Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
37
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Никакъв внос на работници, уважаеми. Вдигане на заплатите. Или закриване на бизнеса като несъобразен с реалността. Всяко нещо има начало и край. Ще го разберете скоро...
40
1
 
23
 
! Отговори
Ганьо....Балкански преди 6 години
Държавата не създава условия за добър туризъм както и общините.От това печелят само така наречените бизнесмени в туризма който е със затихващи функции колкото и да ни обяснява чучелото на туризма че сме във възход по този параграф.Сезона преди години започваше в края на април а тази година след 15 май.Всички си мислят,че работата на администратори,пикола и камериерки е лесна.Няма такова нещо.Постоянно мрънкащи туристи и такива които директно те ритат в главата или те заплашват не са малко.
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази минмална заплата от 500 лева бг работодателя ще се възползва от вашия труд. То затова и хората тръгнаха ан бригади по чужбина.
38
23
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Има си хора за всичко. Както казах - няма как всички да получават 3000 лв заплата - и сервитьорката и чистачката и техническия ръководител на строежа на някой мост щото разбираш ли били всички хора и имали нужда от това и онова.Толкова ли е трудно да го разберете?!?! Добре, че света не работи така.Ако преобладават палците надолу - явно ви е трудно и си заслужаваме(те) съдбата.
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз разбрах само, че ако искам да съм клиент на хотела на каката, мога да стана камериерка в друга друга държава.Защото нещастника, ритнал жената миналата година, не беше мениджър...а най-обикновен бачкатор в предприятие.
36
2
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Едно време другарите имаха подобна логика - От всеки според възможностите, на всеки според потребностите.
35
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е такива ги лекувам със следния въпрос:Мога ли със заплата, която ми даваш, да ви стана клиент? Защо? Значи ти си некадърен щом други икономики могат да ти пратят клиенти.Кифла!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен5-ти, теб дали ти вдигнаха стотинките за коментар и ти се умързеливи почна да постваш само по няколко думи? Може би по това съдиш, за да изказваш подобно мнение?
33
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да няма желаещи да роботят по хотелите им и тогава ще дават пари.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами права е ***, тя дьржавата ни е заради това е в такьв хал! Колкото си искаш брокери акционери играчи полски свирачи и тнт...
31
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 16Всеки един човек, който полага труд, заслужава адекватно заплащане, което да му позволи да живее един достоен живот. Не може всички да са "голяма работа" като тебе. И от бачкатори тая страна има нужда, но това в никакъв случай не означава, че като на някой труда му не е квалифициран, то той трябва да бъде мачкан и да води скотски живот.
30
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 16Добре всички завършват висше и всички работят по офисите И какво? Кой ще ти сервира в заведението? Кой ще ти мие колата? Кой ще те обслужи на касата в супера?...
29
27
 
7
 
! Отговори
всички знаем преди 6 години
Най некадърните и все мрънкащи работници са висшистите,били учили,изпити давали и пр.а не могат да работят и все издънки.
28
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПак се напълни тук с изтекли на запад "мозъци", дето всички вземат над 10 000 евро месечно, много работят, но видиш ли имат време цял ден да висят тук и да ни обясняват колко са преуспели в западния рай :)
27
0
 
31
 
! Отговори
това е преди 6 години
Тази Колчева сама не си вярва какви глупости говори и заради такива като нея хората бягат и никакви чужденци няма да помогнат на некадърни управители.
26
4
 
6
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 6 години
1530? za hotelierka na 12h/den! Nikoga! Komunyagata nikoga ne stava Kapitalist...! Az leja i poluchavam 1500? !
25
13
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Ами виж сега, всичко е въпрос на приоритети.Аз когато ходех на лекции, учех, нямах пари, лишения - инвестирах в себе си. В същото време бившите ми съученици работеха и имаха пари и ми се чудеха на акъла. Е, после нещата е нормално да се обърнат. Сега аз имам нормална работа, за която работя 8 часа и ниой не може нищо да ми каже и получавам добра заплата.Е дай сега, щото всички сме хора - да получим същите условия - не става така.
24
12
 
5
 
! Отговори
Sss преди 6 години
Няма по работливи хора като Бьлгарите, но само че обичат да работят в чужбина от сьрце дори и за малко пари, а виж инак в Бьлгария чакат някой друг да им свьрши тяхната работа нали все пак е тяхна дьржавата няма да се мьчат я!
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе пишешите, не знам как я мислите тая работа, но камериерка кактои да го гледаш - не е квалифициран труд и не се носи някаква особена материална или персонална отговорност. Ерго - няма на какво отгоре да поиска тая висока заплата..............................................Верно умник,прав си.Неквалифицираният труд на камериерката е услугата която те прави милионери от един-два сезона.
22
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високите заплати идват с висока цена на услугите. Това Бай *** не го разбира. Работя в Мюнхен- взимам около 10 000 евро чисто. Наем- 2000 евро. Едно излизане на бар- 200-300 евро не мърдат. Ски уикенд в Алпите- 500+ евро. Зъболекар- не питай. Фризьор- също. Ама Бай *** си мисли, че в Германия да взимаш 2000 евро е рай и всичко е много евтино. Пак повтаряме- високи заплати означава високи цени на услугите. Просто и лесно. Качват нощувките двойно и ето ти по-добри заплати в хотелиерския бизнес.