. Получаваха по 50000 за глава. Убиваха и деца!Ние сме дали доста декари земи и гори на новата Република! С пълното съзнание, че това е правилно! Един *** преби дядо ми, който участваше в създаването на ТКЗС с най-много земя от селцето! Старецът живя една година, болен. А негодникът полежа малко в затвора и излезе!
75
0
 
8
 
! Отговори
ХАН КРУМ преди 6 години
КОЙ КАК ГЛАСУВА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, ПОМНИТЕ ЛИ?!?!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някой писа за догорите за аренда. И да искате не можете да прекъснете такъв договор поне 5 и вече 10 години. Арендаторите включват жестоки клаузи за обезщетения при прекъсване и постоянно измислят нещо за да вземат земята на недоволните на безценица. Ако цената на земята беше по-висока това нямаше как да се случва - хората щяха да имат избор. България не е само земята а хората и още много.
73
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значение има кой е купил земята? Стига да я обработва и се грижи за нея. Това, че е чужденец не променя границите.
72
5
 
10
 
! Отговори
Патриот. преди 6 години
Никаква продажба на чужденци. Позволим ли им и ще изнесат плодородната българска земя със самосвали в чужбина.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинScheisse, вече стана по-досаден и от овод! Знаеш ли как се оправят с оводите?Нещо в манерката ти ври, охлади го, да не гръмNеш!
70
0
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Пет годишни са анексите, в момента имам анекс за 5 години и веднага поискаха да го променим, че не им харесвали определени ниви. Е да, ама не! Ще си плащат 5 години, после ако не им харесва - ще си дам земята на австрийци! Или на сърби, дори те ще ми платят повече!
69
10
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
А руската газова тръба къде искат да я наврат бе умнико? Точно през моите ниви ще минава трасето, нали гледам картите!!!Не съм съгласен да си давам нивите на yшанкитe!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИЗЧЕЗНАЛИНякога палестинците продаваха земя на евреи. Е, ние не искаме да станем палестинци!Веднаж един glупак, който искаше да купи земя от мен, се издаде, че работи за израелци. Земя купуват турци, китайци и други. Да си купуват къщи, няма лошо - разни руснаци, англичани, холандци да поживеят някой месец на слънце, да прогреят кокалите. Но не и свещена българска земя!
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек не може да си продаде земята на друг освен на арендатора на цена определена от него. Договорите за аренда обикновено са 10 годишни с автоматично продължаване, там винаги им защитна клауза с 3 възможности - не продаваш, продаваш на арендатора или прекратяваш договора с неустойка включваща всички пропуснати ползи за арендатора. В БГ няма собственик на земя който да няма договор за аренда, така че за какво говорим?
66
9
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
А на Пyтин директно да му се подари Панагюрското съкровище, както и нотариален акт за Рилския манастир. Да го превръща на джамия и да настанява вътре чеченците на Кадиров.
65
3
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
До БерлинА Вие какво пушие!?Руснаците хич не се интересуват даже от земята ни.... купуват си само вили и то цифрите са нищожни в два града на морето. Това е просто смешно ....
64
8
 
20
 
! Отговори
ИЗЧЕЗНАЛИ преди 6 години
НАРОДА ИЗЧЕЗВА , ЗЕМЯТА ПРОДАДЕНА ........ Г-ДА УПРАВНИЦИ .......ЖАЛКИ СТЕ И НЕКАДЪРНИ ..... ДАНО ВИ СТИГНАТ НАРОДНИТЕ ПРОКЛЯТИЯ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА ДА СЕ ПРОДАВА ЗЕМЯ НА ЧУЖДЕНЦИ - РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА
63
9
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Трябва само yшaнките да купуват свободно българска земя. Нали сме им васали. Курица не птица и Болгария не за граница. Да здравствует 16-тая республика!
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60Драги ми Патриоте,личи си ,че един добре отгледан от комунистите продажник,който се опитва ,а и говори от името на Народа...Това правихте само и единствено Вие,,които и убивахте в името на Народа...Оставете сега този Народ,сам да реши ,какво да прави със собствената си земя,закупена от дедито му...В името на Народа ,използувай само в собствената си фамилия...ш
61
4
 
6
 
! Отговори
Бай Димитър Аргиров преди 6 години
Спасението е да бъде върнат закона за кооперирането на земята в ТКЗС. Другото е смърт.
60
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ трябва да се продава Българска земя! Българите НЕ трябва да продават земите си на чужденците,било те западняци и американци,било те ци.гга.ни,турци,араби и др. Продажбата на Българска земя и даването й на чужденци е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ НИ ДОСТОЙНИ ДЕДИ И ПРЕДЦИ,КОИТО СА УМРЯЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Земеделец Драги селянино,на тебе ти се виждат много ,защото си свикнал само да крадеш, ами ти взимаш субсидии на година за декар земя 30-50лв ( толкова,колкото и плащаш наема)...,а ти от декар земя ,ако си кадърен ,както казваш вадиш 2000-4000лв. само за година...В България е така не само в земеделието,а навсякъде ,защото всички бизнесмени сте крадци....жалки жалки жалки
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DemАми, като така и така няма да я работя, и я продам за жълти стотинки на българин, по - високи ли ще са заплатите?