Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут

Така Русия ще завземе града, станал символ на украинската съпротива
2 мар 2023 10:35, Елка Василева
214
Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут, каза вчера съветник на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана символ на украинската съпротива, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Руските войски водят кървава офанзива за превземане на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно със своите солни и гипсови мини, но в момента се е превърнало в призрачен град.

"Нашата армия очевидно ще обмисли всички варианти. Досега тя държеше контрола над града, но ако трябва, ще се изтегли", каза пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Няма да жертваме всичките си хора за нищо", допълни той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира незаконно миналата есен. Москва има контрол над половината от нея. За да завземат другата част, руските сили трябва да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински контрол, откакто през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори казват, че ако Бахмут падне под руски контрол, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически предимства. Все пак това не би имало решителен характер за изхода от войната.

Роднянски отбеляза, че Русия е използвала най-добрите войски на групировката "Вагнер", за да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си действия. Пригожин е милионер, натрупал богатството си по подозрителен начин, и е близък до руския президент Владимир Путин, отбеляза АП.

Пригожин каза, че не е забелязал знаци за украинско оттегляне и че всъщност Киев изпраща към Бахмут свежи подкрепления.

(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
17
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
"но в момента се е превърнало в призрачен град" Ами, това е руЗЗкия "мир". Асвабаждават призраци.
35
25
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава е съдбата на Украйна да стане част от Руската федерация.Нищо не помага да бъде спряна руската машина.Нито Леопарди нито милиярди.Просто русите мачкат наред.А и Китай е съюзник и тайно финансира операцията чрез заеми и доставки на стоки.
34
16
 
17
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Остлналите живи укри до година ще почитат през месец март- месеца на голямото дупене)
33
32
 
30
 
! Отговори
Шейтаня преди 1 година
Ще изтеглят ,ако има какво да изтеглят))
32
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не и преди последния украинец да се гътне там. Дръжте го тоя бахмут или артьомовск до последно, хич не си го давайте.
31
4
 
30
 
! Отговори
водевила преди 1 година
Повече от ясно е, че Украйна е на последни издихания. Максимум месец, може би два и Зеленски ще грохне тотално, поглеждайки към НАТО. Скоро ще се разбере основният въпрос ще влезе ли НАТО в Украйна за да започне ТСВ или ще има преговори, след които Украйна ще бъде разпарчетосана от Руската федерация. Да видим. Според мен, доц.Вацев и други анализатори НАТО ще влезе в Украйна, за да опита да покаже, че не е ялов съюз, както в момента изглежда. Само, че влезе ли НАТО в Украйна, Китай влизат също.
30
5
 
30
 
! Отговори
Ядрен русофилZ преди 1 година
Всички бандеровски зомбита трябва да се изтеглят на запад към полската граница.Нямат работа в Руска Украйна.Всичко ще бъде Русия и Донбас и Киев и Одеса.Естествено Вовата може да им разреши малка държавичка до полската граница да си пеят песните и да викат Слава Украйна.
29
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как по-точно ще ги изтегли, като последния път за изтегляне е почти отрязан от руските сили. Преди седмица можеше украинците да се изтеглят почти без проблеми, сега също могат но с цената на колосални жертви!
28
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Според украински форуми, Вагнер застрелват бягащите (пеша по единствения останал кален път) с кеф. Ако искат да оцелеят, трябва да бягат през полетата.
27
8
 
33
 
! Отговори
Слава на Русия-Путин преди 1 година
Бахххх маааа муууу нали Русия свърши оръжията и руската армия търпеше погром след погром,какви са тези отстъпления?!Нали великата уканска армия беше в предградията на Москва и Русия беше пред погром?!Май белото стърши!!?!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може ли?
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За замяна на убитите урки трябва да подготвим нашите евроатлантици. Аз лично с радост ще помогна за заминаването им.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или ще бягат или ще напуснат с краката напред.
23
5
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бахмут вече е обкръжен. Въпросът е да се направи така, че да се освободи с минимални разрушения. Защото укронацистите имат заповед да не се изтеглят от градове, преди да са цялостно разрушени от артилерията.
22
0
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Какво ли стана с шейтана?:)))
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавото в случая е, че Вагнер не вземат пленници, които не са се предали сами. Няма да има заменки на натовци и азовци, по политически причини както се случи с Мариупол.
20
4
 
24
 
! Отговори
Полковник преди 1 година
Нямат шанс укрите.Там Вагнер работи много жестоко.Загубите на укрите са огромни.Но ако се изтеглят от тази линия ще започне разпадане на фронта в Донбас.Оттам нататък руските войски няма да имат спирка.Около Киев укрите усилено строят защитна линия там явно ще дадат последен отпор.Не е тайна че командирите на Вагнер усилено изучават карти с улиците на Киев.
19
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британското разузнаване: Украйна си връща преимуществото в битката за Бахмут. Външните условия може да се окажат решаващи за развръзката но военните действия в този район.
18
4
 
25
 
! Отговори
контраофанзивата преди 1 година
абе, вчера в този онлай paрцal не пишеше ли, че Зеленскийййй заявил, че ще приключи с Руската тероритстична държава? Байдрън и Урсула да не са размислили нещо, че сега се бяг... пардон, прегрупират да контраатакуват Слънчака хаха, изведнъж Бахмут за Зеленски стана "нищо" - цитирам съветника му, който е казал точно това в статията...
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест, загубиха Бахмут?