Вижда ли се краят на ръста на цените? Най-големият проблем - поскъпването на храните

Натиск върху политиците да предприемат действия
121
Вижда ли се краят на ръста на цените? Най-големият проблем - поскъпването на храните
Снимка: Pixabay

Европейските политици са изправени пред належащ въпрос: Вижда ли се краят на ръста на цените? Те не трябва да се притесняват от коронавируса, а от инфлацията, която е на най-високо ниво от създаването на еврото, пише Политико (Politico), цитиран от "Труд".

Докато невъзмутимата Европейска централна банка (ЕЦБ) твърди, че рекордният скок на цените е временен, политиците на континента не могат да си позволят да бъдат толкова оптимистични, докато гневните избиратели се опитват да си платят сметките за газ и храна и гледат как трудно спечелените им спестявания се изпаряват.

В Белгия около един милион души са изправени пред проблеми с плащането на сметките за енергия, а цените на тестените изделия в Италия са се повишили с 40%. Главозамайващият скок в разходите за енергия заплашва да извади извън строя мащабна част от производствения капацитет на Европа в различни сектори - от тежката металургия до леката промишленост.

Всичко това създава голям натиск върху политиците да предприемат действия и те експериментират с мерки като намаляване на данъци, раздаване на пари, таван на цените на храните, тъй като е малко вероятно ЕЦБ да вдигне лихвите тази година.

Големият въпрос е дали този скок на инфлацията е просто искра и дали цените на енергията и храните, които причиняват най-големи затруднения на потребителите, ще спаднат обратно толкова бързо, колкото се повишиха, или това е дългосрочна промяна, която ще трябва да бъде последвана от значително увеличение на заплатите. “Имаме голям политически проблем и ще имаме голям проблем със социалното равенство, ако не видим покачване на заплатите”, казва Гунтрам Волф, директор на мозъчния тръст Bruegel.

Прогнозата за покачването на цените не е ясна. “На икономистите им е трудно да кажат с голяма сигурност, че това ще бъде временно или че няма да продължи дълго. Всъщност не знаем това”, казва Пол де Грау, икономист от Лондонското училище по икономика.

Засега ЕЦБ не дава знаци, че ще повиши лихвите тази година. Според прогнозата на банката инфлацията ще спадне под целта от 2% през 2023 и 2024 г. Това означава, че битката срещу инфлацията вероятно ще се води другаде.

“Инфлацията, скокът на цените на енергията и разходите за живот са от първостепенно значение за европейските лидери - това засяга джобовете на избирателите и е много очевиден политически проблем, който лидерите трябва да разрешат или поне да се види, че се опитват да разрешат”, казва Муджтаба Рахман, европейски директор във фирмата за анализ на политическия риск Eurasia Group.

ЕЦБ не иска да препъне възстановяването след пандемията и казва, че ще следи дали ценовият натиск се превръща в “по-високо от очакваното увеличение на заплатите”. Именно увеличението на заплатите причинява главоболие на политиците. Белгия е ключова фронтова линия, когато става дума за заплати, тъй като в страната действа автоматичен процес - законът обвързва индексацията на заплатите с инфлацията. Работодателите водят кампания за освобождаване от това правило през тази година. Изгледите политиците да ги подкрепят са малки.

Междувременно политиците предприемат различни мерки. В Италия, където газът доминира в енергийния микс, правителството е предвидило 3,5 млрд. евро за противодействие на по-високите сметки за комунални услуги. Франция се ангажира да запази нарастването на сметките за комунални услуги на домакинствата под 4% тази година.

България също замрази цените на тока и парното до края на март, което предизвика недоволство от компаниите за комунални услуги, които твърдят, че мярката ще доведе до огромни загуби. В Унгария правителството обяви, че цените на основните храни ще бъдат намалени до нивата им през октомври, което накара и други държави в региона да изразят подобни идеи. Сърбия и Северна Македония вече наложиха подобни ограничения за основни стоки като хляб, захар и олио. Полша, Румъния и Чехия намаляват ДДС ставките върху електроенергия и газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: токхраниинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
20
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Просто марионетките на Фигуранта от ПП (Премиум Продавачи) са толкова некадърни с фалшивите си online харвардски дипломи, че сега всички ще страдат, най-вече пенсионерите. Ще окрадат каквото могат и беж лиске да бягаме. Тези милиарди дето ги вземат всеки месец къде мислите потъват? Ами в техните "чекмеджета", тоест офшорни сметки. Само баламypниците вярват в истински чекмеджета, кюлчета и пачки
15
23
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Сайта Днес.бг е на депутат от БСП и се опитват сега да лъжат целия български народ, че и в Европа е така, както у нас с хиперинфлацията. Истината е, че никъде, нито в Европа, нито в САЩ, храните не са се увеличили нито със стотинка, защото техните КАДЪРНИ ПОЛИТИЦИ имат механизми да защитят народа си от инфлацията и поскъпването на газта и тока, пряко следствие на убиеца джудже от Кремъл. Проверете и вие, чрез ваши познати в чужбина, за да се убедите, че НИКЪДЕ ХРАНИТЕ НЕ СА СЕ КАЧИЛИ !!!
14
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вижда се, много скоро след като ПростоПодлогите отидат в кофата за 6okлyк, а оня канадеца бъде замерван с камъни, цената на тока ще стане пак нормална, и съответно цените ще паднат.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, брокерите! Сега ли е момента за апартамента? За някой хубав кредит за 30г. период?
12
2
 
11
 
! Отговори
Хамид преди 2 години
Не, това е само началото
11
11
 
14
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Премиаршата на Киролейките казва- Като няма хляб, яжте торти!Добре ли ви е младокрасиви тъпоумници недоучили и гласували за чалгари,леви десници,екскомуноиди или Просто Киролейки?Късноо! Вече колата пада безтегловно в пропаста!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всичките трилиони с нищо необезпечени долари и евра, които се напечатаха и раздадоха като ковид помощи, не бива да е странна тази инфлация. Просто в системата има твърде много пари и твърде малко стоки. В момента правилният ход е постепенното повишаване на лихвите и изтегляне на излишните пари от обръщение. Това няма да е приятен за политиците период, но всички ще го преглътнем. Безплатен обяд никога няма. Сметката винаги идва.
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва в началото сме на инфлацията. Тепърва идват много тежки времена, правете си сметка и мислете, пазете се от кредити и задлъжнялост.
8
1
 
46
 
! Отговори
Умберто Жеко преди 2 години
Който бачка за под 1500 лв., каквото и да е, в тези времена, се прецаква жестоко. Хора, ценете си труда и си искайте адекватно възнаграждение. Тогава цените няма да са ви такъв проблем. Важи и за платените коментатори. На вас ви дават по 20 кинта на ден още от преди 10 г. Ми искайте си и вие и дексация
7
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите ще трябва да раздадат на бедните и разликите в богатството да намалеят. Иначе идва вълна от социално недоволство. Енергия и храна са базови нужди, то не е като да и купуваш последен модел кола или дизайнерски дрехи -ще се наложи малко повечко социализъм да се внесе в капитализма, за да оцелеят системите.
6
5
 
35
 
! Отговори
зелена енергия преди 2 години
Еврокраставиците, освен криви, се оказаха и прекалено скъпи май.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени и ниското заплащане, правят държавните хрантутници словоохотливи и кешфрендли.
4
5
 
5
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Рано сте станали
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма хляб, яжте щурци.
2
7
 
33
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Некадърни, изтрещяли и извратени политици няма как да оправят нещата. ЕС ще се разпадне в близко бъдеще според мен, дано не успеем да вкараме еврото, щото тогава наистина ще ни нулират. Доста години се опитват да го направят, но ако ни вкарат в зоната сме загинали.
1
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЦБ няма как да не вдигне лихвите след като ФЕД ще го направи на 3 пъти през тази година. Неадекватният ЕС е достигнал полуразпад!