България е топ дестинация за дентален туризъм за пациенти от ЕС и Канада

До 20 000 чужденци годишно си лекуват зъбите у нас
48
България е топ дестинация за дентален туризъм за пациенти от ЕС и Канада
Снимка: Pixabay

Високите разходи за стоматологични услуги и ограничените застрахователни покрития са причина хората да се обръщат към т.нар. дентален туризъм, при който успешно съчетават ваканцията си в чужбина с бюджетно лечение на зъбите. През 2022 г. глобалният пазар на дентален туризъм ще достигне 6,7 млн. щ. д., като се очаква 13,6 % световен ръст на продажбите на тази услуга, съобщава американската организация Future Market Insights (FMI), цитирана от БНР.

България е сред търсените дестинации за такъв тип туризъм заради висококвалифицираните лекари, модерното оборудване и чудесната туристическа база. Но не само. По неофициални данни годишно между 10 и 20 хиляди чужди граждани пристигат в страната по линия на денталния туризъм. Наред с тях през отпускарския сезон стоматологичните ни клиники едва смогват да се справят с наплива на живеещи зад граница българи, които съчетават ваканцията си в родината с лечение на зъбите, защото тук им излиза много по-евтино. Именно ниските цени са причината всички те да изберат България, научаваме от Димитър Димитров, собственик на една от най-старите компании за дентален туризъм у нас.

“България вече е една от топ дестинациите на картата на този тип медицински туризъм. Избират ни по няколко причини. На първо място, това е бюджетът. Тук стоматологичните процедури са доста по-евтини от държави като Великобритания, например. Освен това, услугите ни са на много високо ниво. Ние работим с материали с немско и американско качество и се стараем да сме конкурентни на останалите европейски дестинации за дентален туризъм. Затова имаме пациенти както от ЕС, така и извън Европа. Ще ви дам пример. Във Великобритания цената на имплант е в рамките на около 2 хил. паунда, а в България това ще ви струва е между 1000-1200 лв. Така че пакетът, включващ настаняване в хотел със самолетен билет, екскурзия и денталното лечение е с многократно по-ниска цена от други държави“ – казва Димитър Димитров.

Половината от пациентите, пътуващи от ЕС, се възползват от частичните покрития на здравните каси в техните страни. “Ние приготвяме нужната им медицинска документация, за да може част от разходите да бъдат възстановени от Здравните им осигуровки“ – казва Димитър Димитров. Всеки месец в компанията му постъпват около 5 хиляди запитвания от чужбина, а годишният ѝ оборот е между 60 и 100 хиляди лева.

Освен за лечение, хората пристигат и за чисто естетически процедури – избелване на зъби, почистване на зъбен камък, поставяне на протези и пр. Как протича медицинската ваканция на един пациент в България?

“Процедурата е следната – посреща се на летището, настанява се в хотел или в клиника, в зависимост от ситуацията, извършва се или се стартира манипулация. След това, пациентите имат свободно време, което е организирано по строго индивидуална програма. Те обикалят България, като най-често посещават Мелник и Рилския манастир, които са предпочитани от любителите на културния туризъм. Много от тях искат да опознаят по-подробно София. За целта имаме партньорства с туристически агенции, които им осигуряват гидове“, казва Димитър Димитров.

Стоматологични клиники, специализирани в обслужването на чужди граждани по линия на денталния туризъм, има из цяла България, но най-вече в София и на Черноморието, където ври и кипи през активния туристически сезон. Гости от ЕС, Великобритания и Канада са най-честите потребители на този вид услуги у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия голям удар ще е присаждането на стволови клетки и израстване на естествени зъби. Така може да се поставят повече от един зъб ако новия пак се развали, а и естествените зъби са винаги по-добре. Въпроса е кога ще направят метода готов за масово ползване.
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас на детето ми,което е непълнолетно ми взеха 600 лева за вадене на мъдрец.Касата не го поема,толкоз за ниските цени в България .
20
1
 
13
 
! Отговори
Стоян до 20 преди 1 година
Аз съм много доволен от клиниката. Събирах мнения известно време и мисля, че не сгреших. Качеството е много добро и е на нивото на добрите клиники в САЩ. Вероятно има и места, където не е добре, но къде ли няма такива.
19
6
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Те такива останаха в България, злобни, прости селяци с много полицаи и мутри да ги "пазят" от какво и те незнаят, така, че не се очудвай, че ти казват какво да правиш и къде да ходиш!
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен, работещ в Северна Европа, здравната осигуровка ми покрива по-голямана част от разходите за зъболечение. В България ми е по-скъпо. Пък и е по -некачествено.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахаха, четете ли теи измислици "През 2022 г. глобалният пазар на дентален туризъм ще достигне 6,7 млн $". Това е абсолютно нищо, $6М за ГЛОБАЛЕН, хахахах и точно БГ никога няма и няма да е дентъл дестинация. Качеството е горе долу, обслужването също. На мен медицинската затраховка ми покрива почти всичко, защо да ходя в БГ? където трябва да бутнеш 80 лв за чистене на камък.
16
9
 
4
 
! Отговори
Диктатура бягайте преди 1 година
В България е тежка Диктатура, убиват по особено мъчителен начин с честоти удрят Нервната Система на човек!
15
9
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Определено някакви бедняци.
14
13
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
не съди от себе си, нямам нито лош дъх, нито зъбен камък - ти как мислиш нямам нито 1 пломба, т.е. никога не съм имал кариес - с лоши устна хигиена ли?! Зъболекарите са за Мър лячите с лоша устна хигиена...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много дентални туристи във Варна ,факт.
12
2
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Защо тази злоба? И кой пък си ти, да ми даваш наклон накъде да пътувам. Айде в дупката.....
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С европейски/американски доходи, но плащаш бг цени, идеално!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За т от зъболекар? Каквитях може да е ефтино, а за нас безбожно скъпо. Затова моя зъболекар, който работи с чужденци ми иска някакви космически цени. Загубил е връзка с действителността. А зъболекарите ни не плащат и данъци. Някой да е получавал касова бележка от зъболекар? На ден може да изкара и по 5 бона и са си чисто за него. Бг народа е като дойна крава.
9
9
 
8
 
! Отговори
До Стоян преди 1 година
Повече не се връщай. Не си притрябвал на никой.
8
4
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Не искам дори да си представям какъв зъбен камък си събрал и какъв дъх имаш. Пфу!
7
7
 
5
 
! Отговори
ДАНС уроди мрете преди 1 година
Защо 4000 уродливи човечета от ДАНС слугуват лично на Изв.ерга Иван Стоименов Гешев?
6
9
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
на ЗъбоЛекар не съм ходил от 27 години, нямам нито 1 кариес, нито 1 пломба!
5
7
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
В България цяла горна и долна челюст, монтирани на общо 12 импланта ми струваха 25 000лв. За същото в САЩ трябваше да платя $45 000. Прибрах се за първи път от 14 години. Като изключим доброто лечение в частна клиника, останалите ми впечатления са, че страната е доста напреднала от преди да замина.
4
5
 
3
 
! Отговори
Това е Деспотизъм преди 1 година
Защо полицаите Екзекутират Българи по поръчка на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев!Казвам се Мирослав Германов и ме унищожават по поръчка на Главният Прокурор Иван Гешев!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тъй,тъй..пък обикновения българин няма пари да отиде да си направи две пломби.