Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

Фермерите продължават да чакат новия Закон за земите
3 яну 2018 11:00, Надежда Бочева
128
Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?
снимка: Pixabay

Земеделците в България отдавна очакват да се сложи ред в законодателството за земеделските земи. Въпреки това кръпките в законите следват една след друга, а понякога след промените следват корекции с нови промени. Работата по единен нормативен акт за земеползването тепърва се организира, въпреки че отдавна управляващите обещаха това да се случи.

Плановете за съставянето на единно законодателство бяха обявени още от Десислава Танева, когато беше министър на земеделието в предишното правителство на ГЕРБ.

Министерството избра с пряко договаряне консултант – адвокатско дружество, което да обедини нормативната уредба. Работата по проекта спря заради политическата криза в края на 2016 г. Служебното правителство не хареса свършената работа, за която бившият служебен министър Христо Бозуков обяви, че е трябвало да бъдат платени 462 хил. лв. с ДДС.

През лятото земеделският министър Румен Порожанов заяви, че през 2018 г. ще се работи по единен нормативен документ и обобщи така свършеното до момента: "Заварихме една изключителна боза с открита обществена поръчка, правена – недоправена, подписан – неподписан договор, договор в прокуратура, изпратени материали по този договор, който не е ясно дали е легитимен или не е легитимен, материали, които не са били приети". "Абсолютна нула", каза тогава той.

На 19 септември 2017 година Народното събрание възложи на земеделското министерство до 31 декември да внесе доклад с анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на оземлената собственост в България. 

"Очаква се те да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в последните работни дни на 2017-та година", заяви в средата на декември пред Investor.bg зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. По думите ѝ този път анализът на законодателството се прави от вътрешни експерти на министерството от дирекция "Поземлени отношения и комасация".

"Кодексът за земята трябва да е работещ, да функционира поне 10 години, за да можем да планираме дългосрочно нашите инвестиции", коментира Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според него реално по кодекса ще се работи през втората половина на 2018 г. след българското председателство на ЕС. "Безсмислено е да даваме пари за нов кодекс, като не знаем условията", каза той по повод предстоящия дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2020 г.

"Моето впечатление е, че Кодексът за земята в момента не е на дневен ред", коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов.

Вергиния Кръстева обаче бе категорична, че в рамките на десет месеца, както настоява парламентът, агроминистерството ще предложи готов законопроект за земеползването.

Трябва ли чужденци да купуват свободно ниви в България?

За да купят ниви в България, според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)  чужденците трябва да докажат пет години уседналост. Ограничението бе въведено през 2014 г., а в момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България и други страни членки.

ГЕРБ обаче заявиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват ограниченията, въпреки че правителството подготви законопроект в тази посока.

На въпрос какво е предприело земеделското министерство по наказателната процедура експерти отговориха, че е "създадена работна експертна група от различни компетентни ведомства, която да разгледа обстойно публичните документи и да предложи решение по казуса". Ще има и обществено обсъждане.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: земеделски бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Виждащ преди 6 години
До Анонимен 41: В неолибералните колонии държавата контролира само гойте, държавата няма власт над финансовите анархисти и техните подставени лица в икономиката и собствеността!А аз казах друго: ЧЕ държавата контролиролира през законите територията.. а не кой контролира държавата! Което прави безсмислен въпроса: Могат ли чужденците да ни завземат като ни изкупят...Но в напъна си да ме обидиш не си вдянал...
56
11
 
2
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Аман от професори, 1000 лв на декар ти било малко ми работи си нивите ти!!! Знаеш ли че като ти дам 1000 лв на дка зависи от нивата разбира се, аз ще я изплатя след 20-25 години !!!
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSE PAK 1 000 LV. ZA DEKAR NE E MALKO NALI.?
54
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой е купувал,и изкупува земя в България ,то това са червените бивши и настоящи комунисти ,тези ,които не искат да има реална цена земята ни ,и са против свободната продажба,тъй като те са единствените имащи пари ,откраднати от държавата и народа ни...Хубаво е да може да си продава всеки един земята ,защото само тогава ще има и реалната и цена,а не както е сега 1декар -колкото един телевизор от 1000 лв...Ах продажни комунисти ,докога неверници...,,
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво направиха германските земевладелци с Полша. Продадоха земите си в Германия, където тя бе скъпа и с парите закупиха почти двойно повече земя в Полша, където тогава бе евтина. Поляците на село в момента са почти германски роби.
52
0
 
6
 
! Отговори
Лирика преди 6 години
Зимя като една чов. длан - дрън дрънно ти въобще не си ми нужнаоставете Ботев Левски настранаважну е париците за теб да гушна!
51
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да се сложи лимит за притежаване на количество земя. Защото вече има собственици феодали с по един мил. декара,а по-малкото разрешени декари ,хранят повече хора. А забраната за продажба на чужденци ни прави заложници на феодали и мафиоти!!
50
6
 
4
 
! Отговори
Dem преди 6 години
До Анонимен 44Друго, което исках да пиша е, че никой не те спира да си продадеш земята. Какво те кара да мислиш, че цената е ниска? Земята е единственият актив, който не се амортизира, защото тя е природна даденост и ако не я използваш я продай или дай под наем на някой, който иска да работи, да си изкарва прехраната от нея. Според теб трябва да се разреши на чужденци да купуват земя, защото така ще й се вдигне цената. И като ги вземеш тези готови пари ще ги похарчиш и пак ще си недоволен
49
6
 
9
 
! Отговори
Dem преди 6 години
До Анонимен 44Помисли малко? Като си продадеш семята на чужденците, те няма да я работят. По-скоро ще са си купили евтина земеделска земя и ще ползват евтиният семеделски труд на българина, което означава, че няма да можеш и думичка да обелиш срещу възнаграждението си от 400 лева. така на твой гръб чужденецът ще прави милиони а теб няма да има кой да те защити, защото той е собственик. Питай хората в Банско и по морето, които си продадоха земите на безценица, дали са довони да работят за 300лв
48
4
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Аз съм оправел към 20 човека от ТУРЦИЯ да купат земя до ся
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе законов минимум за покупката на земя в България. Нямаш право да продаваш или купуваш под този минимум, който ще бъде близък до минималните цени на земята в Белгия или Германия например.
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZYALATA ZEMYA DA SE VARNE NA TKZS.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36Дебилщината проповядвана от чужди медии дава резултати!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, трябва, който има земя, но не му трябва, има право да я продаде, и да вземе максимума за нея. Тази забрана ограничава, задържа цените ниски, а земата просто си стои.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесюберастите като теб, никога нямат собственост те са либерални ентусиасти и либертоболшевики в платени агитки на тях им е все едно кой ще им е чорбаджия даже си предпочитат да им е някой от Саудитска Арабия защото си обичат да им е по-еднополова любовта към чорбаджията!
42
4
 
3
 
! Отговори
..... преди 6 години
Първо да стигнем доходите на западняците, да влезем в шенген и еврозоната и после да купуват свободно земя, ама като и ние се замогнем, а то сега не е честно така. За шенген ни поставиха условия даже със задна дата, нали- е и ние да поставим за земята.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВиждащТи да не си слепец бе???? В неолибералните колонии държавата контролира само гойте, държавата няма власт над финансовите анархисти и техните подставени лица в икономиката и собствеността!
40
5
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Трябва ли правителството да ми забранява да продавам земята си на когото искам? Земята е частна собственост и като такава собственикът и има права - да отдава под наем, продава и т.н.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До джонкоВ либералната ни колония ако искаш да купиш земя лихвите са огромни в ЕС са около 1% а ислямското финансиране е безлихването!Либертофоните не са българи те прокарват ислямски и ционистки интереси в България!
38
3
 
4
 
! Отговори
Виждащ преди 6 години
Какво ви притеснява, щом държавата чрез законите си контролира всички активи на територията си, включително и самата територия на която се намира!? Следователно никой купувайки земя не може да ви я вземе, щом държавата контролира напълно СТАТУТА й, както и начина и на ПОЛЗВАНЕ!... да не говорим че ПАК чрез законите си може да си я върне изцяло /т.нар. национализация/, и ... да я продаде пак :)