"Пирола" се появява все по-често, пикът на ковид вълната ще е в началото на ноември

Доц. Кунчев: Няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи
Обновена: 2 окт 2023 09:58 | 2 окт 2023 09:15, Александър Попов
101

"В началото на вълната сме, значително е увеличението. Очакванията са, че този ръст ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към драматичните събития Спешна помощ да не успява да събира пациентите. Новите варианти на вируса не показват толкова тежко протичане, но бързо и лесно се разпространява", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че подвариантът Пирола започва да се появява все по-често. Характерно е, че е доста променен.

"Тук имаме 35 мутации, което го прави различен като възможност за преодоляване на имунитета. Ако искаме да бъдем защитени, наистина трябва да бъдем ваксинирани с новите ваксини, разработени за новите щамове на Омикрон. Има над 100 хил. ваксини в страната, хората се убедиха, че това може да ги предпази максимално ефективно", каза още доц. Кунчев.

По думите му симптомите на COVID-19 са се променили в положителна посока и не налагат толкова често хоспитализация. Сравнително ниска е и смъртността. Заболяването се характеризира със силно главоболие и отпадналост, появява се дразнене в гърлото, което преминава в кашлица. Симптомите преминават за 3-4 дни, но има опасност хората с увреден имунитет или хронични заболявания да го карат много по-тежко.

"Омикрон вече има 300 нови разновидности, този процес ще продължи. За всеки сезон ще трябва да имаме готовност навреме да се произвеждат ваксините, които предпазват от тях. COVID-19 почти се изранява с грипа. Няма общо между двата вируса и всяка ваксина пази от това, срещу което е разработена. Сега е моментът да се имунизирате срещу COVID-19. Реална грипна епидемия очакваме януари-февруари. Няма противопоказания да си поставим двете ваксини едновременно. Ваксина за грип може да си поставим до края на годината", обясни доц. Кунчев.

Според него няма смисъл от крайни мерки с дълга карантина вкъщи. Той се надява парламентът да отмени това ограничение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: доц д-р Ангел Кунчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
22
 
! Отговори
Този път ще има бой преди 11 месеца
Пак ли планирате да ни затваряте и да ни дискриминирате - сертификатчета и т.н. ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА, ЧЕ ТОЯ ПЪТ ЩЕ ИМА БОЙ! Много внимавайте!
63
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хладилни камиони, полеви болници, намордници, сертификати..... какъв цирк беше, какво нещо. Някой ще плаща, няма как.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Знаем! Знаем, че предстои да ни затворите като овце отново...
61
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде започна се ,очаквахме по рано,но нещо се забавихте
60
4
 
16
 
! Отговори
Земята от Космоса преди 11 месеца
Покажете една снимка на тоя вирОс да го видим де. Както има снимки на Земята от Космоса, oh Wait...
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кунчо дъвчи несъществуващ вирус. Хи хи хи
58
3
 
1
 
! Отговори
Винаги съм го Казвал преди 11 месеца
Ще се ваксинирам веднага, но с българската ваксина.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Пич, кой има здравословни проблеми има задължение да се пази! Не може да спираме света заради малък процент хора, които трябва на първо място сами да се пазят! За останалото си прав! Имам познат, който лепна К19 и за малко не умря. Ама пича на млади години е поркал като смок и е муал като сvиня!После иска другите да го пазели. Еми няма, пич. Докато ти си си прецаквал черния дроб другите са вършили нещо смилено.Сега си се пази сам! Нямам съчувствие към подобни индивиди. Така е честно!
56
17
 
2
 
! Отговори
Билязаров преди 11 месеца
Вярно че сега короната мутира в по безобидна форма, но тиквите на таваришите не можаха да проумеят че в пика на първата корона, смъртността се вдигна с 10% по света и и нас. По рано почти не съм чувал някой да е умрял от грип, сега знам много хора които си отидоха от това. Дори в любимата ви расиюшка повишената смъртност е ясно изразена бе друзя, вижте данните на росстат.
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-голямата измама в човешката история! Предстои съд за участниците в представлението.
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахах, кефи ме как ковид още държи влага на нашите конспита, и до един се изпускат като се заговори за него, макар че вече на всички е ясно че повече няма да има нито мерки, нито маски, нито ваксини... Но конспитата яко ги тресе СТАРХЪТ! Може би така им се пада, задето са толкова пpoсти! ХАХАХАХАХ
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И децата разбраха, че с един фалшив тест прекръстиха грипа ковид, кунчев. Готви тоалетни принадлежности, времето ви изтича.
52
2
 
4
 
! Отговори
Пич преди 11 месеца
"оявява се из медиите, никъде другаде. Типично поведение на фалшив вирус"Как не ви омръзна да дрънкате глупости? Миналат седмица го изкарах този "фалшив вирус" - главоболие, хрема, загуба на вкус. Сравнително леко, но аз нямам хронични заболявания и проблема със имунната система. ами възрастните хора, ами хората с хронични заболявания? Хайде стига сте мислили само за собствените си ***. Фалшиво ти е образованието ако имаш изобщо някакво.
51
2
 
11
 
! Отговори
Адвокат на Дявола преди 11 месеца
То дано в следващите няколко години остане само този лабораторен Корона Вирус и не пуснат нещо доста по - отвратително и трудно лечимо - Бактериално , че тогава направо не ми се мисли. И примерно да кажат , че Путин го е пуснал - от джоба си - за да накаже Украйна , САЩ и Западният свят! По надолу имаше интересни коментари на тази тематика. Дано НЕ са прави. Иначе Природните Катаклизми ще продължат да си ги "правят".......
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Появява се из медиите, никъде другаде. Типично поведение на фалшив вирус. Хи хи хи
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кунчо пак ще си нахрани родата сино му пак ще натрупа кинти
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тези вълни край нямат, а целта на глобалистите комунистки паразитки сатанисти е ясна към 2025 всички да са набодени само, че нещо са се объркали България не е остров и колония на сащ тук ще ударят отново на камък какви то продажни правителства да са на власт и пожелавам на всички дупедати и политици да хълцат без да спират до смърт..
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма да се размине трибунала, кунчо, нямааа.....
46
6
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 11 месеца
До Адвокат на Дявола, вземай си регулярно хапчетата :) Не ти се отразява добре почивката, която си си дал.
45
3
 
16
 
! Отговори
Адвокат на Дявола преди 11 месеца
Гони се "ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД". Вие кво искате? Да живеете с орлите ли? Вируси, Бактерии, Войни, Предизвикани Природни Бедствия, Големи Катаклизми..... Постепенно ще намалят Населението на Планетата - И то - доста! Започва се с най - НЕнужните , според "Господарите" - А те са възрастните хора, Хората с увреждания плюс тези в супер бедните страни в Африка , и Азия. До Милиард не знам как ще докарат положението. Но поне наполовина ще стопят Населението на Земята за 20 години.