Срещата на Г-20 приключи с компромис за въглищата

Богатите страни мобилизират милиарди, за да се справят бедните
Обновена: 31 окт 2021 19:01 | 31 окт 2021 18:58, Веселина Йорданова
43
Срещата на Г-20 приключи с компромис за въглищата
Снимка: БГНЕС

Лидерите на най-големите световни икономики се договориха да спрат общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, но не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергинийния микс на собствените си икономики, предаде Асошиейтед прес.

Според заключителното комюнике от срещата на върха на Г-20 в Рим групата поема компромисния ангажимент за постигане на въглеродна неутралност "до или около средата на века".

Страните от Г-20 общо генерират над три четвърти от парниковите емисии в света. Надеждите бяха на срещата да бъдат установени твърди цели за намаляване на емисиите, като същевременно се помогне на бедните държави да се справят с последиците от увеличаването на световните температури. Без такива цели има опасност да бъде загубен импулсът за по-широкия форум, който започна днес в Глазгоу, отбелязва АП.

В комюникето членките на Г-20 потвърждават поетия по-рано ангажимент на богатите страни да мобилизират 100 млрд. долара годишно, за да помогнат на бедните да се справят с климатичните промени, както и да увеличат финансирането, чрез което се подпомага адаптирането на страните с ниски доходи към промените. Те също така призовават Международния валутен фонд да създаде нов фонд за финансиране на бедните страни.

В съвместното си изявление участничките във форума заявяват, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата, но не се посочва краен срок за изпълнението на тези обещания.
Липсата на конкретика ще бъде източник на разочарование за климатичните активисти, които се надяваха членовете на групата да дадат пример и да изпратят положителен сигнал към конференцията на ООН за климата в Глазгоу.

В заключителната декларация освен това се подкрепя предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за въвеждане на минимален глобален данък за транснационалните корпорации от 15 процента, допълва ТАСС.

Документът определя инициативата на ОИСР като "историческо постижение, с чиято помощ" страните от Г-20 "ще изградят по-стабилна и справедлива международна система за данъчно облагане".

ОИСР съобщи на 8 октомври, че членките й са постигнали споразумение за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от 15 процента за компании с приходи от 750 млн. евро. Държавите възнамеряват да подпишат многостранна конвенция през 2022 година, която да бъде въведена през 2023 година. Налогът ще засегне гиганти като Епъл (Apple), Гугъл (Google), Майкрософт (Microsoft) и фармацевтичните компании Пфайзер (Pfizer) и Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Г-20промени в климата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
21
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 2 години
Хляб.в русия ядът човешки мозъци наи богатото на полезни изкопаеми населени а наи мизерните и бедни люде.русия е африка с сняг империя на злото тровят хората с новичок и имат шпиони в всяка държава и се опитва да я клати,повече от половин русия 50% са болни от спин и ебола а сега им натрясоха и ковид19,така че внимаваите българи може да си лепнете спин.тровят хората с радио активни вещества от 80 години на миналия век.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия - само 12% от електроенергията е от соларни панели и вятърни мелници. 30% Германия получава от горене на ТЕЦ въглища. В Русия само 13% от електроенергията е от въглищни ТЕЦове.
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия - 26% атомна енергия, 20% - хидро електроцентрали, 40% - газ, общо 86% нисковъглеродни енергийни източници. САЩ - 77% нисковъглеросни източници. Германия - 64% нисковъглеродни енергийни източници. Останалите в ЕС са много под тези цифри. Защо тогава се похарчиха 2 трилиона за Зелена сделка, като днес Русия е повече C02-free от ЕС, докато ЕС съсипа енергетиката и икономиката си, и пак отделят повече CO2 емисии.
15
2
 
24
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
Китай рязко увеличи вноса на въглища за ТЕЦовете за да произвежда соларни панели за ЕС! Цената на поликристалния силиций от който се правят панелите скочи 5 пъти, и Кирай прави добър бизнес с ЕС доставяки соларни панели, а България плаща СО2 квоти заради ТЕЦовете за да финансират с тях соларни панели в ЕС и парите отиват в Китай който гори въглища да ги произвежда.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световните лидери,prъdnaha по един път в зала и мъглата дълго време ще се стеле и сменя миризмата и да се отбие тук там,за пречистване.И така до следващия път.Горката тумберг, за едната пердутка,да издиша тези възклицания,си е живо изтезание.
13
2
 
10
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Добре, че имам пари, имоти и земи. Не знам иначе какво щях да правя. Предполагам, че дори и на работа щеше да ми се наложи да ходя.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обобщавам резултата - комюнике, изявление и декларация. За толкова пари по организацията - толкова. Ако искате повече, следващият път извадете повече данъци, за да се срещнат хората при по-добра организация.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ..... Гретинка сега се занимава с опазването на вируса К19! Не Й пречете! Ако сте антиваксъри - включете се в кампанията Й! Вируса не трябва да умира като Вас!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия колко пари изхарчиха от раз, дето с тях можеха да ликвидират коронавируса за една седмица. Че и Грета поканили като почетен гост. Нямам нищо против нея, но жената е редно да се лекува, а не да бъде почетен гост и да държи речи.
9
4
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Браво на Световните лидери, които неуморно мислят за съдбата на цялата планета и за бедните държави и в продължение на дълги часове заседават, за да излязат накрая с вълнуващи документи, включително декларация! Браво!
8
1
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Грета Тумберг ще изпадне в яростна истерия!
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашия зелен чорап ще не го поканиха?
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще се върнем към първобитно-общинния строй.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще хапнат черен хайвер и ще се изсмея гръмки " да го дуат бедните" Сериозно някои вярва ли че тез хора мислят за общото благо ?
4
0
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тока да го връщат на старата цена :)))
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно номер 1. в собствените си държави няма да ги спират, ама българските марици до 3 години ще са затворени. ще направим държавно предприяти попръц и че забием по една тръба на миньорите като им доде отвътре да го сбирта и ще сме на биогаз всичките. и по две консвери боб на човек на седмица за да подържаме производството.
2
1
 
10
 
! Отговори
шерлок холмс преди 2 години
с тея 100 мелеарда освен евтаназия друго не могат да направят. я да видим сега 5 милиарда излишни гуеда, по 2 дози ваксиня, по 10 доларя, 100 милиарда. почес почес...
1
0
 
9
 
! Отговори
Изненадани има ли? преди 2 години
не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергинийния микс на собствените си икономики...