Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва

Хората и сами могат да се изтеглят от блатото!
Обновена: 4 окт 2019 07:44 | 4 окт 2019 07:10, Елка Василева
107
Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва
Кристоф Полдер. Снимка: Личен архив /Дойче веле

Кристоф Полдер е имал зашеметяваща кариера. Но на солена цена: работел между 60 и 80 часа седмично. До момента, в който настъпил тоталният срив. Поставили му диагноза: бърнаут. Днес той живее в каравана в гората.

Кристоф Полдер има нов живот - далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение - б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и Ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората, разказва Дойче веле.

Той охотно разказва своята история: "Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания". Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си.

Започнал работа на един строеж и живял във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: "Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото". Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? "В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало", казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

"Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения", казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен - стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелил по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

Тоталният срив

Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. "Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето - без всякаква мисъл и воля за действие", разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? "Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното", подчертава той.

Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг - предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

"Бях разочарован от всички книги за бърнаут"

"Успях сам да се излекувам", подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. "Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля", казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание - той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче - "Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута" - е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

"Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: БърнаутКристоф Полдер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
Един шоп тръгнал да се беси на едно дърво над Искъра,но клона се счупил от отсрещния брег друп шоп се провикнал:-Заради едното бесене щеше удавиш!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е пълно с шанаджии. Пълно е и с комплексари. И с фантазьори е пълно! И коментарите под тази статия го доказват.
35
3
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Не те разбрах какво искаш да кажеш. Не знам кое е небивалица за теб- това е моят живот. Или може би смяташ, че всеки с добра заплата у нас, плащащ до стотинка осигуровките си и издържащ разни, взимащи си заплатите под масата, е престъпник с крадени пари!? Грешно мислиш. Знаеш ли защо някои хора успяват? Защото гледат и се учат от успелите и се вслушват в съвети. Имам и приятели с абсурдно мислене- само връзкарите имали хубави заплати, американските шпиони и подобни тотални небивалици.
34
2
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
И аз съм с бърнаут, но не мога да оставя ягуара с 400 к.с. , и съм с 600лв заплата. С какво да заживея в каравана ?
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5 Сидни Австралия ли не те знам Кво си Ти си някъв луд душевно болен комплексар бе момче .Съвсем сериозно Едва ли няма успели хора в тоя форум ама ти си единствения клошар дето под всяка статия изписва една и съща глупост Не ти ли писна бе ?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Научи се да пишеш, неадекватен смотльо, и тогава давай съвети. Любим стил на илитератите е пълен член навсякъде и запетая след всяка втора дума. Ама не се коркай - правописа е изгубено изкуство, откакто всеки *** с двуцифрен коефициент на интелигентност има клавиши и тъчскрийн под кривите си пръсти. Както казва един познат меринджей - "за ко ми и да пишъ правилно, кат' не ми требва в живота". Тъжното е, че е прав. В света на неграмотните пишещите правилно са за присмех.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kaто ти е писано да се обecиш, няма са се yдавиш. Общо взето, има си неща, които са ни далечни, просто защото еволюционно не сме дорасли да ги разберем сами. Още повече когато се саморазрушаваме, опитвайки се. Поради тая причина, е хубаво понякога да се обръщаме към неща оставени ни като наследство на хилядолетно народно творчество. Сами помислете кои са тия неща! ;) Но автентичните такива неща. Не дават отговор за всичко, но спасяват от неприятни изненади в много ситуации. Знайте си корените!
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат усетиш че прегаряш,туряш си ги всички на уйа,и чакаш да те съкратят,и после от бюрото взимаш една година кинти и разпускаш.А ако не се усетиш на време,хващаш се овчар в гората,и за 4-5 месеца си чисто нов.Такива терапевти-мерапевти и разните там психолози и докторите с хапчетата,както казах всички си ги туряш на уйа и си ОК.
29
2
 
5
 
! Отговори
Evala mangal ! преди 4 години
. Преди само работех, а сега правя точно обратното", подчертава той.
28
3
 
5
 
! Отговори
Един преди 4 години
Ама момент, момент, някой кара ли ви да работите? Ей го на, има работа колкото искаш, без напрежение - пазач нощно време, чистач на офиси, няма напрежение, няма 60-80 часа на седмица. Който не му понася динамиката на съвременния бизнес да ходи да си почива, какъв е проблема?!
27
11
 
10
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
"Като мениджър в технологична компания, каращ чисто нов спортен автомобил и разполагащ с всичко на този свят, ще кажа следното..."Слафай си чорапи нощес, че нещо те тресе и говори небивалици ...
26
10
 
11
 
! Отговори
Труженик преди 4 години
Тази история я виждам всекидневно в България, само дето без "100000 евро годишно" и "Ягуар с 400 конски сили". КАто почнат някакви западни мениджърчета да ми се лигавят колко им била трудна работата и живота и ме избива за насилие, честно ...
25
5
 
6
 
! Отговори
Шеф до шефа преди 4 години
Странното е ,че само комплексари и мръднали като тоя се натискат за шефове.В България пък всеки селянин сака да е шеф въпреки културния дисонанс успява с обилно лигавяне и дълбоки гъдели да се извиси ,но шеф се раждаш от после ако се напънеш бърнаудисваш...
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като мениджър в технологична компания, каращ чисто нов спортен автомобил и разполагащ с всичко на този свят, ще кажа следното. Около мен колегите са близки приятели. Атмосферата в офиса е прекрасна- играем тенис на маса, джага, PS, излизаме по мероприятия, ходим си на гости. Овъртайм? Платен допълнително. Като цяло не го изисквам от никого, но има хора, които се радват на едно 4-5000лв. месечно към заплатата само от овъртайм. Този човек е трябвало да смения средата. Няма приятели = грешна среда
23
8
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Голяма статия, евала! Става въпрос за един човек, който много работел, ама по някое време спрял да работи и започнал да си почива и така се почувствал по-добре. НЯма да питаме как става тази работа, че да може и останалите няколко милиарда души на планетата да направим същото. Все някой друг ще се намери да работи, ние ще си почиваме ...
22
1
 
2
 
! Отговори
Педант Запетайков преди 4 години
Ей такива са бърн аути-обърка некоя запетая и ходи в склада да се самобичува ....
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да намали наркотиците.консумират бело все едно е брашно и после -преработили се.
20
4
 
26
 
! Отговори
Джоко Росич преди 4 години
Бърнаут на български- мръднал от бачкане и алчност.Бърна аут се получава от умствен труд .Момчето от строежа пък след работа опъва три водки и си поръчва млада ромка от сайта да я бори на пода.....
19
1
 
5
 
! Отговори
до номер 17 преди 4 години
еи самовлюбеният които знае къде да сложи знаци хубаво е да почнеш в пътното там имат нужа от такива рендета като теб
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тралала ли ... нека да вали