Свръхбогатите замърсяват планетата до степен на унищожение

Вредните емисии от най-богатите 1% колкото 2/3 от човечеството
20 ное 2023 11:38, Елка Василева
60
Свръхбогатите замърсяват планетата до степен на унищожение
Снимка: архив, БГНЕС

Най-богатият 1 процент от населението на света е генерирал толкова емисии въглероден диоксид през 2019 г., колкото петте милиарда души, които съставляват най-бедните две трети от човечеството. Това показват заключенията от най-новия доклад на неправителствената организация за борба с бедността "Оксфам" (Oxfam).

Докладът, озаглавен "Равенство в климата: Планета за 99 процента" (Climate Equality: A Planet for the 99%), се основава на проучване на Стокхолмския институт по околна среда (SEI) и оценява отделените вредни емисии, генерирани от потреблението на групи с различни доходи през 2019 г. - последната, за която има налични данни.

Най-богатият 1 процент от населението на планетата или 77 милиона души са били отговорни за 16 процента от емисиите на парникови газове през 2019 г. Това е повече от всички емисии, генерирани от автомобили и пътен транспорт. В същото време най-богатите 10 процента от жителите на света са били виновни за половината (50 процента) от емисиите на въглероден диоксид през 2019 г., разкрива още докладът.

Всяка година емисиите, които най-богатият 1 процент отделя в атмосферата, са равностойни на общата икономия на вредни емисии, произтичаща от работата на около 1 милион вятърни турбини, се посочва още в доклада.

Въз основа на данните може да се направи предположение, че ще са необходими около 1500 години на някои от най-бедните слоеве от населението, за да произведе толкова въглеродни емисии, колкото милиардерите изпускат само за година, според "Оксфам".

Докладът показва огромната разлика между въглеродния отпечатък на свръхбогатите, чийто луксозен начин на живот и инвестиции в замърсяващи индустрии водят до глобално затопляне, и по-голямата част от хората по света.

Прекомерните емисии от най-богатия 1 процент от населението на света ще причинят 1,3 милиона смъртни случая, свързани с горещините. Повечето от тези смъртни случаи ще настъпят до края на настоящото десетилетие, пише още в доклада.

"Свръхбогатите ограбват и замърсяват планетата до степен на унищожение, оставяйки човечеството изправено пред екстремни горещини, наводнения и суши", коментира данните временният изпълнителен директор на "Оксфам" Амитаб Бехар.

"От години се борим да сложим край на ерата на изкопаемите горива, за да спасим милиони животи и нашата планета. По-ясно от всякога е, че това ще бъде невъзможно, докато ние също не сложим край на ерата на свръхбогатство", според Бехар.

Публикуването на доклада идва само дни преди началото на Конференцията на ООН за изменението на климата - КОП28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

Съгласно изследването на Стокхолмския институт по околна среда въглеродните емисии от най-богатия 1 процент от населението през 2030 г. ще бъдат 22 пъти по-високи от нивото, съвместимо с целта от Парижкото споразумение.

Правителствата могат да се справят с кризата с неравенството при доходите и тази с изменението на климата, като се насочат към прекомерните емисии, генерирани  от свръхбогатите, и постигат целите в областта на климата, препоръчва "Оксфам". Организацията изчислява, че налагането на 60-процентов данък върху доходите на най-богатия 1 процент от населението ще намали емисиите с толкова, колкото отделя Обединеното кралство. Подобен налог би събирал 6,4 трилиона долара на година, средства, с които може да се осъществи преходът от изкопаеми горива към възобновяема енергия.
(БТА, Илиян Цвейн)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 31 - Братле - откакто започнаха да пускат професии като HR специалистКА и маркетингова специалистКА и да дават по 4-5к на едни, дето само си клатят краката, бртовчеда, дето го базикахме че е Ал Бънди, щото продаваше обувки, взе да прави 6 цифрени месечно обороти. Хванал е 50 квачки и им пуска "брошура" с нови модели и даже ги чака с шампансо и сладки. Има жени оставят по 1000-1500 лева на месец за обувки по 80-100 лева бройката.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютни глупости!
27
5
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Абсолютно лъжи.Нищо не съм замърсявал повече от бедняка.Само се чудят как ми вземат парите
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато сме деца, все ни хвалят. Все ни се радват. Познати и непознати. В училище, другите деца се подихграват, но учители, директри, че и жуурналисти идват, да взимат интервюта, като взимаш медали. Стани маме инженер! Не - ще стана икономист! Всички пляскат и се радват. Ставаш, почваш да прави 50 пъти средната заплата и изведнъж - ти си от лошите ... няма нищо свято за тоя народ! ЕЙййй аман аман ...
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди имаше едно предаване по МТВ - Крибс и даваха къщите на звЙездите и имаше някои от тия имаха верно хиляди обувки и дрехи и даже цели отделения имаха от къщите, където ги държаха.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До от 23 "Викаш аз ставам смешен хахаха ... Д" - И дребнав.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 26 - Образно казано, една жена има 100 чифта обувки. Ама познавам такива с по 20 и такива с по 400. Бъди конкретен.
22
1
 
2
 
! Отговори
от 23 преди 10 месеца
"Дори и да имат 28 автомобила и 578 костюма (та аз имах 12 преди да зврша гимназита. .. смешен и жалъкс ставяш)" - Викаш аз ставам смешен хахаха ... Добре че не знаеш ти с 2-та си коментара колко си смешен. Сядай - 2 ... хахахах
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 23 - Не нзам клко милиардера имат 5000 чифта обувки, но се съмнявам, че са повече от 10. Дори и да имат 28 автомобила и 578 костюма (та аз имах 12 преди да зврша гимназита. .. смешен и жалъкс ставяш), пак ли ги сравняваш с 6.5 милиарда бедни?
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много внимавайте, целта на подобни писания е да повлияят на мисленето и да създадат прецедент, според който ще нотискат накрая върху нас. Зависи къде е границата, защото дори в България сме "свръхбогати" спрямо африканец или индиец, живеещ в 5 кв. м. барака, без кола, без обувки, с един чифт дрехи, ядящ по една шепа ориз на ден. Та целта е да приведат средната класа към подобни "стандарти". А за милиардерите няма нищо да се промени. Внимавайте, мислете.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ами, не "Само така изглежда. Цялото богатство и отпадъците, които отделят богатите, идват от създаването на стоки, енергия и храни с краен консуматор - бедните." - хахахах Викаш милиардерите нямат 5000 чифта обувки, 28 автомобила, 6 яхти, 18 вили, 578 костюма и т.н. Само бедните купуват стоки хахаха ... Къде ви намират такива плоски се чудя. Хората се опитват да обяснят, че консумацията на този 1% е много голяма, ама не всеки го разбира де... :) ... на някои им трябват около 100 жокера!
18
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе ние да не сме без ръце и крака, та да не може да си осигурим работа? Направете справка деветдесетте. Половината народ хукна да прави нещо в гаражите си и дори на първите етажи от жилищните блокове. 80% тръгнаха бостани да рабощтят събота и неделя. Обаче т.н. богати извзеха всичко от човека. Е, без богатите може да се оправим, но те без нас са два метра под земята...или в някоя канавка.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем скоро те (въпросният 1% безумно богати) ще бъдат унищожени от природни катаклизми. Природата съди справедливо и подкупи не приема!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Те осигуряват работа,заплати,стоки и всичко необходимо за живота на хората" - Аън Ранд ли четеш?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 3 - Налагането идва от много по-малка група от хора, повервай ми ...
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 11 - ХА ха ха ха ... имам пари, ще си летя със собствения транспорт. Това, че тичакаш намаление в Уйз еър и то с купони, не е мой проблем.
13
10
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Това са пълни глупости ! Вредните емисии идват от на бай Иван печката на дърва и на Кольо опелчето !
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото либерализма със своето "Всичко сме отговорни, но само едни визмаме решенията" се провали, сега ще нападат милиардеирете, които не са спонсори... Ще гледаме политически "милиардер срещу милиардер".
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига глупости,без богатите няма нищо да има за другите.Те осигуряват работа,заплати,стоки и всичко необходимо за живота на хората.Преди ковида всичко си беше нормално и наред,после появиха се зелените и се почна.Замърсители са войните, и геоинженерството.Е тези богати, др ще ги заменят и какво.Явно света се раздееля,за да се потискат масите,не бива да има конфронтация между хората.Народите да се борят да не загубят правата си,без разделение,ако искат да си върнат нормалния живот
10
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Спокойно, украйна потопи 15 руски кораба и превзе психологически крим. Само дето на радарите не се различават лодки или кораби са потопили и само дето Крим го гледат от космоса на сателитни снимки, ако им дадат. А те им дават, да си поплачат и помечтаят малко.