Pfizer удвои печалбата през 2021 г. до 22 млрд. долара

Компанията прогнозира над 50 млрд. долара продажби на ваксината си
9 фев 2022 09:55, Петя Славова
68
Pfizer удвои печалбата през 2021 г. до 22 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Pfizer прогнозира над 50 млрд. долара продажби през 2022 г. на своята ваксина и терапевтичен продукт за Covid-19, като гигантската фармацевтична компания отчете над два пъти увеличение на годишната си печалба поради силните продажби на ваксини.

Pfizer, която заедно с германската компания BioNTech спечели одобрение за първата ваксина за противодействие на смъртоносния вирус, вижда малко по-ниски приходи от 2022 г. за ваксината в сравнение с току-що приключилата година, но голям приток на приходи от Paxlovid, хапчето на компанията за COVID-19.

"2021 г. беше преломна година за Pfizer", заяви главният изпълнителен директор Алберт Бурла в изявление. "Успехите ни във воденето на борбата с COVID-19 не само направиха положителна промяна в света; вярвам, че те промениха из основи компанията ни завинаги."

Още по темата

Pfizer отчете годишна печалба в размер на 22 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от нивото за 2020 г. Годишните приходи са се увеличили почти двойно до 81,3 млрд. долара, като 36,8 млрд. долара са от ваксината за COVID-19.

Резултатите са последните, които показват как коронавирусът е променил Pfizer, която преди година прогнозираше едва 15 млрд. долара продажби на ваксините за COVID-19 през 2021 г. и в крайна сметка продаде повече от два пъти повече, след като многократно повиши прогнозата.

За 2022 г. Pfizer очаква 32 млрд. долара приходи от ваксините за COVID-19 и 22 млрд. долара приходи от Paxlovid.

Бурла заяви, че в момента компанията работи по нов кандидат за ваксина за COVID-19срещи щама Омикрон, както и по ново "потенциално перорално лечение за Covid-19 от следващо поколение".

Компанията очаква да произведе 120 млн. лечебни курса за Paxlovid, като 6 милиона от тях ще бъдат произведени през първото тримесечие, а 30 милиона - през първата половина на 2022 г.

Учените на Pfizer "продължават да наблюдават вируса Covid-19 и смятат, че е малко вероятно той да бъде напълно изкоренен в обозримо бъдеще", каза Бурла.

"Въпреки това сега разполагаме с инструменти - под формата на ваксини и лечения - които вярваме, че ще ни позволят не само да управляваме по-добре пандемията, но и да помогнем на държавите да преминат в ендемична фаза", каза Бурла. "С други думи, вярваме, че тези инструменти ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот и да прекарваме време със семейството и приятелите си, да пътуваме, да посещаваме закрити заведения и концерти и да се наслаждаваме на много други дейности, като същевременно намалим риска от прекомерно натоварване на болниците и системите за здравеопазване по света." /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: печалбиPfizer
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
"Сключиха договор на сляпо". Много точно казано защото всички договори по веригата са сключени на сляпо, със СМС, в разговор по телефона. При това са получили одобрение след некоректни изследвания. Всичко говори за тотален натиск от САЩ.
45
0
 
2
 
! Отговори
А, преди 2 години
не може да бьде, каква изненада само. Докато има балами, ще има и тарикати...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера все още ли има хора, които се занимават с ваксините? Който иска се е ваксинирал или ще се ваксинира....Който не иска, няма и това е...Трета година се говори едно и също, така, че всеки предполагам е решил за себе си. Който е пътувал много по света знае, че има държави за които е необходимост да се ваксинира, както е Африка...Ще мине време и тази истерия ще се забрави.
43
1
 
8
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Като сложим всички производители на ваксини,тестове,маски,дезинфектанти,клинични пътеки в болници и т.н. свързани с Ковида,излиза че за две години обикновените хора сме обедняли с няколко трилиона...ако сметнем и съсипаните бизнеси,отнетото имущество от банките...май е по-добре да не смятаме,а да си носим розовите очилца и да вярваме,че ни спасяват..
42
0
 
10
 
! Отговори
ами преди 2 години
Тука говорим за ПЕЧАЛБА,това е след като са платени всички възможни разходи,убеден съм свръх големи възнаграждения от обикновеният служител до най-горните и като добавим и счетовдодните хватки,които ги има навсякъде по света,смятайте за какви пари говорим....
41
0
 
9
 
! Отговори
Така така преди 2 години
Балъците да продължават да се боцкат с експерименти
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пандемията свърши ще им свършат милиардите печалба,ще позволят ли това да се случи
39
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А ваксинираните кво спечелиха ?
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфайзер да благодари на всички журналистически изчaдия, хомоceксуалисти от Берн, математически отпaдъци и други подчовешки същества облагодетелствани от смъртта на много хора
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ясно е , че станаха толкова богати, че да си врътят на малкия пръст цели държави, тая пландемия никога няма да свърши, от лесни пари правени от безмозъчни двуноги никой няма да избяга.Честит ви свободен свят хахаха
36
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам, че алековия герой се възмущава, че някой прави пари. Ами, измислете и вие нещо смислено, и правете пари. Или само на приказки е "лесно"?
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акции можеш да си купиш на когото искаш. Публично е.
34
1
 
12
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Благодарим на абонатите!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бионтех са откривателите и разработчиците. Работят по това от 30 години. Искаха пари и производствени мощности от Европа, но тя им даде недостатъчно. Европа инвестира в АЗ , но тяхната ваксина се оказа ***. Файзер инвестираха на сляпо и сключиха договор с бионтех да произвеждат. И спечелиха. Така е в света на пазарната икономика. Защо никой не инвестира в бг ваксина, дето още я няма......щото нямаме учени. Учените ни са в чужбина.
32
1
 
19
 
! Отговори
Шефа на Пфайзер преди 2 години
След третия бустер ще я утроим !
31
1
 
6
 
! Отговори
Баер преди 2 години
До dsadasdsa Аспиринина е неуместен пример. Съставката му ацетилсалицилова киселина отдавна е известна и се знае какво прави.... При информационните иРНК, понеже са "нова иновационна" технология никой точно не знае(лабораториите още не са в час), може би освен производителя.....
30
1
 
17
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Алчност.... третия смъртен грях.Лаком г.....с, кръв с....ри. Казва поговорката.
29
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
"А нека работят здраво маймуните, не се става така лесно човек".
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде просто да питаме колко пари вземат файзер от един ваксиниран, да им ги съберем на един път и да ни оставят на мира най-после със своето "спасяване" :D
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има Бг лекари от десетилетия не са се ограмотявали. Те не са критерий. В чужбина си длъжен да ходиш на обучения и се развиваш. В бг 2/3 от личните лекари са без специалност. Какво да коментирам...то е срам