Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах

Арменските църкви служат за подслон на изплашените хора
Обновена: 13 окт 2020 22:19 | 13 окт 2020 22:15, Нели Христова
132
Вече не може да сме приятели с азербайджанците - историите от Нагорни-Карабах
Снимка: БГНЕС

Половината от населението на Нагорни-Карабах е трябвало да напусне домовете си заради военния сблъсък между Армения и Азербайджан. И от двете страни - цивилни арменци и азербайджанци, са загубили живота си в боевете. Много от къщите са напълно разрушени. Част от оцелелите арменци се крият от нападенията в църкви. Те се страхуват, че във всеки един момент могат да бъдат обстрелвани. Сред тях има деца и възрастни хора, които не могат да скрият сълзите си. Свещениците непрестанно се молят да дойде края на това тежко положение.

Една от арменските църкви служи за подслон на близо 200 души.

"Никога не сме си представяли, че само след едно мигване, градът ни отново ще е под обстрела на бомби. В седем сутринта... когато хората спят. Представете си, ако това се бе случило в някоя държава на Запад. Каква щеше да е реакцията тогава? В продължение на 30 години децата ни растат в бункери. Моят син е на 25 години и сега преживява същото с неговите деца. Аз не искам това, искам мир, за да мога да видя как внуците ми растат", разказва една от жените, която е намерила подслон в църквата.

"Мога да ви кажа, че това не е война, свързана с религията. Тази война има нов нюанс - тя е повече геополитическа. Не е конфликт относно и за Карабах, а състезание между Турция и Русия - кой ще управлява в Източен Кавказ", твърди един от свещениците пред BBC.

Домовете на цивилните жители на Нагорни-Карабах са под обстрел. Църквите също - в град Шуша историческа арменска катедрала бе разрушена от снаряд. Под нейния купул също се криеха хора.

"Когато дойдох в църквата след бомбената атака, тя вече се рушеше", казва възрастен мъж.

"Криехме се в църквата от няколко дни. Отидохме вкъщи набързо, за да си вземем храна, и се върнахме. Пристигнахме тук 15 минути преди нападението. Тук бяхме аз, свекърва ми и децата ми. Когато снаряда удари, имах чувството, че целият таван ще се срути върху нас", споделя една майка. Те се преместват в по-безопасна част от катедралата, но се страхуват, че военните могат да ударят и нея.

"Не знаем къде ще отидем ако отново ударят църквата", допълва тя пред BBC. Малко след като екипът на медията си тръгва, църквата е ударена отново. Този път има и жертви.

"О, господи, дай ни мир. Спаси хората ни. Моля те, помогни ни." За това моля Бог", казва свещеникът.

"Бях у дома, когато се случи. Беше много силно, много... шумно", това разкзва Рита, чиито апартамент е ударен от азербайджанска ракета.

"Ситуацията тук е много лоша. Вече е невъзможно да живеем заедно с Азербайджан. Не знам. Имахме много приятели азербайджанци тук, но сега сме врагове. Големи врагове. Аз вече не искам да живея с тях, не искам да говоря с тях. Вече не може да сме приятели. Невъзможно е след като толкова много хора загинаха. Дори онзи ден, един от учениците ми умря. Погребахме го вчера.Така че - трябва да живеем отделно. Не можем да живеем заедно с тях. Не искаме да живеем заедно с тях", казва 78-годишната пенсионирана учителка.

Заради боевете се налага Рита да напусне дома си, но е оптимист, че отново ще се върне там: "Няма къде другаде да живея", споделя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
15
 
18
 
! Отговори
истина преди 3 години
Стига пропоганди в полза на арменците.Вседно Турция да окопира Кърджали и сетне да се оправдава че им падат бомби по главите им.Арменците сами си търсят белята
56
21
 
14
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 3 години
АРМЕНЦИТЕ КАКВА РАБОТА ИМАТ В НАГОРНИ КАРАБАХ НА АЗЕРСКА ЗЕМЯ
55
27
 
19
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ преди 3 години
НАГОРНИ КАРАБАХ , НЕ Е АРМЕНИЯ!АРМЕНЦИТЕ ДА. НАПУСНАТ АЗЕРСКИТЕ ЗЕМИ!!!АРМЕНЦИТЕ СА ЗАВОЕВАТЕЛИ НА ГАЗПРОМ И РУСИЯ!!!
54
1
 
9
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Войната е глупаво нещо !!!Който я започне пръв, не си дава сметка, че след време ще настъпи мир и децата на враговете рано или късно ще бъдат приятели (ако се премахнат причините за неприязънта)!!!
53
17
 
24
 
! Отговори
до "тюрк" преди 3 години
Покажи се,БЕ смелчаго.Покажи се,та да премерим сили.Лесно е да се криеш в нета.Мюсюлманската ви същност-подли,гадни,животински жестоки,се вижда и в този конфликт.Логично имате проблем с всички останали светове,тъй като извратената ви религия,ви превръща от хора в животни.
52
9
 
28
 
! Отговори
Сърбин преди 3 години
До ТЮРКЕрдоган е в горещ конфликт със: 1) САЩ 2) Израел 3) Гърция 4) Кипър 5) Европейския съюз (освен, че Франция твърдо подкрепя гърците и е готова военно да го направи, в ЕС никога няма да забравят как ги нарече нацистки останки) 6) Сирийското правителство 7) Либия 8) Египет 9) Почти целия останал ислямски свят 10) Армения 11) Иран 12) Турската интелигенцияЖив и здрав да е Ердоган - ако продължава в същия дух ще изтрие Турция от картата на света.
51
13
 
16
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
Ами да не бяхте нападнали ПЪРВИ на 37-ми септември, сутринта!Има една приказка "Каквото повикало, такова се обадило"
50
11
 
8
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
Заслужаваме си съдбата.
49
9
 
7
 
! Отговори
помашки мелез преди 3 години
Лоши хора сме.
48
37
 
19
 
! Отговори
ТЮРК преди 3 години
До АнонименАбе *** кой нападна пръв Азербайджан още преди 2 седмици? И кой в момента е окупатор в Карарбах? Айде бегай от тука. Единствено сте настраната на арменците защото мразите Турците. Но и вашия ден ще дойде когато ще ви ритнат от ЕС
47
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците се опитват да провеждат опити и в Азербайджан!За тях това е много важно.
46
15
 
18
 
! Отговори
Тюрк преди 3 години
Нагорни Карабах ,както и нахичеван и източна Турция изконна арменска земя най малкото ,което могат да сторят като компенсация,за геноцида.
45
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно защо ли само арменците попитали за войнатаНяма ли пострадали или умрели азербейджанци Много субективно подходили журналиститеКакто винаги обикновените хора страдат
44
8
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
Освен това самият геноцид над евреите не е квалифициран като такъв по време на Нюрнбергските процеси (20 ноември 1945 г. до 1 октомври 1946 г.), тъй като този термин не съществува. И в еврейския, и в арменския случай говорихме за престъпление срещу човечеството (и за престъпление срещу мира). Идеята за геноцид беше одобрена по-късно, чрез гласуването на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид през декември 1948 г.
43
5
 
13
 
! Отговори
flach преди 3 години
След Втората световна война, белязана от унищожаването на евреите в Европа, международната общност реши да преследва извършителите на геноцид, като интегрира това понятие в положителното си право. Предотвратяването и репресирането на престъплението геноцид сега е част от Jus cogens, т.е. императивни правила на човечеството, които съществуват преди тяхната кодификация. Да се ​​твърди, че арменският геноцид не е геноцид на основание, че се е състоял преди законната кодификация на концепцията, би означавало да се твърди, че никой не е имал температура преди изобретяването на термометъ
42
35
 
19
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 3 години
ТУРЦИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОЗИ КОНФЛИКТ !СТИГА СПЕКУЛАЦИИ И ЛЪЖИ КЪМ НАШАТА СЪСЕДКА ТУРЦИЯ!ТУРСКИЯ ЕТНОС У НАС Е КРЪВНАТА НИ ВРЪЗКА С КОМШУЛУКА !НЯМА ДА ТЪРПИМ АРМЕНСКИ ПРОСТОТИИ И НАГЛИ ЛЪЖИ ЗА НАШИТЕ БРАТЯ!
41
7
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
След Първата световна война избягалите младотурски престъпници са преследвани и осъдени задочно от турските съдилища (1919 г.), преди процесите и присъдите да бъдат погребани с възхода на властта на Мустафа Кемал.
40
7
 
6
 
! Отговори
flach преди 3 години
продължениеВъзвишена порта, че те ще носят лична отговорност за споменатите престъпления всички членове на османското правителство, както и тези на неговите агенти, които биха се оказали замесени в подобни кланета.Благодаря ти 64
39
8
 
9
 
! Отговори
flach преди 3 години
Мерките, прилагани от турското правителство спрямо арменското му население между 1915 и 1917 г., съответстват на всички тези актове. Следователно те представляват геноцид по смисъла на Конвенцията. От началото на кланетата, на 24 май 1915 г., Франция, Великобритания и Русия - силите на Антантата - предупреждават турските власти чрез съвместна декларация, че в присъствието на тези нови престъпления на Турция срещу човечеството и цивилизацията, съюзническите правителства информират публично Високата порта, че ще носят лична отговорност за споменатите престъпления всички членове на османското пр
38
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хекимян, Бабикян и тн още ли сте тука бе-тръгнали да оправят България-марш на фронта