"Бунт срещу унищожението" тръгва в 60 града по цял свят

Протестни акции са за борба с глобалното затопляне
7 окт 2019 10:21, Елка Василева
38
"Бунт срещу унищожението" тръгва в 60 града по цял свят
Снимка: Reuters

Хиляди екоактивисти присъстваха снощи на церемония в Лондон по повод началото на две седмици протестни акции на движението за борба с глобалното затопляне "Бунт срещу унищожението" в 60 града в цял свят, предаде ДПА.

Организацията обеща "мирни окупации на центрове на властта и спиране на работата им, докато правителствата не предприемат действия по извънредната ситуация с климата и екологията", включително свеждане на емисиите парникови газове до нула до 2025 г.

"Церемонията за началото на демонстрациите събира хора от всички слоеве на обществото", написа организацията в Тwitter. Тя съобщи, че и в Париж се е състояла подобна церемония едновременно с лондонската.

Планира се този път протестите да са пет пъти по-многобройни от предишните през април и "ще покажат как можем да изградим нова култура, която е по-силна и издръжлива", заяви организацията.

Лондонската полиция съобщи, че в събота в южната част на столицата са арестувани седем мъже и три жени "по подозрение в заговор за нарушаване на обществения ред".

"Бунт срещу унищожението" добави, че полицията също така е конфискувала шест превозни средства, палатки и химически тоалетни.

В Берлин около 3000 екоактивисти протестираха пред сградата на германското правителство с искания за действия срещу глобалното затопляне и изчезването на животински и растителни видове.

Тази сутрин в столицата на Нова Зеландия Уелингтън стотици души блокираха централни пътища и министерства и нахлуха в банков клон, предаде БТА.

Министър-председателката Джасинда Ардърн заяви, че никога няма да е против свободното изразяване на мнения, но добави, че възпрепятстването на хора да ходят на работа "не ни приближава непременно до исканите действия по отношение на климата".

Някои активисти се завързаха за розова кола без колела, а други - за розово корабче в акцията в бизнес района в центъра на Уелингтън.

По-късно стотици активисти окупираха клон на банката АНЗ, за да "я накарат да престане да инвестира в изкопаемите горива", казаха организаторите.

Блокадата беше водена от 80-годишната говорителка на "Бунт срещу унищожението" Мери Роуз. Тя заяви, че десетилетия бездействие по влошаването на климата и разпадането на екологичната верига са тласнали обикновени хора да поемат риска да бъдат арестувани.

"Като прабаба съм решена да помогна за пробуждането на света, за да могат внуците ми да имат същите избори като родителите си", каза тя.

Докторката по морска екология и изследвания на околната среда Сий Ротман заяви, че "е време да се постави границата и да се предприемат всякакви необходими ненасилствени действия, за да се избегнат необратими щети и ширеща се човешка нищета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно пак са решили да разсейват хората от по-големи проблеми и едновременно да оправдаят допълнителни данъци и такси, които ще отидат за други цели. И така, вълкът по-сит, а агнето се набляло! Е, поне ще изпусне парата през свирката!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В природата нищо не се губи, само преминава от един вид в друг.
13
2
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
СО2 ли е проблема или вкаменелостите? Когато изригне вулкан колко СО2 се отделя в атмосферата? Каква е концентрацията на СО2 в атмосферата? СО2 завинаги ли си остава в атмосферата? Слушам те екоталибане.
12
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До АнонименИменно!
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороДа 8 млрд. изпускат вного повече метан от 800 млн. - най-добре да се забрани боба!? Всичко се преекспонира, за да се обслужват политически и бизнес интереси, лее се псевдонаука, сее се омраза и се призовава към деградация. Климата се е промевял и ще се променя със и без нас, ние трябва или да се приспособим, или да измислим глобален механизъм за контрол на климата. С подобни хипи сбирки, извор на човешката глупост, нищо няма да се реши нито един проблем.
10
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Страха на някой индивиди, че ще им поискат пари е меко казано смешен. Точно от българите никой нищо няма да поиска. Ние сме малка и бедна държава, която не цапа много. Никой няма да ви накара да си купувате ел. коли и прочие. От вас се изисква да пазите природата, колкото можете. Без фасове по земята, без *** през балкона, без горене на цели гори, без торбички в морето и т.н Прости неща ...
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това да твърдиш че като изкопаш милиарди тонове вкаменелости, изгориш ги и ги пратиш в атмосферата няма да е проблем си е мало умно. Само платени полезни *** оти може да го повтарят това.
8
6
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Нормалните хора не са секта екоталибани. Те искат да живеят добре, искат да имат перспективи и развитие, а не да живеят като първобитни, понеже някой си секта гуру шаман твърдял, че ги чака климатичен апокалипсис.
7
4
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Основна предпоставка за намаляване на парниковите газове е намаляването на човешката популация. Населението на света преди индустриализацията е било около 800 млн. души., сега е почти 8 млрд. Какви мерки предлагат екоактивистите, за да се намали броя на хората десет пъти?
6
4
 
3
 
! Отговори
Пасивен активист преди 4 години
Много застудя времето. През лятото беше много хубаво по цял ден с биричката в парка и отвреме-навреме участие в разни пърформънси по улиците, за да изкараме някой лев.
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалните хора знаят че е по добре да се вземат мерки и да се живее по екологично и по чисто. Мизерниците искат да правят свинщина и да съсипват планетата
4
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин и неговата бригада *** много ги е страх от свиването на консумацията на петрол. Русия и арабите ще се озъбят скоро
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале, каква ***!
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са хора без професии и перспективи.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко чудо за три дни. Старата песен на нов глас.