За съхранението на паметника "1300 г. България" са похарчени 41 хил. лв.

Той се съхранява в таен склад
8 юли 2024 16:38, Нели Христова
21
За съхранението на паметника "1300 г. България" са похарчени 41 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

Преди около 10 години бе премахнат Паметника "1300 г. България" пред НДК в София. През 2017 г. там бе върнат лъвът от съборения през 1977 г. Мемориал на Първи и Шести пехотен полк.

В края на 2014 г. пък Столичният общински съвет взе решение свалените фигури от паметника скулпторните пластики от паметника да бъдат съхранени в тогавашният ОКИ Музей за историята на София и да бъдат предприети необходимите действия за избор на подходящо място за постоянно експониране, пишат от "24 часа".

Общинският съветник от "БСП за България" Еньо Савов е отправил питане към кметът на София Васил Терзиев "Къде са експонирани въпросните пластики за посещение от граждани?".

В отговора си кметът обяснява, че през 2018 г. е отправена покана към Министерството на културата елементите да бъдат приети във фонда на Музея за социалистическото изкуство, заради художествената стойност на паната и принадлежността им към мемориален комплекс от епохата на социализма.

 Министерството на културата обаче връща отговор на  Регионалния исторически музей-София, че "паната не са конкретно свързани с периода на социализма и тематично не отговарят на профила на филиала". И обясняват, че монтирането на паната в отритото пространство на Музея на социалистическото изкуство не е възможно технически.

"За да може скулптурите да бъдат експонирани е необходимо да се изготви проект за изграждането и монтирането им върху постамент, той като елементите не могат да стоят самостоятелно. За целта е необходимо първоначално да се намери и подходящ терен, кaкmo и да се осигурят средства", пише в отговора си кметът. В момента скулптурите се съхраняват временно в РИМ-София на основание решение от 18 декември 2014 г. на СОС, а то не предвижда експозиционна дейност, а има за цел съхраняването на обектите до намиране на трайно решение.

Демонтираните скулптурни елементи от паметника са общо осем, с много големи размери.

След свалянето им през 2017 г. те са предадени за временно съхранение на Регионален исторически музей-София. В периода 2017-2022 г. се съхраняват на открито, на територията на охраняем частен терен в село Требич. През 2022 г. се налага преместването им на друг, отново частен терен в близост до София.

Периодично реставратори от музея пък правели оглед на елементите и следят състоянието им.

"Достъпът до тях и разгласяването на местоположението им са ограничени, поради съображения за сигурност. Разходите за тяхното съхранение от ноември 2017 до май 2024 г. възлизат на 41 000 лв. Разбираме, че темата със съхраняването на паметниците е важна и буди интерес, особено В контекста на дискусията около съдбата на паметника на Съветската армия, но моля и вue ga проявите разбиране и да уважите желанието ни да не разпространяваме информация, относно местосъхранението на фигурите от Паметника "1300 г. България, с цел тяхната сигурност", пише още в отговора си Терзиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1300 години комунизъм.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
... Затова мисля, че целият монумент може да се разположи около музея "Земята и хората". Има много място в парка, съвсем наблизо е до оригиналната му позиция и не е нужно пространството на градинката на НДК да се препълва с всякакви градежи, дори в името на "възстановяване на историческото минало".
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щели да връщат плочите на старото им място. Не е много умно да са там, защото пространството вече е променено изцяло и този огромен паметник ще задръсти една много голяма част от градинката. Освен това навремето са били прикрепени на стените на казарми, които се виждат на снимките, а сега ги няма. В НДК пък вече има място на почит - параклиса, има и парче от Берлинската стена, мисля, че е достатъчно. (Продължавам)
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбрахте ли, че България се изтрива и обезличава. Не са нужни образование, народна памет и гордост. Това не е случайно, хубава територия в хубав континент, няма урагани ни крокодили. Някой ще я прелапа, същото като поизоставен парцел в скъп квартал.
15
2
 
11
 
! Отговори
До Алън грант преди 2 месеца
Споко, сега като по убав ще ти сложат Шиши да му се кефиш.
14
16
 
4
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 месеца
До АнонименЛеко другарю! Не ни трябват грозни комунистически паметници, които изобразяват грозни комунистически национализъм. Как ще сравняваш социалистическа грозотия с паметника на първи и шести пехотен полк. Да не са посегнали на семейният ти тотем,че ревеш. Много сбъркани хора сте комунистите, защото защитава една лъжа. Но трудно се обяснява на червени, акъл никога не сте имали.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БСП арите са се загрижили за този паметни и за ***, а защо махнаха стените с имената на загиналите за България
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Премахването на паметници най-добре показва, какви елементарни хора ни управляват. Да махнеш паметник който бележи 1300 г. от съществуването на България е пълно падение. Умните хора надграждат не рушат. Лъва на пети и шести полк не можеш да го намериш сред шумата. Жалко, че ни управляват некадърници, които се вълнуват само от забогатяване то си. 35 г. цари разруха. Най-лесно е да разрушиш, трудно е да изградиш.
11
4
 
8
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 месеца
Изкуство ли бе да го опишеш?
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еврогадов върнете паметника на 1300 г. и на СССР.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко е струвало изграждането на този ъхъм Паметник?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Паметници
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в София се поддават на мозъчно изсмукване. Само там унищожават паметниците. Ние в провинциата, напротив, пазим старите и строим нови. За разлика от англичани и американци, които не почитат почти никого, защото религията им казва, че всеки сам градял и определял живота си и че не трябва да се почитат предци, у нас не сме мухи еднодневки и знаем, че не сме се пръкнали от нищото и сами сме нищо.
6
3
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Това как му викаха, помните ли? Шестокрилен петохуйниk :)))))))))))
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Баси държавата паметниците по частни терени се раздават и дори наем се плаща за мястото ,машините за изборите уж собственост на държавата пак в частен склад!Кво става толкова ли държавата няма място да си построи няколко склада за такива нужди?Или е много богата да раздава пари на наште хора за да и съхраняват собсвеноста!
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОВА НЕ Е ПАМЕТНИК ТОВА Е КУПЧИНА ЕКСКРЕМЕНТИ ОТ ТЕРОРИСТИ
3
8
 
11
 
! Отговори
Комунизма умре 1950г преди 2 месеца
Какъв е тоя брутализъм на снимката. Паметник на некой пияк комунист дето станал скулптор оти бил партизански наследник... Паметници от бетон и арматура има само в комунистическите държави.
2
12
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
ТОЗИ ПАМЕТНИК СИМВОЛИЗИРА 45 ГОДИНИ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТЕРОР. НЯМА НИЩО ОБЩО С 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРЕТОПЯВАНЕ