Заради нелегални превози браншът отчита загуби от 50%

Коли возят пътници на цената на автобусния билет
61
Заради нелегални превози браншът отчита загуби от 50%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 50 процента са загубите на превозвачите от нелегални превози както във вътрешността на страната, така и по международните линии, отчитат от автобусния бранш. В някои случаи леки автомобили превозват пътници на цената на автобусния билет.

Държавата обаче не предприема мерки срещу нерегламентирания превоз.

На фона на компенсациите, които автобусни превозвачи получиха като подкрепа от държавата по силата на наредбата за субсидиране и компенсиране, от бранша посочиха и друг проблем, който пречи на техния бизнес. Според Петър Захариев от Сдружението на автобусните превозвачи най-често движението на един автобус се дублира от две-три или четири таксита по вътрешните линии като чрез тях се отнемат близо 50% от пътниците, а по международните направления нелегалните превози отнемат на бранша около 60% от пътниците, посочи още Захариев.

Според превозвачи държавата обръща внимание на този проблем и не взема мерки за справяне с него.

"Леки коли, които дублират автобусните линии на цената на билета, таксита, които дублират", каза той пред БНР.
От Автомобилна администрация посочиха, че през миналата година са установили 85 случая на извършване на нелегални превози, най- вече от таксиметрови автомобили, каза изпълнителният директор Бойко Рановски. А за тази година установените случаи са около 10.

"Основно леки автомобили, които превозват пътници, които нямат право да извършват такива превози, тъй като единствените леки автомобили, които законно могат да извършват превоз на пътници, това са таксиметрови автомобили, а в случая говорим за автомобили на физически лица, с които се извършва превоз на пътници срещу заплащане", коментира Рановски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: автобусипревозвачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
Транспортния бизнес в България е овладян от мутри и червени ченгета. Така че смятам тази новина за много добра.
48
0
 
3
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Смятайте колко е скъп автобусния билет ,щом една кола може да е конкуренция, дето вози двама.трима. Живеем в егати държавата, която е пълен рекетйор към гражданите си. Данаци, такси, ддс, толкова е скъпо, а парите отиват в черната дупка на парламента
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с 4 билета,как е на сметка,баи онзи,а някои които превозват 24 са все на загуба и все реват 4е билетите са ефтинки ? решението е да намалите цената,и баи онзи нема му илизе сметката,на загуба едва ли някои би правил нещо
46
0
 
1
 
! Отговори
Другаря преди 1 година
В по голямата част от страната липсват автобуси от селата до градовете така лишават голяма част от хората от достъп до лекар аптека липсват спирки и всички казват ама то е така в цяла България бранша работи само там където има огромни печалби
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай!Всичко безполезно и непечелившо се затваря,това е начинът всичко друго са оправдания и липса на далновидност!
44
2
 
2
 
! Отговори
Toni преди 1 година
Говорил съм с хора, които карат нелегално. Плащат си такса спокойствие. Затова не ги закачат. А щом държавата не взима мерки, всеки по пътя на логиката би стигнал до крайния получател на "такса спокойствие'
43
1
 
5
 
! Отговори
Toni преди 1 година
Много са ми смешни хора, които смятат само горивото. Ако е така, всеки би си купил една туба и би пътувал с нея до планината и морето.Освен гориво има покупка на превозно средство (автобуса струва много повече от лека кола), подръжка, такси за лицензи, заплати, осигуровки, данъци...Като вземем предвид тези неща, май сметката е друга, а?За да не взима мерки държавата толкова много години, човек се замисля дали пък някои сенчести личности не печелят от това. Не може всеки желаещ да върши това.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И при нас беше същото , което направиха от фирмата превозвач е при поредното вдигане на цените да оставят билетчето на 60ст, по този начин на копърките им стана нерентабилно да возат на 2,40 за 10км.щото на ден му излизат нямя и 20лв чисти и с тези пари е за никъде.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как тези с колите са конкурентни? Автобуса харчи 25-30/100, колата - 6. Колата вози 4 души, автобуса 40. При 20 пътника в автобуса печалбата е петорка на колата (заплащане за шофьора), а останалите 20? След като на колите им излиза сметката и печелят добре, ясно е какви печалби правят автобусите.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С кола по-евтино, отколкото с обществения транспорт дето трябва да е безплатен!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Всъщност си прав. И на всичкото отгоре не съм запознат,но фирмата превозвач вероятно пише разходът за гориво като фирмен разход и го приспада от печалбата. Един вид плаща по-малко данъци понеже ако билета струва 30 лв 6 лв отиват за ДДС,10 лв примерно за гориво,3 лв за заплати,3 лв за ремонти и накрая декларира чиста печалба от билет 5-6 лв които се облагат с данък. А копърките нямат данъци,но и не се възползват от някакви привилегии да им се намаляват разходите.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шест милиона българи притежават три милиона автомобили,времето на големите и лесни печалби от страна на превозвачите приключи!
37
0
 
4
 
! Отговори
до 41 сега виж преди 1 година
Една сметка всеки ден минаваш 200 км и сипваш 20 л бензин по 3 =60 лв --- от тези 60 лв 20 лв са ддс има и акциз тоест за 30 дена нелегален превоз държават пак прибира от тебе 600 лв косвен данък който е много повече отколкото много ,съвестни ,, данакоплатци-- някой хора твърдят че във Б-я водещи са косвените данъци ! Затова не го избивай на съвест на детски градини здравни ипрочие -- разболеш ли се и апартамента ще си продадеш във социална Б-я със безплатните здр услуги !
36
0
 
0
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
Къде си се возил на такси във чужбина и си толкова възхитен от услугата им и цената ! Таксито поне не е задължително ,но е задължително да плюеш защото жена ти ти би шута и се хвана със таксиметров шофьор -- само това пишеш ,че били мръсни ,ами как излъгаха жена ти ?
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и да има копърки и нелегални превозвачи,не те са причината за липсата на оборот и печалби при бакшишите и автобусните превозвачи,това се дължи най вече на тяхната алчност и мизерните услуги които предлагат срещу нереално завишените си цени!
34
0
 
4
 
! Отговори
производител ракия преди 1 година
Ако знаете как ми пречат тези селски казани -- те крият пари лъжат със литрите които вадят , ракията им нве е хубава ,ние не издържаме това държава ли е докога така гладни останахме ще фалираме ----- то във тая държава на всеки му пречат ! Не си гледа ракията че е пуснал по 20 лв половинката и за нищо не струва казаните му пречат !
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 Чик Чок- Ако се кара с разрешените по закон 130 км стигаш за 3 часа. Какво намекваш,че е твърде бързо и едва ли не ще се размаже някъде. Да не говорим,че е и магистрала и 80% от този път специално е само направо. Не ти е дефилето да се чудиш кой ще изскочи срещу теб от някой завой.
32
1
 
10
 
! Отговори
давам пример преди 1 година
Живея на село със комшията и жените сме се разбрали той хвърля някой лев за гориво другия път аз и така сме половината село ! Таксито като дойде до селото със клиент може да мине покрай спирката ако хване на цената на билета хване ,ама ако е минал автобуса няма да чака да си губи вртемето ! А на Рановски във главата само някакви схеми и оправдания -- човека си е бивш милиционер .Шофьорите на автобуси си реват от едно време-- не виждат ли че всяко дете на 18 е със собствена кола !
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако кола може да вози на цената на билетен автобус - проблема е в цената на билетния автобус. Не може кола 4+1 места да вози на същата цена, като автобус с 40 места. Естествено че хората ще предпочетат колата в такъв случай - много по-удобно е!
30
1
 
2
 
! Отговори
Странно преди 1 година
Е само 85 автомобила за цяла година , мисля че може и повече да хванат шерифите. Ама те вардят повече тировете дали да претоварени , там повече ФаЙДА има за тях . Ако ме разбирате